Siri Pettersen har markert seg med sin fantasytrilogi «Ravneringene,» som hun også har vært nominert til Bokhandlerprisen for.

«Bobla» er en frittstående roman, og i hovedrollen finner vi Kine på 12 år, som går under kallenavnet Bobla. En dag finner hun en glasskule på kirkegården, hun tar den med hjem, og den vokser til en boble hun kan flykte inn i. Kine hater svømmetimene, og skygger unna de bøllete guttene, hun er på mange måter en litterær figur vi har møtt før. Men så tilfører Pettersen sin helt egne stil og originalitet, og Kine framstår som en frisk litterær karakter - og på ingen måte forslitt.

Det er for denne leser vanskelig å lese boka uten å tenke på Astrid Lindgren og Stephen King, og det er en kompliment til forfatteren. Pettersen har begges evne til å kombinere det overnaturlige med det naturlige, og gjennom dette beskrive sårheten, ensomheten og håpet til et ungt menneske. Og noen av oss vil jo også huske Kings «Under the Dome,» hvor en hel by ble hermetisk lukket inne i en gjennomsiktig kuppel.

Hun tar opp vanskelige tema på en elegant, lettfattelig og klok måte. Pettersen skriver også svært godt, hun gir liv til personene, og fyller fortellingen med humor og varme. Hun behersker den vanskelige balansegangen det er å ikke få denne type bøker til å bli overdrevne, innfall for innfallenes skyld, der budskapet drukner i en lapskaus av effekter. Hos Pettersen forsterker bare de litterære grepene det hun egentlig vil si, og akkurat det er ingen liten bragd.

Trilogien om «Ravneringene» var sterke bøker, men med «Bobla» har Siri Pettersen skrevet seg helt opp i tetsjiktet av norske ungdomsbokforfattere.

Anmeldt av ØRJAN GREIFF JOHNSEN