I en tid hvor det påstås at 60 er det nye 40, er det noe kjærkomment med populærkulturelle fenomen som viser det gode, gamle generasjonsgapet. Som skiller kraftig mellom de som er med på leken, og de som knapt har hørt om den.

Derfor blir det interessant å se om «Prebz og Dennis: The Movie» klarer å dra suksessen til landets største YouTube-stjerner over til kino. Med over 200 000 følgere og mange millioner videovisninger, har nerdeduoen blitt stjerner ved å kombinere dataspill og humor fra gutterommet.

Les også filmanmeldelsen «Helt ok kalkun»

Film har alltid prøvd å utnytte nye, konkurrerende medier til egen fordel. De siste tiårene har dataspill inspirert eller gitt grunnlag for en rekke filmer. YouTube er blitt verdens største plattform for visning og deling av levende bilder. Film om gamere med Youtube-suksess, låter som et utspekulert tidsriktig kinderegg. Som det er «Prebz og Dennis: The Movie» relativt vellykket.

Regissør Kaspar Synnevåg kinodebuterer med en film som delvis presenterer fenomenet Preben Fjell og Dennis Vareide har skapt med Prebz og Dennis. Samtidig er filmen en slags blanding av dokumentar og fanfilm, som retter seg mest, men ikke utelukkende, mot den imponerende store fanskaren til gutta.

Det er fristende å sammenligne filmen med en annen norsk dokumentar fra i år om et norsk populærkulturelt fenomen, «Marcus & Martinus – Sammen om drømmen». Som typer kunne de ustrigla 26- og 27-åringen med høy dataspill-kompetanse knapt vært mer forskjellig fra de unge popidolene. I likhet med tenåringene har de sterkt grep om unge fans, helt ned ni-tolvåringer. Selv om «challenge»-ene i filmen handler om å sjekke damer, få førerkort og bestige fjell.

Filmen forteller historien fra de møttes på folkehøyskole, til posisjonen som YouTube-stjerner. Som en slags norsk nerdevariant av «Jackass» med utfordringer, pinlige scener, dataspill og gutteromsprat, men også litt alvor, som slankeoperasjonen til Prebz.

En grunn til at filmen er ganske god, er at den gir godt rom for en viktig årsak til Prebz og Dennis-suksessen, nemlig typene og kjemien mellom dem. De verken ser ut eller oppfører seg som tenåringsidoler, men byr på seg selv, med humor, høy nerdefaktor og ubehjelpelighet i noen sammenhenger. Selv om de påfører hverandre og kompisene plager og pinligheter, er det en varme i kameratslig kniving som gjør Prebz og Dennis lettere å like enn å le av.

I starten av filmen sier Dennis at 3-er på terningen er som en 6-er for dem, og at det viktigste er at publikum har det gøy. Til å være leken, uhøytidelig dokumentar som prøver å surfe videre på suksess i et nytt medium, er «Prebz og Dennis: The Movie» ganske vellykket. Den gir kanskje ikke duoen mange nye fans. Om den klarer å lokke deler av deres vanlige publikum fra små skjermer til stort lerret, blir det filmsuksess også. Filmen er god nok til det, selv om den ville gjort seg nesten like godt på YouTube.

Anmeldt av TERJE EIDSVÅG

Les også «Marcus og Martinus på godt og dumt»