- Religiøse spørsmål er betente i vår verden. Over 80 prosent av befolkningen i Norge er medlemmer i et kristent trossamfunn. Det betyr jo at vi fortsatt formelt er et kristent folk, men vet vi egentlig hva som står i vår hellige skrift, spør regissør Tyra Tønnessen.

- Lykkelig oppvekst

Tønnessen er fra Trondheim, og vokste opp i Sjetnemarka. Bestefaren var prest i Vår frue kirke, mens faren var en morsom søndagsskolelærer, som fikk ungene i Sjetnemarka til å dramatisere bibelhistorien ute i gata. Regissøren har lenge tenkt på å sette opp et teaterstykke basert på bibelske tekster, og nå er hun tilbake i Trondheim, til Gamle Scene, der hun så sitt første teaterstykke.

- «Søndagsskolen» er et personlig prosjekt, og hører til min egen barndom. Stykket er utelukkende bibelske tekster og salmer, med minimal omskriving eller bearbeiding for scene.

- I «Søndagsskolen» består første akt av det gamle testamentet, mens andre akt foregår i det nye testamentet.

- Elegant og stilsikker og etter hvert virkelig rørende formidling av bibelhistorien, der de yngste skuespillerne imponerer stort, skrev Adresseavisens anmelder, etter å ha sett premieren sist lørdag.

Teaterfamilien

- Det var tungt å lese Bibelen, det tok et halvt år og Mosebøkene var drøye, forteller regissøren, som har brukt flere år på prosessen.

Søndagsskolen er en familieforestilling, og har blitt et solid teaterfamilieprosjekt, hør bare:

Tyra Tønnessen tok like gjerne med mann og barn og flyttet opp til Trondheim. Sønnen Ottar (10) spiller i stykket og går på skole her så lenge teaterstykket spilles, og mannen Nils Johnson tar over når Henriette Marø skal inn i Juleevangeliet - The Smash Hit Musical.

Johanna Egseth (11) er datter av Elisabeth Egseth Hansen, som teatrets nye teatersjef og dramaturg i oppsetningen.

Musikalsk leder, Åsmund Flaten er fra Oppdal, og vokste opp med en far som var snekker, bonde og organist – mens mamma Flaten var seksbarnsmor og klokker. Han møter på jobb sammen med datteren Anna (13) og Fillip Flaten-Hoff (11).

Nærhet med barna

- Vi hadde en barneaudition i forbindelse med «Når vi døde våkner», der jeg ble kjent med dem og inviterte noen av dem med videre til dette prosjektet, fordi jeg forsto at de ville passe, forteller Tønnessen og legger til:

- For å lykkes med oppsetningen er vi helt avhengig av at barna fungerer som gruppe.

- Gud, jomfru Maria og Jesus, alle disse rollene spilles av barn. Hvorfor har du valgt dette grepet?

- Søndagsskolen er en tolkning av bibelen. Ved å bruke barna får vi et filter som gjør at vi kommer nærmere tekstene, uten at det blir blasfemisk, sier regissøren.

Ensomt på toppen

Barna har en travel forestilling, med mange skift og ulike roller. Voksenroller. Astrid Oline Rinnan Green er 13 og spiller Jesus, mens Gud spilles av Filip Flaten-Hoff (11).

- Jeg får bestemme mye, men synes egentlig det er litt ensomt å være Gud. Jeg er alene, de andre får være mer sammen, sier han.

- Vi har spilt sammen før og kjenner hverandre, sier Johanna, som har åtte roller totalt. Det har de fleste. Til og med musikerne er skuespillere når de ikke spiller musikk. Og alle er nervøse foran forestilling.

- Jeg prøver å samle indre ro, og bruker yoga og meditasjon, sier Ottar Johnson (10).

- Hva liker dere aller best med forestillingen?

- Oppvarmingen. Da er alle med samtidig, vi varmer opp både stemme og kropp og har det kjempegøy, svarer de nærmest unisont.

Lengsler i salmene

Bibelhistoriene har formet vår kultur i mange tusen år, og generasjonen som vokser opp i dag er kanskje den første som ikke lærer disse historiene fra Bibelen. De lærer heller ikke salmetradisjonen.

- Det ligger noe emosjonelt i salmene. De vekker fortsatt lengsler, sier Tønnessen.

Nå gir hun folk sjansen til å sitte igjen et par timer ekstra på Søndagsskolen.

Fikk du med deg hva Erna sa til Bjarne under D.D.E.s jubileumskonsert i helga? (for abonnenter)

Lek på scenen: Dette er barna som spiller i «Søndagsskolen» på Trøndelag Teater: Bak fra venstre: Erling Johannes Rinnan Green, Astrid Oline Rinnan Green, Anna Flaten-Hoff og Ottar Johnson. Foran står Fillip Flaten-Hoff og Johanna Egseth. Foto: Terje Svaan
Alle har flere roller: Astrid Oline Rinnan Green (13) spiller Jesus. Elisabeth Egseth Hansen er dramaturg, mens datteren Johanna Egseth spiller jomfru Maria. Men alle skuespillerne og også musikerne spiller flere roller i stykket. Foto: Terje Svaan
Kul oppvarming: Vi spurte hva som er det aller morsomste med forestillingen - dette var svaret. Fra venstre: Astrid Oline Rinnan Green, Johanna Egseth, Ottar Johnson, Erling Johannes Rinnan Green, Fillip Flaten-Hoff og Anna Flaten-Hoff. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen