- Vi bygde scenen før vi bygde baren, og det sier mye om hvor viktig musikken har vært for oss. Moskus har arrangert rundt 60 konserter årlig. Det har vært artig, men konsertene er aller artigst, mener Bar Moskus-eier Magnus Lykkelig.

Mellom 28. august og 2. september feirer den intime baren i Olav Tryggvassons gate, som på kort er blitt noe av en institusjon i Trondheims konsert- og uteliv, fem år. Seks kvelder, seks arrangement med fokus på musikk og drikke.

Står på egne ben

Kresen booking med hovedvekt på americana, og en intim bar med plass til 50 mennesker har vært en suksessformel. Lykkelig mener de har klart å skape det stedet de så for seg før åpningen.

- Vi er velsignet med bra gjester, og er blitt satt på kartet. Avant Garden har vært en god huseier, og ga oss veldig mye god hjelp i starten. Nå står vi på egne ben, å få til det kan ta noen år i denne bransjen, sier Lykkelig, som samtidig mener en må ha flaks og tilfeldighetene med seg.

- Det kan endre seg fra kull til kull, for å si det på den måten. Folk er der det skjer. Akkurat nå skjer det på Moskus, og det er vi glade for, sier han.

Uenighet om leie av teatersalen

Teaterhuset Avant Garden har vedtatt flytting til Rosendal, og i den forbindelse har Moskus signalisert ønske om å ta over deler av lokalene, blant dem teatersalen som vil bli gjort om til permanent konsertlokale med plass til 200. Den videre skjebnen er ikke bestemt ennå.

Opprinnelig skulle flere av konsertene i jubileumsuka gått av stabelen i teatersalen. På grunn av en uenighet med Avant Garden rundt leieforholdene, har arrangørene besluttet å legge alle konsertene til baren oppe i stedet. Unntaket er konserten med John Moreland, som allerede er utsolgt og vil foregå i salen som planlagt.

- Vi skulle gjerne brukt salen, men når det først er blitt sånn, tror det blir enda triveligere oppe. Det er jo baren som er Moskus, sier Magnus Lykkelig. Flyttingen betyr redusert kapasitet, men Lykkelig opplyser at det fortsatt er billetter igjen til alle arrangement bortsett fra Moreland.

Moskus jubileumsuke legges opp litt over samme lest som den tidligere Credo-uka, der mat og vin ble paret med en konsertopplevelse samme kveld. Som på Credo er det Tor Schølberg som har satt opp programmet under Moskus’ jubileumsuke, naturlig nok med noe mindre fokus på mat.

Dette skjer i jubileumsuka:

Programmet byr på ting for flere typer ganer og ører:

Mandag 28. august sparkes det hele i gang med John Moreland fra Oklahoma. Americana-sangskriveren er blitt rost opp i skyene, blant annet da han imponerte som oppvarmingsartist under Jason Isbells siste norgesbesøk. Konserten etterfølger rødvinssmaking med fokus på Italia.

Tirsdag kommer Karl Blau fra Washington, er produktiv herremann med 40 utgivelser bak seg, til tross for sin relativt unge alder. Siden debuten i 1996 har han vært innom en rekke sjangre, som indie, folk og hiphop – men han fikk sitt store gjennombrudd i fjor med coveralbumet «Introducing Karl Blau», der han la seg på en alternativt country-uttrykk. På drikkefronten fokuseres det på kaffe og konjakk.

Under Starmus laget Ola Kvernberg og Kristoffer Lo, to av Trondheims mest talentfulle og særegne musikere, et nytt bestillingsverk. Duoen møtes igjen på scenen onsdag 30. august. I tillegg får de fremmøtte en masterclass fra Chartreuse.

Lokale stoltheter på scene og kran

Torsdag forteller Jon Bertelsen fra Bertelsen om destillatet og serverer sine favoritter – sammen med chiligryte. Musikken besørges av Per Borten kvartett, som spiller låter fra frontfigurens etter hvert lange og allsidige karriere.

Fredag blir det lokalt øl og lokal rock, der EC Dahls presenterer sine beste brygg til tonene fra (minst) to band fra trondheimsselskapet Crispin Glover Records: Pink Moon benytter anledningen til å feire plateslipp, mens Øyvind Ryan også har nytt materiale og stiller på scenen.

Jubileumsuka avsluttes lørdag 2. september, med dobbeltkonsert med oslobandet The Switch og The Sideways, sistnevnte med Moskus-bartender Jan Tore Megård i oppstillingen. Drikken kommer fra Klostergården, et av Trøndelags mest framtredende mikrobryggeri. Fast føde besørges av Falafelkompaniet som stiller med foodtruck i veita utenfor.

John Moreland fra Oklahoma er blant artistene som spiller under Moskus jubileumsuke, og konserten er allerede utsolgt. Foto: Pressebilde
Ola Kvernberg (t.v) og Kristoffer Lo skrev et bestillingsverk til Starmus tidligere i sommer. Nå framfører de det igjen under Mosuks jubileumsuke. Foto: Christine Schefte