Mens mange moderne rockeband knapt har frontfigur, hadde Gåte i sin storhetstid tre tydelige frontfigurer på scenen.

Når de gjør scenecomeback i februar, er frontrekken samlet. Vokalist Gunnhild Sundli, felespiller Sveinung Sundli, og gitarist Magnus Børmark.

Magnus har stått imot alle ivrige overtalelsesangrep i løpet av det siste året. Men til slutt, da kompisen Mats Paulsen var inne i bandet som bassist, snudde også Magnus. Nå er han hundre prosent giret på nye eventyr med Gåte.

Konsertbilletter legges ut

Gitaristen rakk ikke melde seg på til å være med på den første nye musikken fra det gjenforente bandet utgis i oktober.

Men når bandet holder konserter i Verftet Bergen 8. februar, Byscenen Trondheim 10. februar og Rockefeller Oslo 16. februar, vil nok Magnus Børmark gjøre seg kraftig gjeldende på scenen. Billettene til disse konsertene legges ut fredag.

Ville ikke ha andre enn Magnus

- Jeg ventet i det lengste med å trekke en gitarist inn i nye Gåte, sier Sveinung Sundli. Han ville ha med Magnus, men Magnus hadde ikke rom så lenge han hadde hovedfokus på sitt band 22 og stadig flere engasjementer som teaterkomponist.

- Jeg følte jeg hadde mer spennende musikalske utfordringer med 22 og i jobben med teater, sier Magnus – som på spørsmål om når Sveinung begynte å mase om gjenforening av bandet med et glimt i øyet antyder at det var cirka i 2005, altså året Gåte ble oppløst.

Energien stemte ikke

Da vokalist Gunnhild ble med, og gjenforeningen var et faktum, var det vanskeligere for Magnus å holde seg hard.

- Det er jo stas å kunne formidle musikk på en stor scene for mange folk med den fine gjengen her. Klart det fristet, sier Magnus – som i sommer ble med på noen øvinger med det gjenforente bandet.

- Men jeg fikk det ikke helt til å stemme. Jeg klarte ikke å definere hva som gjorde meg skeptisk, men jeg følte ikke det var helt på plass, sier Magnus.

Det løsnet via et frafall. Katrin Fröder er sentral i låtskriving og studioarbeid hos gjenforente Gåte – og det er hun som har skrevet og vært hovedarrangør for den første låten de nå gir ut, «Stolt Solvor». Men i sommer trakk hun seg fra konsertvirksomhet.

Halvparten av 22 er i Gåte

Dermed hadde de behov for en bassist, og første naturlige tanke for Sveinung var Mats Paulsen som han spilte i band sammen med like etter at Gåte ble oppløst. Det var dette bandet som utviklet seg til 22.

- Mats var hundre prosent dedikert. Da ble det annerledes. Mats er en av mine beste venner, er en utrolig bra bassist og vi spiller så bra sammen, er som lim musikalsk. Det blir jo lettere for oss å koordinere spilling med 22 også, når vi har også Gåte felles, sier Magnus.

EP, klubbturné, sommerfestivaler

Han er begeistret for musikken bandet har spilt inn uten ham, men mente det var tull å legge på gitar på den ferdige innspilte musikken. Men konsertversjonene vil han i aller høyeste grad sette sitt preg på.

Og at de tre «sjefene» i Gåte igjen er samlet, vil også organiseringen bære preg av. Gåte blir styrt av selskapet Iselilja (oppkalt etter bandets debutalbum), som eies i fellesskap av søskenparet Sundli og Børmark.

6. oktober utgis «Stolt Solvor», skrevet av Frøder og Gåte. Senere følger resten av det som ender som en EP «Rideboll og Gullborg», «Draumefanga» og en ny versjon av «Venelita» fra livealbumet «Liva».

- Innspillingen av de fire låtene ble gjennomført uten gitar, og det fungerer fint som studioinnspilling. Men det ville vært vanskeligere på en scene, jeg er utrolig glad for at Magnus er inne nå, sier Sveinung Sundli.

Etter klubbturneen i februar blir det høyst sannsynlig et knippe sommerfestivaler.

Back In Business: Sveinung Sundli, Gunhild Sundli og Magnus Børmark. Foto: Morten Antonsen, Adresseavisen