Paris har til alle tider vært regnet blant de store motemetropolene, og i september står byen på hodet. Alle er der, motefiffen, designerne, de store motehusene, supermodellene, motepressen. Det handler om å se og bli sett.

Skrekkblandet fryd

Moteuka blir sparket igang av Haute Coiffure Francaise, HCF, med storslagent show i Carrousel du Louvre. I år blir Norge satt på kartet i åpningssekvensen, og ti stylister fra Norge, med Kenneth Solbakken i spissen, skal holde orden på modellene.

- Vi vet hvilke klær modellene skal vise, og har deltatt i planleggingen med skisser på alle frisyrene. Det er mange skift, så det kommer til å bli heftig. Jeg føler på skrekkblandet fryd, og alle sanser er skjerpet. Dette er uten sammenligning høydepunktet i karrieren min, sier Solbakken som driver salongen Blow i Trondheim sentrum.

Hårfin merittliste

Kenneth har en lang merittliste allerede. Han har vunnet NM fem ganger, har 13 priser i Årets frisør, en femteplass fra VM, og sammen med Jan Thomas startet han «Motepolitiet» på TVNorge.

- Jeg har oppnådd mye, og jobbet hardt for de prisene jeg har fått.

I konkurranser er marginene små. Dersom ett hårstrå ligger feil, kan det utgjøre forskjellen på en 1. eller 10. plass.

- Femteplassen i VM ergrer meg fremdeles. Jeg gikk inn for tittelen 100 prosent, og skulle gjerne ha gjort det bedre. Men nå har nok det toget gått.

Kaos backstage

I Paris skal Kenneth skal jobbe i et team på fire, og ha ansvar for ti modeller.

- Det er proft og ser perfekt ut når modellene går på catwalken, men dere skulle vært backstage, der er det kaos. Kenneth ler og rister på hodet.

Som for alt annet han har oppnådd, ligger det målrettet og hardt arbeid bak den posisjonen han nå har fått innenfor moteindustrien i Paris.

- Det finnes sikkert 10 000 dyktige frisører, så man må skille seg ut for å bli lagt merke til. Jeg tror det er viktig å være ærlig, ha humor og være hardtarbeidende. Jeg kommer først og går sist, sier han.

Åpner med nordlys

Ved siden av jobben som daglig leder for Blow på Nordre, har 41-åringen jobbet med Haute Coiffure Francaise, HCF, i Paris i ti år.

- Paris er min by, den har alt; fra internasjonalt stress til bedagelig ro, og selvfølgelig mote og fashion. HCF, har et budsjett på 1 million kroner foran moteshowet i Louvre, og med 2500 billetter er denne visningen større enn noen av de andre enkeltvisningene under moteuka.

Kenneth beskriver åpningen av showet:

- Se for deg hele salen i mørke. Alles øyne er vendt mot den store skjermen. Ledlys tennes og snart ruller et fantastisk nordlys over skjermen, samtidig som en joiker synger seg opp fra dypet. Nordlyset skifter til en vakker soloppgang over Lofoten, og deretter til Vestlands-idyll med fjorder og fjell. Da kommer modellene inn. Høres det ikke bra ut?

Livredd for å bli mett

- Det er så gøy å sette Norge på kartet. Aller helst skulle jeg ha vist dem Åfjord, hjembygda mi som jeg er så stolt av, men det er ikke så verst i Lofoten heller. Jeg tror det kommer til å bli en mektig åpningssekvens.

Solbakken har nok en gang satt seg i en posisjon der han må prestere.

- Du må passe på å nyte øyeblikkene og være til stede, sier mamma. Hun har jo rett, men jeg er livredd for å bli mett.

A-ha spiller på Sverresborg neste år, men fikk du med deg møtet mellom Stein Vanebo og nærmeste naboen til Sverresborg?

Hardt arbeid og humor: - Det finnes sikkert 10 000 dyktige frisører, da må du klare å skille deg ut fra mengden for å få den jobben du vil ha, sier Kenneth Solbakken. Foto: Håvard Jensen, Håvard Haugseth Jensen
Har stylet «alle»: Grete Skogstad er jevnlig innom Kenneth Solbakken og Blow på Nordre. Neste søndag skal frisøren hennes style modeller når moteuka i Paris starter. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Nøye planlagt: Frisør Kenneth Solbakken fra Blow på Nordre i Trondheim, har ansvar for ti modeller når åpningsshowet starter moteuka i Carrousel du Louvre neste søndag. Foto: Håvard Haugseth Jensen