- Min bestefar sa alltid «we were from hell», sier Scottie Miller spøkefullt.

Bluesartisten fra USA har alltid visst at han har norske aner. Men det var ikke før han spilte på Nidaros Blues i Trondheim i 2015, at han oppdaget at han har røtter i Trøndelag.

- Jeg var på turné med Ruthie Foster og vi skulle spille på festivalen. Artistvert Vebjørn Halvorsen hentet oss på flyplassen, og han spurte meg om jeg hadde norske aner, sier Miller, som er bosatt i Minneapolis i staten Minnesota, et sted mange nordmenn emigrerte til i løpet av 1800-tallet.

LES ANMELDELSEN: Ruthie Fosters himmelske stemme satte et passende punktum for årets utgave av Nidaros Blues

Fremme på Royal Garden fikk bandet servert vafler med brunost. Miller fortalte artistverten at hans mors etternavn er Ertzgaard.

- Jeg holdt på å sette vaflene i halsen. Det er slektsnavnet til min mor og min mormor, som begge er født på Ersgard ved Stjørdal. Det viste seg at vi er seksmenninger, sier Halvorsen.

I slekt med Eidsvoll-mann

Siden det første møtet i 2015 har Miller og Halvorsen bedrevet slektsgranskning på hver sin kant. I april i år fant de ut at Miller stammer fra Bjørn Ertzgaard, født i 1844, som emigrerte til USA i 1866. Bjørn var Millers oldefar.

Videre fant Miller ut at Bjørn Ertzgaards bestefar var Petter Johnsen Ertsgaard, en av de 112 Eidsvoll-mennene som deltok i arbeidet med Norges Grunnlov på Eidsvoll i april og mai i 1814. Eidsvoll-mannen var Scottie Millers tipptippoldefar.

- Jeg får frysninger bare av å tenke på hvor liten verden er. Hvis jeg ikke hadde snakket med Vebjørn, ville jeg ha dratt fra Norge uten å kjenne til dette. Det er fantastisk, og jeg er så takknemlig for å ha funnet mine røtter, sier Miller.

- Det var fire eller fem som emigrerte fra Ersgard på 1800-tallet. Scottie tilhører den delen av slekten vi ikke har visst noe om. Det er NM i tilfeldigheter og kjempeartig, sier Halvorsen.

Konsert på Ersgard

Denne uka kommer Scottie Miller til Trøndelag for å opptre på Blues in Hell der han spiller lørdag. Med seg har han gitarist Patrick Allen, bassist Dik Shopteau og trommeslager Mark O'Day – i tillegg til moren Karen Miller og tanten Linda Ertzgaard, som er med som gjester.

Men allerede onsdag spiller han middagskonsert på den gamle slektsgården. Ersgard har 250 år med historie i veggene og drives i dag som konferansesenter og hotell, med opera på tunet, tilbud om laksefiske og pilegrimsovernatting.

- Jeg gleder meg til å se huset og området, og kanskje prøve meg som laksefisker. Det vil bli en surrealistisk opplevelse for meg, for bandet og for min mor, sier Miller.

Da vi prøver å få tak i Miller, er han allerede på vei til Norge og han svarer på Adresseavisens henvendelser på e-post.

Utgir ny plate

I tillegg til Nidaros Blues har han tidligere spilt på Notodden Bluesfestival, også der med tre ganger Grammy-nominerte Ruthie Foster. Konsertene denne uka blir hans første i Norge med eget band.

- Jeg kjenner til Blues in Hell via min gode venn Davina (& The Vagabonds) som har spilt der flere ganger, og som skal spille der igjen på fredag. Jeg håper vi blir invitert tilbake igjen og igjen, sier Miller, som i 2008 ble innlemmet i Minnesota Blues Hall of Fame.

Når Scottie Miller Band spiller på hell lørdag utgir de samtidig albumet «Stay Above Water». I tillegg til Miller består gruppa av gitarist Patrick Allen, bassist Dik Shopteau og trommeslager Mark O'Day.

Musikalsk er han inspirert av artister som James Booker, Dr. John, Ray Charles, så vel som Jackson Browne og Marc Cohn. Amerikanske Blues Revue Magazine har beskrevet gruppa slik: «Dr. John som møter The Band i huset til Bruce Springsteen. Sterkt anbefalt».

Konserten lørdag vil være det offisielle europeiske slippet av bandets nye plate «Stay Above Water».

- Det blir et uptempo show med mye energi. Musikken strekker seg fra pianoblues til rock, funk og soul. Selv om vi er fra nordenden av Mississippi, tror mange vi er fra New Orleans, sier Scottie Miller.

Vebjørn Halvorsen (t.v.) og Scottie Miller fant ut at de er seksmenninger. Begge stammer fra Eisvoll-mannen Petter Johnsen Ertzgaard. Foto: Linda M. I. Hals