Neste vår er Mathias Samuelsen og Maren Berg Grimstad tilbake i den 47 kvadrats store leiligheten i Klæbuveien som de i 2013 forlot til fordel for Adrianstua. Søndag skal de for siste gang være verter for litterær hagefest.

- Vi har vært privilegert som har kunnet bo her, sier forfatter Mathias Samuelsen. Det har gitt armslag og inspirasjon; og også litterær prestisje.

- Vi er takknemlig overfor Kristian Kristiansen som testamenterte huset til byen han bodde i, og Trondheim kommune som har beholdt denne ordningen i 20 år. Jeg tror ikke det finnes maken til tilbud til unge forfattere noe sted i verden, sier Samuelsen.

Fem produktive år

Litterære skikkelser Adrian Posepilt og Jesper Nattmann ernært knyttet til Trondheims historie. Boligen til mannen som skapte dem ble etablert som kommunens forfatterbolig i 1997. Hver forfatter bor i huset i fem år mot en symbolsk husleie. Tale Næss, Ingrid Storholmen og Arild Vange er tidligere beboere.

Det har vært produktive år for Mathias. Medregnet Marens kommende doktoravhandling i lingvistikk vil det ha blitt skrevet seks bøker i perioden. Da har ikke Mathias regnet med jobbing med tidsskriftsartikler og utgivelser på miniforlaget Beijing Trondheim.

- Det har vært ren luksus for oss, med så mye plass og så inspirerende omgivelser. Tenk å våkne midt oppe i dette hver morgen, sier Mathias, og peker ut mot Ringvebukta, Trondheimsfjorden og Ladestien.

Badenymfer og lusekofter

- Årsaken til at annekset Jesperstua ble bygd er dokumentert gjennom søknaden Kristiansen skrev til kommunen, under henvisning til at distraksjon fra badenymfer hemmet hans litterære virke, ler Maren.

Men det er ikke strandliv hele året. Sentralt plasserte lusekofter og raggsokker inne på stua er hint om at dette ikke er verden best isolerte hus.

- Standarden er ikke all verden, det er som å bo på hytta. Men for oss er det stort, sier Mathias – som er spent på hvem som blir deres etterfølgere i huset. Søknadsfristen til neste femårsperiode er ikke langt unna

Å bo i huset har også innebåret sosiale forpliktelser og representasjon, i et vidt spenn fra nysgjerrige forbipasserende, via besøkende forfattere, skrivekurs og andre sammenkomster.

Kulturlivet på formtopp

- Kulturlivet i Trondheim går i bølger, nå er vi på vei opp i en formtopp, både i litteratur, kunst og musikk. Ikke siden 90-tallet har det skjedd så mye. Det er mange dyktige unge forfattere, og gledelig nok har mange ambisjoner om å bli boende. Det er gull for miljøet, sier Mathias, som sier forfattere på besøk er imponert over det inkluderende miljøet i byen med poeter side om side med krimforfattere.

Også det akademiske og det litterære miljøet samarbeider godt. Et av utslagene er at vinneren av den årlige prisen for beste humanistiske masteroppgave får presentere prosjektet sitt på hagefesten, og i år er det passende nok en litterær og en språkvitenskapelig oppgave publikum får høre om søndag.

Skeiv country og barnequiz

Det har vært jevn økning i antall besøkende på hagefesten de siste årene. Søndag toppes programmet av de to ledende amerikanske forfatterne Ariane Reines og Julian Brolaski. Brolaski skal dessuten bidra musikalsk. Han er med bandet The Western Skyline en del av San Francisco skeive countrymiljø – men opptrer som soloartist på hagefesten.

Forfatter Selma Lønning Aarø er hovedgjest. Kari Stai, mest kjent for Jakop og Neikop-bøkene, er gjest i barneprogrammet. Det blir dessuten barnebok-quiz, møte med forfatterne Fartein Horgar, Jørgen Brekke, Bendik Vada, Marte Huke og Margrethe Aas, og Trøndersk forfatterlag markerer jubileum med boka «Skriving pågår».

For 40 år siden

I 1977 banket Øystein Dolmen og Fredrik Skagen på hos Kristian Kristiansen i Adrianstua og lurte på om han ville beære foreningen med sitt medlemskap. 40 år etter blir Kristiansen hedret med tre timinutters seanser med årets festivalkunstner. Torstein Andersen, er ellers mest kjent for sine Charles Bukowski-forestillinger.

Billedkunstneren Andreas Fortes har jobbet i Jesperstua det siste året – og søndag blir det åpent atelier.

Adrian Posepilt er maskot for Adrianstua. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen
Litterær katt: I Adrianstuan må man ha katt. Mathias Samuelsen og Maren Berg Grimstad har tre. Foruten Naama, oppkalt etter en israelsk lingvist, har også Naamas datter Agnes Ravatn, og gjestekatten Andy (Warhol) tilhold i omgivelser rike på gnagere. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen
Unikt tilbud: I 20 år har Adrianstua fungert som forfatterbolig i Trondheim. Mathias Samuelsen og Maren Berg Grimstad har bodd der siden 2013. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen
Litterært kraftsentrum: Trøndersk forfatterlag forvalter Adrianstua som siden 1997 har vært Trondheim kommunes forfatterbolig. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen