En sommeransatt som jobbet med vedlikeholdsarbeid rundt Storwartz Øvre tråkket gjennom og avslørte en ukjent gruvesjakt, med bunn 6, 5 meter under bakken.

- Det er fint det ble oppdaget uten at noen ble skader, sier direktør for Røros-museet Odd Sletten, som understreker at de regner det som relativt trygt for publikum å oppholde seg i området.

Ras på 50-tallet

Tross et mylder av gruveganger under det populære utfartsområdet har det aldri skjedd noen ulykker med de gamle gruvene.

Men på 50-tallet gikk det ras ned i gruvesjaktene rett ved Storwartz Øvre, et område som siden har vært inngjerdet.

I sommer var det vedlikeholdsarbeid på gjerdet, og det var like utenfor det inngjerdede området at en fra vedlikeholdsgjengen tråkket gjennom torva og en ukjent sjakt dermed ble avdekket.

- Vi hadde flaks

Det er 6,5 meter ned til bunnen av sjakten, så det ville blitt et betydelig fall om noen hadde falt helt ned. – Vi hadde flaks, konstaterer Odd Sletten, som likevel understreker at sjansen for flere slike hendelser er svært liten.

Den aktuelle sjakten går lenger ned i dybden få meter unna hullet som nå er sikret. Sletten tror jevnlig gjennomstrømming av vann kan være årsaken til at jorda mellom overflaten og gruvesjakt gjennom årene har forsvunnet fra stedet sommervikaren tråkket gjennom.

Trygt for publikum

Gruvedriften på Røros var betydelig gjennom flere hundre år. I et område på rundt fire kvadratkilometer er det rester etter gruveaktivitet under og over bakken.

- Det er trygt for publikum å ferdes i dette området. Men ettersom det faktisk er et gruveområde, er det grunn til å vise en viss aktsomhet. Det kan være metallrester på bakken, og ser man et hull, er det ingen grunn til å gå for nærme, sier Sletten.

Det at grunnen rundt det gamle rasområdet tydeligvis er mindre sikker enn man har antatt, har gjort at Rørosmuseet har bedt om en grundig gjennomgang av hele området og permanent sikring av det nye hullet.

Håper på befaring i høst

Rørosmuseet forvalter kulturminnene etter gruvedriften på Røros, mens de eies av Miljøverndepartementet. Sikkerheten er det imidlertid Direktoratet for mineralforvaltning (Dirmin) som har ansvaret for. Dirmin vurderer nå museets henvendelse om befaring og gjennomgang av sikkerheten.

- Jeg håper vi får gjennomført en befaring sammen med Dirmin i løpet av høsten, sier Odd Sletten.

Seks og en halv meter ned: Hullet fra overlaten er 6. 5 meter dypt og en meter bredt. Foto: Rørsomuseet
Inngjerdet etter ras: I det inngjerdede området ved Storwarz Øvre gikk det et ras på 1950-tallet. Foto: Rørosmuseet
Hullet er sikret: Hulet ned i gruvesjakten som ble oppdaget i sommer er nå sikret. Foto: Rørosmuseet