To kvelder har Steve Hindy møtt publikum i Trondheim denne uka. Den første kvelden snakket han om oppstarten av Brooklyn Brewery på slutten av 80-tallet, kvelden etter var hans erfaring som krigsreporter i Midtøsten tidligere samme tiår temaet.

Da snakket Hindy sammen med den norske fotografen Morten Hvaal, med erfaring blant annet fra Balkan og Midtøsten. Inntektene gikk til foreningen RISC, Reporters Instructed In Saving Colleagues – som jobber for å skolere mediefolk på vei til krigsområder.

- For meg er ikke dette med førstehjelpsskurs det viktigste med RISC. Jeg mener at alle mennesker bør ha grunnleggende ferdigheter i førstehjelp. Det som er spesielt viktig for krigsreportere er å komme inn i et miljø, lære kolleger å kjenne. Spesielt nå som de fleste som jobber i krigssoner er frilansere, sier Hindy.

Drapet på Anwar Sadat

Hindy er takknemlig for eget nettverk av gode venner blant kollegene fra tiden i Midtøsten, blant dem han har hatt best kontakt med er NRKs veteranreporter Odd Karsten Tveit.

Mens Tveit jobbet i disse krigssonene i mange tiår, var Hindy stasjonert i Beirut og Kairo for nyhetsbyrået AP i de fem første årene av 80-tallet. Hindy var blant annet midt i begivenhetene i den første Golfkrigen, og han kunne lett blitt et av ofrene da den egyptiske presidenten Anwar Sadat ble drept i et attentat i 1981. Mange tilskuere som befant seg i nærheten av presidenten under militærparaden ble også drept i attentatet, Hindy satt rett bak presidenten.

Datteren drev RISC

Det var journalist Sebastian Junger som grunnla RISC i 2011, etter at hans venn fotograf Tim Hetherington ble hardt skadet av en bombe i Libya. Ingen av kollegene rundt ham kunne nødvendig førstehjelp, og han døde av skaden. Junger fikk blant annet med seg Steves datter Lily Hindy som var daglig leder av organisasjonen i de første årene.

Hindy har ikke opplevde tilsvarende som Junger, men blant flere dramatiske øyeblikk trekker han frem en hendelse fra 1980, da han sammen med en gruppe irske Unifil-soldater ble bortført av en gruppe fra den israelstøttede sørlibanesiske armeen.

Med pistol mot tinningen

Hindy ble truet med en pistol mot tinningen, mens to av de irske soldatene ble drept, flere hardt skadet. Armeen skulle hevne drapet på hovedmannens lillebror.

Denne dramatiske opplevelsen har hatt sitt etterspill. Hovedmannen bak attentatet bodde i 15 år i Detroit. Etter blant annet vitnemål fra Hindy ble han for noen år siden ført tilbake til Libanon der han nå venter på bli stilt til retten for drapene.

Kjedet seg hjemme i New York

Steve Hindy dro fra Midtøsten i 1984. Han hadde ikke lyst, han følte han hadde mye ugjort. Men kona Ellen hadde fått nok. Hun ønsket et annet liv for deres to barn. De reiste hjem til New York. Steve begynte å jobbe på utenriksdesken i AP, og kjedet seg grundig.

Hobby ble forretningsidé

Hobbyen som han hadde fanget opp gjennom kolleger og diplomater stasjonert i Kairo, var hjemmebrygging av øl. Den ble til lidenskap som igjen ble til en forretningsidé. Brooklyn Brewery ble startet i 1988.

Bryggeriet hadde bra omdømme og økt omsetning fra år til år, og de førte an i det som senere er blitt omtalt som den amerikanske ølrevolusjonen. Nå er de også en eksportsuksess i Europa, og en strategisk allianse med Carlsberg har ført dem inn i eierskap og utstrakt samarbeid med E. C. Dahls bryggeri, vertskap for hans besøk i Trondheim.

Ransmenn og mafia

Økonomisk var det tøft for Brooklyn Brewery frem til langt ut i 90-tallet, og det var ikke før i 2004 at det virkelig ble etablert som en økonomisk suksess. Nabolaget rundt bryggeriet i Williamsburg, Brooklyn er nå den reneste idyll. Den gang var miljøet røft. Bryggeriet ble brutalt ranet én gang, og den lokale mafiaen brukte alle midler for å få dem på kundelisten. Hindy og gjengen opplevde personer og metoder de trodde hørte filmens verden til. Blant annet ble Hindy truet med en pistol mot tinningen, mens han fortvilt prøvde å huske kombinasjonen i bryggeriets safe.

- Hva var den tøffeste opplevelsen av disse situasjonene, spør fotografen, og tenker på Libanon 1980 kontra Brooklyn 1988.

- Jeg synes det er vanskelig å gradere opplevelsene. En pistol mot tinningen er en pistol mot tinningen, sier Steve Hindy, ledsaget av et mildt smil.

Jobben i en krigssone hjalp han med å holde hodet kaldt i møtet med hardbarkede kriminelle i Brooklyn. Erfaringen som journalist hadde også gitt ham rutine i å kontakte innflytelsesrike folk direkte, og ikke gi seg før han fikk kontakt.

Fra Bob Dylan til RISC

Du kommer ikke til å gi deg du, sa sekretæren til den berømte grafiske designeren Milton Glaser etter at Hindy hadde ringt henne hver dag i flere uker. Til slutt lot hun ham til slutt snakke med den legendariske grafiske designeren. Han ble først kjent for sin psykedeliske plakat av Bob Dylan som ble laget til lanseringen av hans Greatest hits-album i 1967, så for den svært innflytelsesrike I Love New York-logoen på 70-tallet. Brooklyn Brewery-logoen er etter nesten 30 år blitt et ikon. Det var også Milton Glaser, nå 88 år, som fant på navnet og laget logoen til RISC.

Fra krigsreporter til ølbrygger: Men de første årene av bryggerieventyret i Brooklyn var heller ikke spesielt fredelig for Steve Hindy. Foto: Morten Antonsen, Adresseavisen