- Jeg falt for henne for sju år siden, da hun lanserte «Senõr Peregrino». Jeg var ikke med på bokfesten, men kom til i leseringen etterpå. Siden har jeg møtt henne flere ganger, forteller Lisbeth Kingsrud Kvisten.

Nå er det lenge siden Samartin var her sist, og Lisbeth, Ann Kristin Håpnes og Brit Melting gleder seg til å møte henne igjen.

- Jeg føler på sett og vis at jeg møter en kjær venninne. Vi ser at hun lyser opp når vi kommer, som om hun treffer gamle venner. Hun er en veldig raus, varm og empatisk person, som deler mye av seg selv med leserne, mener Lisbeth.

Møt Elisabeth Egseth Hansen, den nye teatersjefen ved Trøndelag Teater.

Fnyser av litteraturviterne

Fab4, som fikk navnet fra Samartins mann Steve, ble invitert til Lindmos talkshow og siden har fire blitt til tre.

- Vi hadde holdt på i to år da vi møtte Cecilia første gang. Vi har ulik bakgrunn, en er norsklærer og vant til å lese mye tungt, mens en annen leser mye krim. Felles for alle er at vi er glad i å lese, og gjennom lesesirkelen leser vi bøker som vi ikke har plukket selv. Det er spennende, synes Lisbeth.

Hun fnyser av litteraturvitere som mener Samartin blir for enkel.

- Mange ser henne som en lettvekter, med for mye feelgood og et språk som blir for enkelt og lite utfordrende. Det blir nesten litt snobbete, jo vanskeligere jo bedre, liksom. Jeg synes heller ikke at alle bøkene hennes er like gode, det skal godt gjøres, men hun er god på karakterene. De henger med oss lenge.

Blant Samartins bøker, holder Lisbeth både «Dona Maria» og «Drømmehjerte» høyt, mens «Señor Peregrino» fortsatt er favoritt.

- Vi ble veldig fengslet av den historien, og av karakterene.

Lanserer i Norge

Men nå er det «Skjønnhet for aske» som lanseres, og forfatteren har kommet for å signere og hilse på gamle kjente. Og Adresseavisen.

Med 1,2 millioner solgte bøker, har Cecilia Samartin Norge som sitt viktigste marked.

- Norge er kanskje et lite land i størrelse, men har en stor stemme i verden. Jeg er priviligert som kan lansere bøkene mine her.

I «Skjønnhet for aske» møter vi tre unge jenter; Ines fra Moldova, Karla fra Mexico og Sammy fra Ohio. Alle tre har opplevd svik og misbruk, og er alene og redde når de møtes i neonbyen Los Angeles. Her kastes de inn i en mørk og uhyggelig verden, og har nesten gått til grunne når de finner hverandre og får et nytt fellesskap.

- Vår tids slavehandel

- Trafficking er et stort problem. Da jeg begynte å undersøke temaet, fant jeg ut av det berører flest unge. Jeg synes det er vanskelig å skrive om dette, det er stygt og kynisk, men i høyeste grad virkelig, og det berøer hver krok av verden, sier Samartin.

Forfatteren, som er utdannet psykolog og har jobbet som familieterapeut, håper at boka henne skal vekke de yngste leserne.

- Dette er vår tids slavehandel, og det når alle hjørner av verden. Og det blir bare verre. Eksperter mener dette er den hurtigst voksende typen av organisert kriminalitet, og at den om noen år kommer til å passere både narkotikatrafikk og våpenhandel. Både migrasjon og globalisering bidrar til dette, og fordi vi reiser mer blir det lettere å smugle mennesker over grensene, sier Samartin.

Viktig med nærhet

Hun har nok en gang skrevet en sterk historie, der særlig Sammys opplevelser sitter igjen.

- Dersom folk skal forstå og ta innover seg dette problemet, tror jeg det er viktig å la leserne oppleve at ofrene har hatt et liv. De er ikke bare ofre, derfor forsøker jeg å skrive med nærhet. Jeg begynner alltid med persongalleriet, karakterene. Jeg må finne dem først, gjøre dem levende og jeg må bli glad i dem. Det er de som forteller historien, så de må være interessante. Plottet kommer senere, forklarer Samartin.

- Har et lite studio i toppetasjen. Det er ikke spesielt ryddig der, men stabler av bøker og papirer. Bortsett fra i glassmonteren, der jeg har samlet alle gavene jeg har fått fra lesere. Der er det orden, og der henter jeg mye inspirasjon.

Elsker sjokolade

Dersom det stopper helt opp tar hun tak i husarbeid, sjekker kjøleskapet, går en tur med corgien Ralphie eller tar en sjokoladebit.

- Cecilia elsker sjokolade, så vi kjøpte Cielo-sjokolade til henne. Hun hadde bursdag nylig, så for å vise at vi bryr oss om henne og temaet i boka, ga vi også penger til Flyktningehjelpen, for å vise at vi støtter saken. Det satte hun pris på, forteller Lisbeth Kingsrud Kvisten.

Ifølge Kvisten ble det et fint møte med yndlingsforfatteren under signeringen på Trondheim Torg. Og det var ikke bare forfatteren som fikk gaver.

- Hun hadde kjøpt gave til oss fra butikken til søsteren. På bokomslaget er det tre sommerfugler, og vi fikk hver vår sommerfugl-ring i sølv.

Nå gjenstår å lese om transformasjonen og håpet som finnes i de tre unge jentenes liv.

Sommerfugl i sølv: Damene i Fab4 fikk hver sin sølvring i gave av yndlingsforfatteren sin. Foto: Privat
Bestselger: - Norge er kanskje et lite land, men har en stor stemme i verden, mener Cecilia Samartin. I sin siste bok skriver hun om trafficking, og er glad for at boka lanseres nettopp her. Foto: Håvard Jensen