William Heimdal er 14 år og bor i Malm, sammen med mor, far og tre yngre søsken. Han har tegnet siden han kunne holde en blyant, og har fått sin egen tegneserie med Onkel Skrue på trykk i Donald Duck.

Hekta etter malerkurs

Men det er malerkurset i fjor høst og 14-åringens penselstrøk, som for alvor har fått ting til å skje.

- Jeg fikk et helgekurs med Monika Helgesen i gave. Det var egentlig et kurs for voksne, men Monika gjorde et unntak for meg. Siden har jeg vært hekta, forteller han.

William har ordnet en arbeidskrok i stua, men liker seg aller best på verandaen.

- Der er lyset best.

Rembrandt, Nerdrum og Sand

Trønderværet kan bli ruskete og kaldt, men det løser 14-åringen med lue, skjerf og varme ullgensere – og ørten kaffekopper. Men han vil aller helst jobbe i kjortel, som Nerdrum.

- Akkurat nå jobber jeg med en serie selvportretter, og prøver å lære mer om oljebasert maling.

Den unge maleren kaller seg kitschmaler, en maler som ønsker å videreføre de gamle mesternes teknikker.

- Rembrandt er sammen med Odd Nerdrum og Vebjørn Sand mine tre største forbilder. Yndlingsbildet mitt heter «Gullkappen», og er malt av Nerdrum. Jeg liker det fordi det ser så levende ut.

Eventyrlig sommer

William maler levende bilder selv også, og skissene han har lagt ut på facebook førte til at Cecilia Kristiansen ved Galleri Mini i Oslo la merke til ham. Hun skanner hele tiden nettet for nye, unge talenter, og da hun oppdaget William ble han øyeblikkelig invitert til å stille ut bildene sine. I juli var han til stede under åpningen, som tidenes yngste utstiller.

- Det var utrolig spennende. Jeg møtte mange hyggelige folk, blant annet fra Christiania kunstakademi. Jeg hadde jo aldri diskutert materialer, fargevalg og slike ting før, så det var både nyttig og artig.

Besvimte nesten

Etter denne store hendelsen var William på vei til Danmark da neste overraskelse kom.

- Jeg satt på danskebåten, og plutselig fikk jeg melding med invitasjon fra Odd Nerdrum. Jeg skulle få komme på besøk på gården hans i Stavern. Da holdt jeg på å besvime.

En uke senere ruslet William rundt i atelieret til mesteren.

- Odd tok veldig godt imot meg. Han viste meg rundt, var veldig pratsom og hyggelig, og jeg opplevde ham som en hjertevarm person. Odd sa det var sjokkerende å se talentet mitt.

Som om ikke dette var nok, da William var innom Bølgen kulturhus i Larvik samme uke, møtte han Vebjørn Sand.

- Vebjørn bekreftet også talentet mitt, og har invitert meg hjem til seg i høst.

- Sjelden begavet gutt

Vebjørn Sand har sett flere av Williams bilder og liker det han ser.

- William er en sjelden begavet gutt, og han viser en ekte kjærlighet til dette faget. Når tiden er moden bør han reise ut av Norge og studere klassisk kunst, med fokus på kunstanatomien. Det er ikke et høyt nok nivå på dette feltet i Norge i forhold til Williams talent, mener Sand.

Han kjenner seg igjen i Williams begeistring for å arbeide, men hvor langt talentet bringer ham, avhenger av personlig prosess og andre egenskaper han måtte ha.

- Det handler om mye kamp og mye trening om man vil nå helt opp, sier Sand og sammenligner prosessen med det å nå et høyt nivå innenfor klassisk musikk.

- Om et ungt talent er flink til å spille fiolin på et nivå, så går både tidlig og sen ungdom med for å utvikle seg til et nivå der man kan spille i en konsertsal. Den «langsomme» treningen slår ut for fullt etter mange år.

For å bli en god figurativ maler er tålmodighet og flid viktige nøkkelord, mener Sand.

Personlig risikosport

- Man må beherske mange maleteknikker og fargelære, samt flere vitenskaper som perspektiv, geometri og anatomi. Bare kunstanatomien er et stort studie. Å bli en virkelig god maler er en personlig risikosport, og ikke noe for folk fleste. Som en kollega sa til en ung malersjel som spurte om råd; om du kan la være, så bør du det. Men om du står opp hver morgen og du ikke kan la være, så er dette noe for deg.

Når jeg ser lovende talenter så vil jeg så klart gi råd og veiledning, det er en selvfølge. Det handler også om å hjelpe et fag og en håndverkstradisjon videre til nye generasjoner. Det tror jeg Nerdrum tenker også.

Maler i timevis

All oppmerksomheten til tross, William er godt jordet og fortsetter med sitt. Hver dag når han kommer hjem fra skolen finner han fram pensel og palett. Han kan stå i timevis foran lerretet.

- Det er en jobb, men jeg vet ikke om noe jeg liker bedre. Det er dette jeg holder på med, ved siden av lekser. Og så leser jeg om kunstmalere.

Talentet er ikke en arv i familien, så William er litt alene om det, men han tror kanskje lillebror Niklas (6) følger etter.

- Han ser veldig opp til meg, og liker også å tegne og male. Kanskje blir han like interessert som meg etter hvert.

I høst flytter hele familien til Larvik, og William gleder seg.

Vil bli Nerdrum-elev

- Jeg tror det er flere muligheter for meg og resten av familien der, enn her. Jeg får eget atelier, forhåpentligvis blir det varmere også, kanskje med peis til og med.

Hva han gleder seg aller mest til?

- Jeg gleder meg til å bli ferdig med 10. klasse. Da kan jeg søke om plass på skolen til Nerdrum. Den varer i alt fra to måneder til 13 år, det varierer. Man kan bli kastet ut der. Jeg får bare håpe jeg kommer inn, sier William.

Malekroken: - Lyset er best ute på verandaen, synes William. Foto: Leif Arne Holme
Sov godt: Dette bildet ble malt for ett år siden, da Williams lillbror var tre år. Foto: LEIF ARNE HOLME
Studie: Det finnes knapt noe vanskeligere enn å tegne ei hånd eller en fot. Foto: Privat
Selvportrett: I dette bildet har William eksperimentert med chiaroscuro, en teknikk som ofte ble brukt på 1600-tallet og som skaper dybde og dramatisk effekt ved hjelp av sterk kontrast mellom lys og skygge. Foto: Privat
God med blyant: Nerdrum-studie. Foto: LEIF ARNE HOLME
Tipp-tipp oldeforeldre: - Jeg forsøker å male portrett slik et menneskeøye ser det, ikke som et fotoapparat ser det, sier William. Paulianna og fiskeren Rafael er Williams tipp-tipp oldeforeldre. Foto: LEIF ARNE HOLME
Tegneren: Her har William laget en studie av Kristofer Hivju, som skal bli et maleri. Foto: LEIF ARNE HOLME
I prosess: Dette selvportrettet startet William på i sommer da han var i Stavern. Foto: Leif Arne Holme
Maleri i utvalg: Dette er noen av bildene som William Heimdal (14) har malt det siste året. Foto: LEIF ARNE HOLME