- Du vil alltid huske dette navnet, men jeg tror et navn kommer på plass når de unge kunstnerne strømmer inn her. Huset skal bli et lite samfunn med energi og høy puls, sier kunstneren Kjell Erik Killi Olsen mens han viser oss rundt i bygården han nylig slo til på. Det var ikke noe impulskjøp, akkurat. I ni år har han vært på utkikk etter en eiendom i Trondheim som kan huse kunstutstillinger, dans og musikk.

- Det skal passe for mange ting, men hovedsakelig for billedkunst, video, skulptur og bråk. Det blir også en egen skulpturhage her, sier kunstneren Kjell Erik Killi Olsen om sin nye bygård i Kjøpmannsgata.

Her kan du lese om skulpturer i Trondheim: Prøv ikke å gråte

Kunst, liv og røre

- Det skal passe for mange ting, men hovedsakelig for billedkunst, video, skulptur og bråk. Det blir også en egen skulpturhage her, forteller kunstneren og tilføyer at huset skal by på utstillingsrom, verksteder og være et sted der kunstnere møter tillit, og andre kunstnere. Her skal du bli sett. Og folk skal få se.

Kjøpmannsgata 36-38 bli Kjell Erik Killi Olsens nye kunsthus i Trondheim.

- Et slikt sted er selve mangelen i denne byen. Det finnes ikke noe støtteapparat her. Unge kunstnere forsvinner før de får begynt. Jeg vet jo selv at det å starte som utøvende kunstner er veldig tøft, så her skal vi hjelpe og støtte kolleger, sier Killi Olsen som ønsker å trekke inn all mulig kunst i to hele etasjer, i en egen paviljong på hjørnet, og i flere hvelv i kjelleren. Og det hører med til historien at han lenge har ønsket å gi noe tilbake til byen han er født og oppvokst i. Men det har ikke vært lett.

Les mer om kunst ved Trondheim kunstmuseum: Hele kunstsamlingen blir tilgjengelig på nettet

Lite velvilje

- Det er mye velstand i Trondheim, og lite blir gitt tilbake til byen, synes jeg. Kanskje noen forsøker, men ikke blir hørt, noe som er trist. Og det har ikke vært mye velvilje å snakke om fra kommunens side for dette prosjektet heller, selv om jeg finansierer hele kunsthuset selv, sier kunstneren uten at han ønsker at det skal bli et hovedtema.

- Jeg har jo blitt 32, sier han med spøkefullt gravalvor og geleider oss videre inn i huset han tenker å dele med kunstnere og publikum.

Kjell Erik Killi Olsen og Cathrine Hovdahl Vik på befaring. Hovdahl Vik blir daglig leder for kunsthuset i Kjøpmannsgata.

- Det blir et møtested med kunst i ulike former, musikkarrangementer og kafé, forteller Cathrine Hovdahl Vik, avtroppende avdelingsleder ved Trondheim Kunstmuseum og nyansatt leder for kunsthuset, og fortsetter:

Her kan du lese om at Statoil har verk av Killi Olsen i sin samling:  Statoil har lenge investert i kunst. Nå har de kunst i verdensklasse

Nasjonal og internasjonal kunst

- Her blir det utstillinger av nasjonale og internasjonale kunstnere, og et tilbud til de mindre etablerte kunstnerne. Og i tillegg Killi Olsens egne verk. Det skal alltid være utstillinger her, også sammen med andre kulturarrangement, sier Hovdahl Vik. Hele huset skal stå ferdig om to år, men utstillingsprosjektene starter allerede nå, parallelt med bygge- og restaureringsprosessen.

Cathrine Hovdahl Vik er ansatt som daglig leder for det som skal bli Kjell Erik Killi Olsens nye kunsthus i Trondheim.

- Vi passerer nok 100 millioner på dette prosjektet, og huset vil bli organisert av et styre, sier Baard Brænne, daglig leder for Reidar Olsen Eiendom AS, eiendomsselskapet som står bak prosjektet og som eies av Killi Olsen. Selve bygården ble kjøpt for rundt 30 millioner kroner.

Det nye kunsthuset til Kjell Erik Killi Olsen i Kjøpmannsgata skal stå ferdig om to år, ifølge arkitekt Einar Hjeldnes, Kjell Erik Killi Olsen og Baard Brænne i Reidar Olsen Eiendom AS.

Einar Hjeldnes er hentet inn som ansvarlig arkitekt for hele bygget. Han har tidligere blant annet vært prosjektleder for ombygging av Erkebispegården, og er utstillingsarkitekt for gjenstandene som blir funnet under utgravingene ved Klemenskirken.

Noe bevares og noe blir nytt

- Alt vi tenker å gjøre i dette område skal overvåkes av arkeologer. Den ene bygningen som går ut mot Kjøpmannsgaten må bevares, men den andre delen kan rives. Her kan det bli noe helt nytt og moderne. Den ene delen av dette bygget er regulert til bolig og næring, mens den andre delen er regulert til næring og utadrettet virksomhet, forteller Hjeldnes. Tanken er å åpne bakgården mot Krambuveita der Geir Stormoens skulptur «Flytende-flyvende» befinner seg.

Arkitekt Einar Hjeldnes, Baard Brænne i Reidar Olsen eiendom as og Kjell Erik Killi Olsen på befaring i bygården som skal bli et kunsthus.

Her kan du lese om en betydelig kunstpris: Beboerne i denne bydelen betaler for en av verdens største kunstpriser

Næringsvirksomhet og boliger

- Vi ønsker å restaurere fasaden på bygget, og få den slik den opprinnelig var da den ble bygd på slutten av 1800-tallet. Hvelvet i kjelleren er fra 1700-tallet og er rom vi tenker å benytte til utstillinger, supplerer Killi Olsen og trekker frem at huset om noen år vil bli en stiftelse, og at kunstdelen skal drives med inntekter fra selve bygget. Et 20-talls mindre leiligheter skal bygges i den ene delen og leies ut for en overkommelig pris, ifølge kunstneren som synes det har blitt vel mye fotball og sport i denne byen. Han har støttet det også, men nå er det kunstens tur til å blomstre. Og ting begynner å skje.

Killi Olsen som ønsker å trekke inn all mulig kunst i to hele etasjer, i en egen paviljong på hjørnet, og i flere hvelv i kjelleren.

Kommunaldirektør for kultur og næring, Ola By Rise, synes det er flott at Killi Olsen ønsker å være en aktiv ressurs i hjembyen.

- Han er en stor kunstner som jeg i tillegg oppfatter har mange gode tanker. Uten at jeg kjenner de siste planene i detalj er jeg svært positiv til Killi Olsen i en synlig og aktiv rolle i kunstbyen Trondheim, sier By Rise.

Les om Elmgreen&Dragset: - En utstilling som dette gir håp i en vanskelig tid

Begynnelsen – igjen

- Det er mange bak dette prosjektet. Jeg er bare initiativtaker. Det er Baard som tar seg av økonomien, og Morten Andersen er advokat, styreleder og min nærmeste støttespiller i ett og alt. Det gir meg en enorm trygghet. Og dette er bare begynnelsen. Den første utstillingen jeg hadde i Trondheim het «Begynnelsen», og nå ser vi at ordet er aktuelt igjen.

- Kommer du til å flytte tilbake Trondheim?

- Ja, det gjør jeg nok. Jeg har bestilt en leilighet i et byggeprosjekt ved Vår Frue kirke. Og i mellomtiden skal jeg bo her. På en madrass. Dessuten blir jeg mye i Vågå, sier Killi Olsen som også bor og arbeider store deler av året i Sør-Frankrike.

LES KOMMENTAREN En strålende nyhet for Midtbyen

For tiden er han også aktuell med ny utstilling hos Galleri Brandstrup i Oslo med åpning torsdag 12. oktober.

- Den utstillingen er mitt lille bidrag til å si noe om hva jeg føler og hvilken reise jeg har hatt, avslutter kunstneren.

Her kan du lese om at Elisabeth Egseth Hansen blir ny teatersjef ved Trøndelag Teater