- Besøket var helt uavhengig av Iron Maiden-konsert i byen neste år, og var planlagt lenge før det ble aktuelt med konsert, presiser Cathrine Astad som sto bak Dickinsons besøk.

Astad og hennes firma Catwork har også tidligere hentet inn rockens mest allsidige vokalist til foredrag og andre arrangementer i Midt-Norge.

Lidenskapelig drone-interessert

Bruce Dickinson er pilot, og fløy selv deler av publikum til Trondheim under forrige Iron Maiden-konsert. Han er generelt ekstremt fly- og drone-interessert, og har investert og vært delaktig i utviklingen av verdens største luftskip Airlander 10. Han er dessuten historisk interessert, og han er ølbrygger. Dickinson var sterkt involvert i å utvikle Iron Maidens eget øl Trooper.

Utgangspunktet for besøket var en invitasjon fra Midsec, en klynge som jobber for å utvikle og styrke teknologier og virksomhet rettet mot forsvars- og sikkerhetsmarkedet i regionen. Bakgrunnen for etableringen av Midsec er at Ørland er hjemmebase for de nye F35 kampflyene. Dickinson deltok på en workshop som ble arrangert hos Maritime Robotics på Brattørkaia, timet til ankomsten av de første jagerflyene til Ørland samme uke.

Krigsøl fra Thams

Bruce Dickinson ble presentert for innovativ trondheimsteknologi, og snakket selv om Airlander 10, verdens største drone. Til ære for Dickinson hadde Dromedar-bakeriet laget en kakemodell av Airlander 10, og han ble presentert det nye ølet «The Flying Pubs» fra Thamsakevitt. Det er et øl med historie tilbake til D-dagen i Normandie, som innledet avslutningen av andre verdenskrig. Orkangermannen Rolf Arne Berg var en av Spitfire-pilotene som sørget for øl til de britiske styrkene i Normandie.

- Den historien fant Bruce Dickinson særdeles interessant. Han er en lidenskapelig pilot med stor interesse for krigshistorie. Han eier et gammelt Fokker DR 1 Triplane, forteller Cathrine Astad.

I løpet av dagene han var i byen hadde Dickinson flere møter med gründere i Trondheim, han er selv investor bak innovativ teknologi. Han er spesielt opptatt av, og tung investor i, ny droneteknologi tenkt brukt til nødhjelp i krigs- og katastrofeområder.

Fikk ikke sett Deep Purple

Onsdag kveld var en av Dickinsons gode venner Ian Gillan i byen sammen med sitt band Deep Purple, men Dickinson rakk verken møte bandet eller være på konserten. Samme tid, samme kveld var han på middag med 150 inviterte gjester på EC Dahl pub og kjøkken, mange av dem med tilknytning til luftfart, droneteknologi og innovasjon.

For disse gjestene holdt Bruce foredraget «Turn Your Customers into Fans». Blant gjestene var sjef for den norske F35 fly basen i Phoenix, Arizona, Martin «TinTin» Teslie. Dickinson møtte Teslie for fire år siden på Ørland, da han ble med opp på jagerflytur over Midt-Norge.

Bruce Dickinson er selv bryggmester, og hjernen bak utviklingen av Iron Maidens suksess Trooper Beer, et øl som selges verden over. Gjestene fikk smake Trooper Beer og også på den mer eksklusive Halloweed, som var tatt inn for anledningen.

Sightseeing på bryggeriet

Bryggerimester ved E.C. Dahls, Wolfgang Lindell viste bryggmester Bruce rundt på bryggeriet og fortalte historien om E.C. Dahls øl og samarbeidet med Brooklyn Brewery. Men Dickinson ble ikke guidet rundt på gårdsplassene rundt bryggeriet, der han skal stå på scenen 3. juni neste år.

- Jeg vet ikke om han viste at konserten skulle være der engang. Han holder sin egen virksomhet som foredragsholder, investor og gründer adskilt fra Iron Maiden, sier Cathrine Astad.

Selvbiografi på norsk

Nettopp for å unngå unødig oppmerksomhet rundt Dickinsons aktivitet utenfor Iron Maiden, var besøket hans i Trondheim uoffisielt, ja nærmest hemmelig. I hvert fall inntil Facebook-oppdateringene fra trøndere begynte å poppe opp. Mange er opptatt av vokalisten med de mange talentene.

Nå har han også skrevet bok. «Bruce Dickinson – en selvbiografi» utgis på norsk 20. november.

Engasjert foredragsholder: Bruce Dickinson fortalte middagsgjestene på Dahls hvordan de skal «Turn your customers into fans». Foto: Ronny Danielsen
Formidlet luftskipskompetanse: Bruce Dickinson er medier i Airlander 10, verdens største drone. Foto: Cathrine Astad
Gode ølkolleger: Bruce Dickinson er selv brewmaster og hadde mange synspunkter da han var med bryggerimester Wolfgang Lidndell og Kristian Berger på rundtur på E.C. Dahls bryggeri. Foto: Catrhirne Astad
Iron Maidens eget øl: Bruce Dickinson var hovedmannen bak utviklingen av Trooper. Foto: Ronny Danielsen