Nå har han skrevet et bestillingsverk for ti vokalister som skal urfremføres på Trondheim Calling.

- Per har samme filosofi som festivalen, slår Trondheim Calling-sjef Thomas Ryjord fast. – Han tror på samarbeid over musikalske sjangre, og han synes det er spennende å jobbe med unge talenter, utdyper Ryjord.

Det er nok mange som snarere tenker høyt ego om Per Borten, som har en ganske breial og konfronterende stil. Han tar stor plass, legger ikke skjul på hva han mener, og snakker gjerne, og ganske høyt, før han har tenkt helt ferdig. Men Per ser seg selv annerledes.

Må unne andre suksess

- Det var mens jeg jobbet som frilansmusiker i Oslo-miljøet at jeg oppdaget at jeg hadde en annen innfallsvinkel enn majoriteten av musikerne. Spisse albumer for å få de gjeveste jobbene, og det å stadig fremheve seg selv, var nødvendig for å lykkes. Det passer meg ikke. Jeg tror at for å få til noe fint selv, må du også unne andre suksess, sier Borten.

De han ønsker å fremheve med sitt bestillingsverk er for det meste vokalister i starten av sin karriere.

- Jeg er overveldet over måten de har tatt utfordringen på. Alle har kommet til studio godt forberedt og har løftet låten de er med på, gjort den til sin egen.

Amandas fantastiske år

- Det er veldig givende prosjekt å få være med på, gøy å være en del av noe så stort og ambisiøst, sier Amanda Tennfjord, som er en av de ti vokalistene som har hvert sin låt i det to timer lange bestillingsverket, som skal utgis som et dobbeltalbum av Crispin Glover Records.

Amanda har hatt litt av et år i 2017, og på mange måte startet det hele med de to konsertene på Trondheim Calling i januar, som ga henne stor oppmerksomhet og første til mange andre prestisjefulle oppdrag.

De andre vokalistene er Rohey Taalah, Mia Marlen Berg, Emilie Storaas, Ragnhild Fangel Jamtveit, Øyvind Ramsøy-Halle, Remi Langseth, Gisle Solbu, Hallvard Gaardløs og Matthew Burt.

Trondheim i Pers ører

- «Trondheim Calling» er den naturlige tittelen på verket, men min opprinnelige tittel «Trondheim i mine ører» er mer beskrivende. Det er musikken og Trondheim som jeg opplever den, sett fra mange sjangre. Jeg liker å se meg selv som en del av det alternative musikkmiljøet, og selv om tonen sikkert kan være litt uærbødig til tider, har jeg stor respekt for folk som holder på med andre ting, sier Per.

- Jeg mener vi utvikler oss gjennom å lytte til hverandre. Ved å støtte og hjelpe andre, hjelper vi også oss selv, sier Per .

Turnering og studioarbeid

Han deler sin tid 50/50 med studioarbeid for andre og sitt eget band Spidergawd som har gitt ut fire album på fire år, og som turnerer jevnt og trutt både nasjonalt og internasjonalt. I hans eget Sørgården studio på ler jobber han for å få det beste ut av andre artister, og han føler dette er beslektet med den alternative julekonserten han har arrangert i 13 år – og dette bestillingsverket.

Bransjefestivalen Trondheim Calling har hatt bestillingsverk på programmet én gang før, med Kristoffer Lo i 2014.

- Det var før Kristoffers gjennombrudd med Highasakite, og hans verk var en hyllest til den motkulturelle rocken i Trondheim gjennom historien. Da er det logikk i at det neste verket blir en rockeveteran som hyller trondheimsrockens fremtid, sier Thomas Ryjord.

Ønsker å bidra til samarbeid

Ryjord ser ideen om et bestillingsverk i sammenheng med musikkfestivaler behov for å skape unike opplevelser, at det ikke alt dreier seg om de samme turnerende bandene med det samme repertoaret. Trondheim Calling ønsker å bidra til at musikkmiljøene i Trondheim kan bli bedre på samarbeid, og der passer Per Borten perfekt inn.

Trondheim Calling forlater i 2018 Solsiden til fordel for midtbyen og skal for første gang inn i Studentersamfundet. bestillingsverket til Borten innleder festivalens første dag i samfunnet, 2. februar. Foruten per på gitar og de ti vokalistene utgjør Haakon-Marius Pettersen, Stian Lundberg, Espen Berge, Hallvard Gaardløs, Ingrid Steinkopf, Vegard Bjerkan, Petter Kraft og Roar Øien bandet som skal fremfører verket.

Veldig lavt ego: Per Borten tror på å unne andre suksess. Foto: Marthe Hårstad, Adresseavisen
Urfremføres 2. feburar: Per Bortens bestillingsverk for Trondheim Calling fremføres for første gang i Studentersamfundet på festivalen med samme navn som verket. Amanda Tenfjord er en av ti vokalister. Foto: Marthe Hårstad
Amandas store år: Amanda Tenfjord er en av artistene som har hatt et gjennombrudd i år, og dermed en naturlig deltaher i Per Bortens bestillingsverk for Trondheim Calling. Foto: Marthe Hårstad, Adresseavisen