– Det er ikke så lett å bli profet i egen by. Det har også vi fått erfare. Men det begynner å bli litt bedre nå. Det hjelper å vinne slike tester som den Adresseavisen har av juleøl. I fjor kom vi til finalen i «Bryggeribråk», i år vant vi. Nylig vant vi også en test hvor øl til julemat var tema. Da var vårt øl best mot pinnekjøtt, sier daglig leder Andreas Myrvold i Bådin Bryggeri.

Her finner du juleøltesten 2017

Koseøl til topps blant butikkølene

Jobbet på dugnad

De var seks kamerater som startet bryggeriet i 2012. Lidenskap for øl, en oppfatning av at ølutvalget i hjembyen var ganske så kjedelig samt savnet av et eget bryggeri i Bodø var drivkraften. Det første halvannet året foregikk alt arbeid på dugnad. Så tok de sjansen på å ansette en fast brygger. I dag er det to ansatte i bryggeriet. Skal Bådin ansette flere må kapasiteten økes. Det vurderes.

–Vi kommer til å brygge 65 000 liter i år. Ved siden av utebransjen, som tar halvparten, er det dagligvarebutikker fra Saltfjellet opp til Kirkenes som fører ølet. Vi hadde håpet på større salg i hjembyen, røper Myrvold. På Vinmonopolet har Bådin et årlig salg på 8-9000 liter.

Bruker lokale navn

Navnene de har satt på ølene sine røper tilknytningen til hjemtraktene: Mjelle, Aspmyra, Vestfjorden, Svartmoen, Kjærringøy og Saltstraumen. Til årets juleølsesong har de laget vinnerølet Stille Dal, Tussvatnet og Landegode på sterkølsiden, og Rød Snø og Juldagan på svakølsiden.

– Vi fikk litt dårlig tid første året vi skulle lage juleøl, så vi kom ikke i gang før i oktober. Derfor ble det en IPA. Vi synes ikke det søte ølet passer så alt for godt til julemat. Vi hadde mye hvete igjen, og satset på et øl med noe restsødme og stor fruktighet. Så har vi brukt årene etterpå til å perfeksjonere oss på dette, sier Andreas Myrvold.

Og mens ganske søte øl gikk til topps blant butikkølene, var juryen ganske samstemt om at et mer tradisjonelt juleøl er det som smaker best i år. Det var nesten så man syntes det var litt for lite «julete». Tre av de ti med terningkast 6 er utenlandske øl, men i toppen er det ekte norsk øl.