Det er nettopp der utgangspunktet for denne utstillingen og den tilhørende festivalen Fakta F. ligger.

- Det finnes en rekke dyktige sakprosaforfattere i vår region, spennende personer som sitter på historier vi bør få høre. Men de trekkes for sjelden frem i lyset, sier Berit Rusten, ininitiativtaker, og sammen med Eva Furseth leder i programrådet for Sakprosafestivalen i Trondheim, Fakta F. Den arrangeres for andre gang førstkommende fredag og lørdag på Litteraturhuset.

I tillegg til å være en møteplass for ressurspersoner som til vanlig stort sett opererer på egen hånd, ønsker festivalen altså å synliggjøre dette miljøet og bredden i deres arbeid for andre.

Fra revolusjon til feminisme

Det er gratis inngang på alle arrangementer, i spenn fra 100-årsmarkering for den russiske revolusjonen, via spesialfokus på dokumentariske tegneserier, kjøpesentre i Trondheim, Rosa Luxemburg og dagens feminisme, til norsk våpenproduksjon. Festivalen blir åpnet av styreleder for Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening Marta Breen, og blant deltagerne ellers er Dag Hoel, Wencke Mühleisen, Nina Björk og Lene Ask. Det blir musikalske innslag med blant andre Dr. Bekken og Jarlen musikkorps.

Portretter i papircollage

Det mest synlige innslaget er det likevel Birgit Kvamme Lundheim som står for. Kunstneren har portrettert nær samtlige deltagere på festivalen med sin spesielle papircollage-teknikk; som hun tidligere har gjort med trønderske forfattere i deres jubileumsutstilling på Galleri SG. Lundheim har lest seg opp på de forskjellige forfatterne og andre aktører i festivalen. I tillegg til seks portretter i glassfasaden til Sparebank 1, er det i ferd med å bli hengt opp rundt 20 portretter i gangen mellom Kulturtorget på Trondheim Folkebibliotek og Sellanraa Bok og bar, der festivalen foregår. Portrettene har både fotografisk likhet og en referanse til aktørenes bakgrunn og funksjon på festivalen.

- Slik blir portrettene dobbelt viktig for festivalens grunnidé. De synliggjør temaene i festivalen og de gjør selve forfatterne mer synlige, sier Eva Furseth.

Festivalportrettert: Berit Rusten er en av initiativtakerne og også en av deltagerne på sakprosafestivalen Fakta F. Hun gjenkjente seg selv i portrettrekken ved inngangen til biblioteket. Foto: Marthe Hårstad, Adresseavisen
Forfattere på utstilling: Birgit Kvamme Lundheim (til venstre) stiller ut portretter av forfatterne henning Fjørtoft, Siri Nergaard, Astor Furseth og 23 andre festivalaktører på fasaden til Sparebank 1 og rundt Litteraturhuset. Eva Furseth (til høyre) er leder for Sakprosafestivalen Fakta F som arrangeres for andre gang denne helgen. Foto: Marthe Hårstad, Adresseavisen