For Jens vet å fange, tilberede og konservere fisk, og kan spise seg god og mett mens han glor på en romantisk solnedgang. For det er det «Alene» i det store og hele handler om: Å finne mat.

De ti deltagerne får nemlig ikke med seg Rett-i-koppen og spekepølse når de forlates langt fra sivilisasjonen, nærmere bestemt Altevatn som ligger 480 meter over havet ved tregrensen i Troms fylke.

Kun utstyrt med enkle fangstredskaper, en teltduk, tennstål, øks og sovepose blir de fraktet ut til hvert sitt isolerte område rundt det store vannet. Her skal de sette opp leir, skaffe nok mat og takle ensomheten. Alt vi ser, har de filmet med eget kamera. Den som holder ut lengst, er vinneren.

Det fine med «Alene» er at det er genuine friluftsmennesker som er deltagere. Her har man ikke falt for fristelsen til å caste udugelige klodriker fra storbyen som ikke engang evner å få fyr med tennbriketter.

Dette er en bøling med Mini-Monsen som gjør ting de kan. De har sovet under en birkerot før. I hvert fall tilsynelatende.

Polarguiden Stian refererer innledningsvis kjekt visdomsord fra en samekompis: «Det du ikke har, det har du ikke. Og da trenger du ikke tenke mer på det». Det enkle liv, lissom. Men det viser seg at du ikke greier å tenke på noe annet enn sjokomelk og pølse når sulten gnager noe infernalsk i magen på dag 4. Du kan være polarguide så mye du bare vil, men bergenseren Stian er en «klæbb» med fiskegarnet skal det vise seg.

I den andre enden av skalaen møter vi studenten Maren (22) og Cato (48), trommeslager i ekstremmetall-bandet Enslaved. Begge er gode på villmark. Cato Bekkevold er en lidenskapelig fisker og attpåtil bosatt i Tydal, og det er fascinerende å se hvordan han utvikler fiskeredskaper. Jens fra Steinkjer later til å være i en klasse for seg, han er allerede en profilert fangst- og friluftsmann som ikke ser ut til bekymre seg for matforråd. Men han dagdrømmer som sagt en del om damer med voluminøst puppestell.

«Alene» er absolutt underholdende, og kanskje spesielt for oss som fristes mer av teltliv i Jotunheimen enn ei natt på Hilton. Ulempen med konseptet er at konkurrentene ikke skal nå et konkret mål, og komme seg fra A til B. Ingen nye naturperler dukker opp på skjermen, det blir mye surring, banning og blåbærplukk i området rundt leirplassen. Spenningen er knyttet til hvorvidt de finner sitt daglige brød, og etter hvert som dagene går i hvilken grad de takler kulde, sult og ensomhet.

Realityserien er basert på amerikanske «Alone» som blant annet er spilt inn i Canada. Der holdt den ene vinneren ut i nesten 3 måneder, og premien er rundt fire millioner kroner. Det gjenstår å se om eventyrerne rundt Altevatn holder ut like lenge for en firehjulstrekker til 320 000 kroner.

Anmeldelsen er basert på de tre første episodene av serien.

Anmeldt av KARI HOVDE

Når du er møkklei av apps, wraps og videotape, frister kanskje det enkle liv i villmarka. Men alle er ikke Monsen. Josteins telt er i hvert fall av det litt stusselige slaget.
Grei underholdning: Ti norske menn og kvinner skal konkurrere om hvem som kan overleve lengst, isolert i den norske villmarka i realityserien «Alene».
Tøffe tak: Tone fanger fisk og fikser leir, men savner sine nærmeste noe gruelig.