Det er en stund mellom gode, originale barne- og familiefilmer på kino. Derfor er det grunn til å glede seg over nypremiere på en litt underkjent perle fra Studio Ghibli-katalogen, sist vist på norsk kino i 2005.

Basert på en japansk tegneserie er «Katteprinsen» den eneste filmen til Miroyuki Morita som regissør. På en drøy time, med til dels utsøkt norsk dubbing, er filmen et must for katteelskere og et fint eksempel på håndlag og varme i japansk animasjonsfilm, også bak de mest kjente filmskaperne.

Historien følger ei søvnig tenåringsjente som en dag redder en katt på skoleveien. Som belønning hentes hun til katteverden, hvor hun møter både Kattekongen og Katteprinsen. Eventyrlig historiefortelling fra kattenes hemmelige liv kobles fint med ei ung jente som nekter å bli behandlet som en pusekatt.

Den norske versjonen av filmen yter historien rettferdighet og vel så det. Harald Heide Steen jr. i rollen som Kattekongen gjør filmen nesten like verdt å høre som å se, i det som må være hans fineste stemmetolkning siden Apekongen Louis i «Jungelboken».

Harald Heide Steen Jr. gir stemme til Kattekongen på utsøkt vis. Foto: Arthaus

En annen fin, dessverre også avdød norsk storhet i stemme til internasjonal animasjon, Trond Brænne, er god som forteller, mens trubadur Siri Nilsen gjør seg godt i hovedrollen. I en eventyrlig, fin liten film hvor moralen er at det lønner seg å være god mot katter man møter på sin vei.

Anmeldt av TERJE EIDSVÅG

Les også anmeldelsen av «Askeladden - I Dovregubbens hall»