En av Carl Frode Tillers litterære metoder er å plassere sine karakterer i relasjoner de ikke kan flykte fra. Det innebærer gjerne sterke og klamme familierelasjoner.

Og nå har han gjort det igjen. «Begynnelser» starter med en tragisk slutt, og så: via en skilsmisse, et utagerende ungdomsliv og en trasig barndom kommer vi i mål. En typisk Tillersk «gladhistorie», altså.

- Og du mener fortsatt at det er din lyseste roman?

Men også lys og morsom...

- Hovedpersonen er dyktig og engasjert i arbeidet sitt. Det er en positiv kraft i livet hans, og selve engasjementet for å ta vare på truede livsformer er også en positiv kraft, sier Tiller, som ellers medgir at boka som forsker i arv og miljø og menneskers muligheter til å ta frie valg, også kan tolkes som ganske deterministisk og pessimistisk.

- Men selv mener jeg den er ganske morsom også, da, sier Tiller.

Innsirkling i Afrika

Når vi møter Carl Frode Tiller, har han nettopp kommet hjem fra en stor litteraturfestival i Sør-Afrika, der han har snakket på engelsk om «Innsirkling»-bøkene. Nå skal han snakke med mange på norsk om romanen som følger opp den suksessrike trilogien.

Teater, album, roman

«Begynnelser» er også et tredelt prosjekt, men på en annen måte. Det begynte som et teaterstykke på Trøndelag Teater, ble også et album med Motorpsycho, og nå kommer romanen.

- Jeg kan takke teatersjef Kristian Seltun for dette. Han kom et generøst tilbud, jeg skulle levere hvilke tekster jeg ville, som regissørene i De utvalgte skulle ta fritt utgangspunkt i.

- Alle skissene mine endte med å handle om samme person, så jeg skjønte ganske raskt at dette også kom til å bli en roman. Jeg trodde nok teatret bare ville ta tak i en flik av historien, men så viste det seg at også de valgte å fortelle hele. Deres valg, og utvalg av scener, påvirket nok også min prosess. Motorpsychos teatermusikk fikk jeg tidlig høre, og jeg hadde den på øret mens jeg skrev. Det er første gang jeg har jobbet såpass tett med mange med et romanprosjekt. Det har vært både spennende og skummelt. Men det var viktig for meg å beholde kontrollen over min historie.

Mer spent enn vanlig

- Jeg er også mer spent enn vanlig for responsen. Jeg har eksperimentert mer denne gangen, ikke bare med prosessen, og grepet med at romanen begynner med slutten – men også at jeg har gjort mye mer research. Tidligere har jeg konsentrert meg om dagligliv, og andre ting jeg har tilstrekkelig greie på. Ettersom hovedpersonen denne gang er biolog, ansatt hos Fylkesmannen og svært opptatt av å ta vare på det regionale artsmangfoldet, var det avgjøre å hente inn kunnskap utenfra, sier Carl Frode Tiller.

Stadig mer trondheimsforfatter

- Du blir stadig mer av en trondheimsforfatter, det er mye Trondheim-koloritt i «Begynnelser»?

- Jeg har tenkt over den utviklingen selv. Jeg har nå bodd lenger i Trondheim enn i Namsos. Hovedpersonen i «Begynnelser» blir en naturlig del av en stadig større «klubb» blant mine romanfigurer, de har alle vokst opp i Namsos og flyttet til Trondheim, smiler Carl Frode – som også selv bor midt inne i sånn «klubb». Trehusene i Sjøveien ved Rotvoll kan snart kalles «lille Namsos», såpass tett er det med ganske jevnaldrende utflyttere fra Namdalen.

- Jeg har stadig et reservoar av historier fra Namsos, de vil nok følge meg og fortsatt prege forfatterskapet. Til disse historiene har jeg en naturlig avstand, jeg merker det er litt mer komplisert når jeg skriver om ting som jeg lever midt oppe i nå. Steder personene i boka oppsøker er de samme som jeg ferdes i til daglig. Ranheim, Jakobsli, Ladestien, hovedpersonen har en datter som går på skole på Charlottenlund, slike ting. Det gir sikkert ekstrapoeng til dem som leter etter likhetspunkter mellom romanunivers og forfatter, sier forfatteren.

Hvordan er så denne Carl Frode å leve med?

- Ja, med såpass destruktive romanfigurer er det er lett å forestille seg at kona di får et og annet spørsmål om hvordan det egentlig er å ha et samliv med denne Carl Frode?

- Det hender nok hun får spørsmål i den retningen ja. Jeg tror hun har bygd seg opp noen standardsvar, ler Carl Frode Tiller.

Livet i fjæra: Både mikroorganismer i krise og menneskelige relasjoner er i fokus i «Begynnelser» - med handling blant annet i Carl Frode Tillers nabolag på Ladestien. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen