- Vi liker at kirken er åpen og inkluderende. Derfor passer det ekstra godt at Trondheims-konserten i turneen blir i gatekirken Vår Frue 18. oktober, sier Bjarne Brøndbo.

«Trøndergospel» er tittelen på prosjektet som er det første som involverer alle de tre brødrene Brøndbo på en scene. De første konsertene ble holdt i Namsos og andre steder i nordfylket i vår. I høst følger Stjørdal og sørfylket på.

Startet i Nidarosdomen

Gjengen startet på topp, den første opptredenen med trøndergospel var faktisk i Nidarosdomen.

Eskil fikk forespørsel om en stor eventjobb i katedralen. Omtrent samtidig hadde Bjarne en overveldende opplevelse under en konfirmasjon i Skage. Gospelkoret Salt var rå kraft, helt spesielt, sier Bjarne. Eventet i Nidarosdomen ble en suksess og fulgt opp som åpne kirkekonsert i Namsos og flere steder i Nord-Trøndelag, da med også Thomas på laget.

Trøndergospel er et utvidet gospelbegrep. I tillegg til klassiske gospelsanger har gjengen trukket inn noen av Thomas' mest kjente låter, D.D.E.-låten «Det fine vi hadde sammen» og sanger Bjarne Brøndbo har gjort som soloartist. De har også plass til Terje Tysland, som kanskje ikke alle vil assosiere sterkt til gospel.

- Han passer i hvert fall inn vår gospel-forståelse. Vi er opptatt av en kirke som er åpen for alle, sier Bjarne.

Tysland-gospel for kronprinsen

Det var nettopp Tyslands «Kjærlighetsvise» som var låten som ble valgt som brødrene Brøndbo og Salts bidrag i konserten som Namsos musikkmiljø holdt for kronprinsparet sist uke.

- Er det barnetroen som blusser opp gjennom dette prosjektet?

- Det er kanskje mer troen på at kirken er et fint sted å tenke litt lange og store tanker. Men det var ikke så mange tilbud i vår oppvekst, så vi benyttet dem som var. Vi var ivrige på søndagsskolen, klistret inn merker og hørte på historier, sier Bjarne.

Lærte oppføre seg som folk

- Vi vokste opp i et hjem der vi lærte at vi skulle oppføre oss som folk, være høflige og vise respekt for alle. Og ting var på stell hjemme. Mamma hadde middag klar da jeg kom fra skolen klokka to, og så hadde hun ny middag da pappa kom hjem fra jobb, sier Thomas. - Ja hun laget gjerne middag tre ganger hver dag hun, sier Eskil.

- Eskil lurer seg fortsatt hjem til henne og spiser kveldsmat nesten hver kveld. Han tror bare ikke andre vet det, ler Bjarne.

Tonen er «røff, men kjærlig» de tre brødrene imellom. De to yngste kan nok tenke at Bjarne er vel selvopptatt, og Thomas kan tenke sitt om de to andres suksess. Mens han sliter med å få spillejobber, klager de over at det er for mange skyer til at de kan nyte utsikten fra privatflyet eller at pålegget på snittene backstage henger ut over brødet.

Hektisk DDE-oktober

Når praten sklir over til en statusrapport på at det er få uker til D.D.E. skal holde sin store jubileumskonsert i Oslo Spektrum og at de gleder seg til studentenes trønderfest på UKA, benytter Thomas anledningen til et demonstrativt toalettbesøk.

Hvorfor har de etablert seg på et annet nivå enn ham, når det er han som både er kjekkeste broren og den beste vokalisten?

- Vi har sjarmen vi vet du, sier Eskil.

- Jeg har aldri skjønt at skal være så sjarmerende å være feit, kvitterer Thomas. Så slår de seg på lårene og ler like hjertelig alle tre. Omtrent som da de gikk en runde med politikk, noe som pleide å være enklere enn nå, med brødre som er eller har vært aktive medlemmer av henholdvis Arbeiderpartiet, SV og Høyre.

Skal ikke ta en Phil Collins

Brødrene jobber gjerne to og to. Bjarne og Eskil jobber sammen i D.D.E. Eskil har spilt med Thomas i partybandet Sex gale menn, Bjarne og Thomas har vært på kirketurné, men dette er første prosjektet alle tre brødrene er sammen om. Fornavnene til de tre står øverst på konsertplakaten. Betyr det kanskje at også Eskil skal synge, undrer vi, og spør om trommeslager tenker «ta en Phil Collins», med henvisning til Genesis-trommisen som etter mange år gjemt bak slagverket gjorde litt av en solokarriere.

- Nå må du itj prøv å si no gæli om Phil Collins, sier Thomas strengt. Som om vi hadde planer om det.

- En gang skal jeg kanskje prøve meg som vokalist, men det blir i så fall i eget prosjekt. Her holder meg til slagverket, lover Eskil. De øvrige musikerne er også stødige namsoskarer: Terje Tranaas, Daniel Viken og Eivind Berre.

Slik presenterer de tre brødrene seg selv, og karakteriserer hverandre:

Bjarne Brøndbo

Bjarne Brøndbo (53)

Favorittartist: Queen

Ambisjon: Har alltid hatt en drøm om å få med Bryan Adams, Bruce Springsteen eller noen av de andre megastjernene på en overraskende opptreden eller duett.

Stolteste øyeblikk: Da DDE fremførte «Det fine vi hadd sammen» i Olavshallen 18.01.2012. Statsminister Jens Stoltenberg hadde akkurat snakket til publikum i forbindelse med vår 20-års markering.

Det beste med Bjarne: Engasjert, kreativ og arbeidsom (Eskil)

Flink på TV / flink med folk. En meget bra underholder (Norges beste?) (Thomas)

Det verste med Bjarne: Tar mye plass :-) Tærgpeis (Eskil)

Til tider meget intens, man må ikke snakke hele tiden eller ha mening om alt... (Thomas)

Eskil Brøndbo

Eskil Brøndbo (47)

Favorittartist: Queen

Ambisjon: Fortsatt få jobbe med musikk og underholdning.

Stolteste øyeblikk: Tja, det finnes heldigvis mange :-) Kanskje første gangen vi fylte Rockefeller.

Det beste med Eskil: Lojal, snill og rettferdig. Vil alle alt godt. (Bjarne)

Alltid støttende og full av tro på meg som artist, uansett utfordringer man møter. (Thomas)

Det verste med Eskil: Skeptisk, delvis pessimist, negativ, redd for endringer. Vil helst ikke ta noen sjanser. (Bjarne)

Pessimisme som kan gå utover andre. (Thomas)

Thomas Brøndbo

Thomas Brøndbo (43)

Favorittartist: Phil Collins

Ambisjon: Har en drøm om å fylle Olavshallen...

Stolteste øyeblikk: Det var stas å komme til finale MGP(2009) også stas å fylle Dokkhuset med bare Thomas Brøndbo på plakaten.

Det beste med Thomas: Optimist og alltid en vittig kommentar. (Bjarne)

Engasjert, positiv og blid. (Eskil)

Det verste med Thomas: Snevet av misunnelse som skinner gjennom når han er sammen med meg og Eskil. Han har en tendens til å snakke seg selv ned, noe han absolutt ikke bør og trenger å gjøre. (Bjarne)

Nærtagende, sprek og lite sjarm :-) (Eskil)

Foto: Marthe Hårstad