Torsdag 17. august spiller Alt-J for første gang i Trondheim under Pstereo. Det er ti år siden fire studenter dannet indierockbandet i Leeds. Siden den gang har gruppa bestående av Gwil Sainsbury, Thom Green, Joe Newman og Gus Unger-Hamilton høstet stor suksess.

Debutalbumet «An Awesome Wave» fra 2012 ga dem Mercury Prize, i tillegg til at det ble nominert til tre Brit Awards. Tidligere i år slapp Alt-J sitt tredje album, «Relaxer».

- Det er viktig at vi i bandet fornyer oss, samtidig som vi tar vare på det som er unikt. Det er essensielt å alltid være nysgjerrig, konstaterer keyboardist Gus Unger-Hamilton.

Han forteller at bandet har latt seg inspirere av Radiohead, som han mener alltid har vist en egen evne til å fornye seg.

Iggy forteller

Låta «In Cold Blood» fra gruppas tredje album har fått en smått særegen musikkvideo. I filmen, laget av danske Casper Balslev, følger seerne livet til en mus i en skog utenfor København. Videoen krydres med en unik fortellerstemme, tilhørende ikoniske Iggy Pop. Hamilton er veldig fornøyd med valg av stemme, selv om han ikke har hørt så mye av 70-åringens musikk.

- Iggy Pop var ofte med i radioprogrammet «Sunday Service» på BBC. Der spilte han musikk, og snakket om livet og karrieren sin. Da jeg var yngre syntes jeg det var veldig spennende å høre på.

Unike

Hamilton vokste opp i Leeds med en far som behersket både cello og piano. Det var han som lærte den unge Gus å traktere det evig populære klaverinstrumentet.

- Jeg kan ikke huske tiden før jeg lærte å spille piano. Sannsynligvis spilte jeg piano allerede som treåring.

Som student ved universitetet i Leeds møtte han resten av gutta som i dag utgjør bandet Alt-J. Gus studerte engelsk litteratur – en utdanning han mener har vært nyttig å ha som artist.

- Jeg mener at alle utdanninger innenfor kunst gjør deg i stand til å tenke å tenke kritisk og kreativt. Det gir deg muligheten til å resonnere annerledes, det er kanskje derfor Alt-J er mer unikt enn mange andre band, sier Hamilton, før han modererer seg noe:

- Noen sier i alle fall at vi er unike.

Ingen sportsmann

Hamilton mener at bandet ikke har latt seg inspirere av andre band fra Leeds. Byen, som har tatt slagordet «Storbritannias favorittby», er blant annet kjent for sitt fotballag Leeds United. Men er Hamilton selv opptatt av britens nasjonalsport?

- Jeg er ikke noen fotballfan, og jeg eier verken et Leeds-skjerf eller en Leeds-lue. Tidligere spilte jeg litt cricket, men jeg har aldri vært noen utpreget atlet. Det jeg mangler når det gjelder talent, tar jeg igjen på engasjement.

Hamilton har samlemani

Derimot har han flere andre interesser ved siden av musikken. I fjor begynte Hamilton å samle på mynter, noe han finner veldig avslappende.

- Vi ser mynter hver dag, men det er sjelden at vi studerer dem nøye. I hovedsak består samlingen min av 50 pence, men jeg har også en fasinasjon for to punds mynter.

- Hva er det meste du har betalt for en mynt?

- Jeg kjøpte en sjelden 50 pence mynt fra 250 års jubileet til Kew Gardens. Jeg satt hjemme og kjedet meg, derfor tenkte jeg «faen heller». Jeg gikk inn på en nettauksjon, og plutselig endte jeg opp med å betale 70 pund for en liten mynt.

- Samler du på noe annet?

- Jeg samler på alt av Alt-J-effekter i tilfelle noen vil skrive en biografi om oss. Postere, priser og konsertprogrammer, alt sammen havner i en eske på loftet. Hvis det ikke blir noen bok, er det alltids artig å ha noen minner den dagen man blir gammel.