- Det føles helt forferdelig å begrense rekrutteringen, sier Brit Fridtjofsen, nestleder i Brundalen og Charlottenlund skolekorps (BCSK).

- Selv med bare 13 aspiranter nå i høst, får ikke alle plass i kulturskolen. Når vi har tilbudt ungene et fritidsalternativ, må vi ordne privat undervisning. Det koster mer, og det krever ekstra administrasjon. Derfor måtte vi begrense rekrutteringen i år, og det er vondt, sier hun.

Fridtjofsen har vært i skolekorpsmiljøet siden 2008 og har jobbet med BCSK siden 2011. Den gang hadde korpset bare 30 medlemmer.

Som en følge av hard jobbing og rekruttering over flere år er korpset nå oppe i 104 medlemmer. Problemet er bare at kulturskolen ikke har mulighet til å bli med på den økningen som skjer i korpsmiljøet i byen.

- Vi har brukt kulturskolen for hva den er verdt. De har hjulpet oss mye, men nå er det fullt. De har ikke mer å gi oss. Vi har godt omdømme og kunne lett ha rekruttert 50 stykker til neste år. Baksiden er at 40 av dem ikke ville ha fått plass i kulturskolen.

Highfive: Brundalen og Charlottenlund skolekorps har gått fra 30 medlemmer i 2011 til 104 i år. To av dem er Benjamin Kristoffersen Aasen og Ida Grøtte.

1800 på venteliste

Mens antallet barn og unge som ville spille i korps var nede i en bølgedal for få år siden, er interessen nå rekordstor. Spesielt i Trondheim rekrutteres det mange korpsmusikere, forteller kulturskolen til Adresseavisen.

Mens de andre store byene har en nedgang i antall søkere, opplever kulturskolen i Trondheim en økning.

Samtidig er ventelistene lengre enn noen gang. I år kan kulturskolen tilby cirka 4300 plasser, om lag det samme som for ti år siden og 50 flere enn i fjor, mens 1800 står på venteliste – noe som er mer enn en dobling siden 2007. Og det til tross for at bystyret i 2009 vedtok at kulturskolen skulle ha 6500 elevplasser innen 2015.

Noen barn venter så lenge som i tre år før de får plass.

Kulturskolerektor Vidar Hjemås sier de prioriterer korpsmusikerne når de tar opp elever.

- Det er ikke verre for korpsmusikerne å få plass i år sammenlignet med tidligere. Men det kan hende enkelte korps har rekruttert ekstra mange og at de derfor opplever at det er vanskelig å få plass.

Vidar Hjemås.

Korpsene tar kostnaden

Flere korps i byen Adresseavisen har snakket med, opplever at det er vanskelig å få kulturskoleplass til aspiranter.

Småbispan Bispehaugen skolekorps har mellom 15 og 20 på venteliste. Berg og Singsaker skolekorps underviser selv 27 av sine 110 musikere og har 12 på venteliste. Åsvang og Eberg skolekorps og Byåsen skolekorps har begge mellom fem og ti som ikke har fått plass i høst.

Når barna ikke får plass i kulturskolen, ordner som regel korpsene privatundervisning, noe som koster litt mer. Ettersom det er tilfeldig hvilke elever som får plass og ikke, tar korpsene ofte den ekstra kostnaden.

- Vi er et av korpsene som selv bidrar ganske kraftig. Vi ser på det som en del av dugnaden. Økt rekruttering gjør at vi har et akutt behov for nye instrumenter. Vi har en egenkapital som kan dekke det opp, men bare inntil et visst punkt, sier Erling Grann-Meyer, leder i Berg og Singsaker skolekorps.

- Det er spesielt klarinettistene som står uten tilbud hos oss, og det har alltid vært krevende å få plasser til de som spiller slagverk, sier Lars Bjerke Tho, leder i Småbispan.

Løsning: én million kr

For tre, fire år siden kunne kulturskolen tilby plass til alle korpselevene, men med den økte rekrutteringen er ikke det lenger mulig.

Seksjonsleder for blåseinstrumenter, Brynjar Sonstad, anslår at kulturskolen har om lag 100 korpsmusikere på venteliste.

- Det er ikke et stort antall i forhold til de som står på venteliste til gitar og piano, men for de korpsene det gjelder er det en utfordring. Og så er det sårt for det barnet som ikke får være med i fellesskapet, sier Sonstad.

En uoffisiell utregning fra i fjor viste at med én million kroner ekstra på budsjettet, ville alle korpselevene ha vært sikret plass.

- Hadde vi hatt 6500 elevplasser, slik bystyret gikk inn for i 2009, hadde ikke dette vært et problem. Det er god tilgang på kulturpedagogisk personale i Trondheim, det er lønnsmidler vi mangler, sier Sonstad.

Kolstad skole har gått fra bunnivå til å bli den skolen i Trondheim med flest elever i kulturskolen

Gnisten kan slokne

Daglig leder i Norges Musikkorps Forbund (NMF) Trøndelag, Geir Ulseth, mener det viktigste er å jobbe opp mot politikerne slik at kulturskolen får økte rammer.

- Det er mer kritisk for et korps å ha elever på venteliste, enn andre med individuelle instrument. Det må være en oppfølging på barna – gnisten kan slokne ganske fort. Korpsene løser dette på ulike vis, og de har nok litt å lære av hverandre, sier Ulseth.

Birgitte Grong, nasjonal musikkonsulent i NMF Norge, sier de ikke har statistikk på hvordan ventelisteproblematikken er i andre norske byer.

- Vi vet at det er ventelister på korpsinstrument i de fleste store byene. I storbyene har man gjerne muligheter selv om man ikke får plass. På mindre steder er det vanskeligere å finne ressurspersoner, sier Grong.