Den andre spillefilmen til Anne Zohra Berrached gjør det ikke enkelt verken for hovedpersonene i historien eller publikum. Et fortjenestefullt, nærgående familiedrama om etisk vanskelig valg for en gravid kvinne og hennes mann. Filmen skildrer også hvordan kvalene preger familien og deres nærmeste omgivelser.

«24 uker» ble vist under Kosmorama. Filmen fikk en pris i Berlin i fjor, og viser en filmskaper som ikke viker tilbake for å lage menneskelig drama om tematikk mange kan finne vanskelig å snakke om, for ikke å se på.

Les også «Årets morsomste film er tysk»

Hovedpersonen, eminent spilt av Julia Jentsch, er en populær standupkomiker. Likevel er «24 uker» i liten grad sukret med vitser og humor. At hovedpersonen er kjendis, med et barn fra før sammen med sin samboer, gir et bilde av en ressurssterk familie med et kvinnelig forbilde, i møte med et utfordrende dilemma.

Skal hun bære fram barnet, eller velge senabort? Hvordan reagerer barnets far, familie, venner og andre på nyheten om at den profilerte standupkomikeren er gravid og eventuelt venter et barn som er annerledes enn de fleste barn?

Slike spørsmål går «24 uker» inn i. Filmen er traust fortalt, omtrent som et tv-drama, som effektivt og nærgående, nærmest klinisk, setter problem under debatt. En scene hvor den «gravide» familien besøker en samling mennesker med Downs syndrom, er filmens beste og mest originale.

Anmeldt av TERJE EIDSVÅG

Les også anmeldelsen av Joachim Triers «Thelma»