- Det er riktig at jeg tok tak i kameramannen og la ham i bakken under opptak. Jeg var rasende. Men jeg så ingen grunn til å unnskylde meg etterpå. Han får lære å oppføre seg først, sier Lothepus til BT.

Farlig ærlig

Nå kommer biografien «Går det til helvete, så går det til helvete». Den forteller historien til Leif Einar Lothe, alias Lothepus, fra han ble født og frem til nå.

TV 2 har gjort hardingen til norsk a-kjendis med suksessprogrammene «Fjorden Cowboys» og «Farmen kjendis». Men samarbeidet har ikke bare vært knirkefritt.

Det kan også forfatter Finn Tokvam skrive under på. Han har hatt lange samtaler med Lothepus underveis i skriveprosessen. Flere av historiene måtte dobbeltsjekkes, forteller Tokvam.

- Jeg har snakket med flere av deltakerne i «Farmen kjendis» De bekreftet blant annet at Lothepus ble truet med utkastelse på grunn av at han hjalp de andre for mye. I boken har vi formidlet hvordan Lothepus selv opplevde oppholdet på gården. Men han er farlig ærlig. Og sikkert ikke like glad for alt som står der, sier Tokvam.

På gården skal det også ha blitt krangel om røykingen til Lothepus. Lothepus hadde fått tillatelse til å røyke pipe, men gikk fort tom for tobakk. Da begynte han å smugle inn sigaretter ulovlig, rett foran øynene på filmteamet.

«60 vil kaste deg ut»

I den forbindelse skal programredaktøren for «Farmen» i TV 2, Fredrik Sandahl, ifølge boken sporenstreks ha dratt til gården for å konfrontere Lothepus med påstandene om både ulovlig røyking og ulovlig bruk av mobiltelefon.

«Det sitter 60 personer i Oslo som vil kaste deg ut fra «Farmen kjendis», sa Sandahl ifølge biografien.

Han ba Lothepus om å skjerpe seg.

- Jeg skal ha røyk. Slik er det bare. Og det ga jeg beskjed om. Jeg hadde gitt blaffen i om de hadde kastet meg ut av den grunn. På slutten var jeg bare lei, trøtt og utslitt, sier Lothepus i dag.

Han skal også ha fått beskjed fra programleder Gaute Grøtta Grav om at han måte juble foran kamera og vise følelser hvis det ble seier. «Dette programmet koster for mye til at du gir faen», skal Grav ha sagt.

Derfor jublet Lothepus, på kommando, da seieren var et faktum.

- Jeg følte meg presset til å juble litt ekstra. Egentlig var jeg altfor trøtt til å være glad. På «Farmen» gikk jeg inn i en boble. Og gjorde helt sikkert ting jeg ikke ville gjort i et normalt liv. For til slutt tror du at du eier gården.

- Ut fra boken kan det virke som at du var litt i klammeri med Gaute Grøtta Grav. Er det riktig?

- Alt som står i boken stemmer. Jeg liker Gaute, men det er riktig at vi kranglet en del, sier Lothepus.

- Full av faenskap

TV 2 verken benekter eller bekrefter historiene i biografien fra «Farmen kjendis».

- Lothepus er Lothepus. Selvfølgelig var han full av faenskap på Farmen også, og selvfølgelig måtte vi ta en alvorsprat med ham underveis. Mesteparten av oppholdet på gården var han snill som et lam. Lothepus hadde heller ikke vært Lothepus hvis han ikke hadde smurt litt ekstra på i historiene sine. Vi ønsker ham ham lykke til med julesalget, sier presseansvarlig for «Farmen», Alex Iversen.

Mistet broren

Boken handler ikke bare om TV-suksessene, men også om livet som entreprenør og familiefar, konkurser, kvinnfolk, alkohol, røverhistorier og, ikke minst, lillebroren Stians tidlige død.

- Det vanskeligste var nok å åpne meg opp om min brors død. Det er ikke noe jeg snakker om. Men Finn Tokvam maste og maste. Derfor måtte det bli med, selv om det var tøft, sier Lothepus.

- Det var flere ganger Lothepus ble forbannet på meg fordi jeg hadde fått ham til å si for mye. Men dette skulle jo handle om livet hans. Så jeg måtte presse på, sier Tokvam.

I prosessen låste de to seg inne på et hotellrom med røykealtan i Bergen. Tokvam lot tapen gå. Det ble mange timer med ufiltrert prat.

- Jeg måtte finne mannen bak Lothepus. Kjendis-Lothe var jeg ikke interessert i. Men når han begynte å fortelle historier, ble jeg nysgjerrig. På «Farmen kjendis» viste han litt av ytterpunktene sine – den fyren som alltid hjelper andre, men som også er veldig tøff i kjeften, sier Tokvam.

Lothepus påstår selv at han knapt har lest det ferdige manuset, bare skummet gjennom.

– Derfor skulle jeg ønske boken kom ut etter at jeg var havnet i graven. Jeg ville ikke sensurere Tokvam. Men jeg har rettet på konkrete feil når han har vist meg noe, sier Lothepus.

- Full av faenskap

Selv om det var noen feider med TV 2, har de fortsatt et samarbeid. Neste sesong av «Fjorden Cowboys» kommer i januar. Og Lothepus skal være med i enkeltprogram i andre konsepter utover høsten.

- Jeg skal lage en ny programserie med TV 2, men det blir nok ikke før til våren. Jeg har også lyst å lage reiseprogram, sier Lothepus.

BOK: Finn Tokvam har skrevet boken om Lothepus. Foto: EIVIND SENNESET, BT