- Vi kunne nok fått det til i desember. Men vi fant ut det vil være dumt å stresse, heller være helt sikker på at alt er på plass, sier Heidi Bjerkan.

Det har vært en lang byggeprosess, men Credo-sjef Bjerkan har en skikkelig god følelse før åpningen om tre måneder. Hun fikk nok en bekreftelse på at hun er inne på et riktig spor mandag kveld, da hun mottok Matprisen 2017, hennes tredje prestisjetunge matpris på to år.

Internasjonalt toppnivå

Credo var Trondheims ledende restaurant fra åpningen i 1998 til de stengte dørene i Credoveita 1. juli i år. Formatet på Lilleby er langt større, og nå er det internasjonalt toppnivå som er målestokken.

Da Heidi viser frem «byggets lille tekniske rom», blir formuleringen servert med glimt i øyet. Det tekniske rommet alene er nesten like stort som gamle Credo. Nye Credo blir 800 kvadratmeter stort, med to restauranter i tillegg til et område for mottagelse i mesaninetasjen og en intim bar inne i grovkjøkkenet. Fire kjøkken vil det bli i alt, i tillegg til et rom for kraftkoking, eget melkerom, kjøttkjøl, grønnsakskjøl, fiskekjøl og utsalgslokaler. Credo-bakeriet vil fortsatt bli inne på Finnes kafé, som åpnet i gamle Finnes barnehjem i sommer.

Glass og grønne planter

- Allerede i denne perioden har vi merket hvor godt arbeidsmiljøet blir av så mye lys det her sammenlignet med inne i byen, sier Bjerkan. Og mer lys skal det bli, det gamle industribygget blir preget av store glassflater. Det blir overflod av grønne planter, både utenfor og inne. Alle spiselige, selvsagt.

Bygget får inngang mot vest og fjorden, med store Jossa mat og drikke til høyre, selve gourmetrestauranten Credo med rundt 30 spiseplasser til venstre. Midt på fører en trapp opp til mesaninetasjen der Credo-måltidene skal starte, og der det også vil være mulig å ha sluttede selskaper med noe godt i glasset og håndmat.

Det er mye som gjenstår i lokalene, men nå er byggeprosessen kommet såpass langt at ting skjer fort. I denne uka har deler av kjøkkeninnredningen kommet inn. Mye av restaurantinnredningen vil være gjenbruk fra gamle Credo.

SE OGSÅ: Bli med inn i nye Credo

Det er ikke lett å beskrive formatet over det nye lokalet, desto lettere å føle det når en kommer inn i bygget. Dette er eventyrlig, ikke rart gjengen gleder seg til å innta drømmelokalene. Inntil videre er det adskillig enklere forhold i nabobygget.

Det er hektisk inne på kjøkkenet da vi ankommer Finnes kafé. Det som egentlig er tilpasset en enkel kafé, er nå sentralen for all matlaging i Credo-universet.

Vi kommer innom en vanlig formiddag, og blir ønsket hjertelig velkommen mens matauken er i full i gang. På kjøkkenbenken blir vi invitert på en «enkel brødskive», varmt nybakt brød, nykinnet smør, nylaget leverpostei, toppet av rødbeter. Vi klarte ikke si nei til en kule av Credos gamle signaturrett melkeis heller.

Gleder seg til å yte service

På Finne har de videreført noe fra gamle Jossa, og de har også etablert en ny Lilleby-tradisjon – en overdådig helgefrokost. På det vesle menykartet er det både dekadente klassikere som egg benedict og vanligere kafémat, og vi skjønner at Finne-konseptet kan forvirre.

- Mulig noen gjester lurer litt når de kommer inn. Men vi er ikke forvirret. Tross enklere forhold, enklere servering, innstillingen vår til råvarer og kvalitet er den samme, sier Heidi Bjerkan. – Men vi gleder oss til å yte service i bredere forstand, legger hun til.

Selv kjøkkensjef på Credo

Det har vært noe avskalling av staben under «unntakstilstanden», men det er ikke mangel på interesse fra folk som vil inn. Nøkkelposisjoner skal besettes snart. Heidi skal selv være kjøkkensjef på Credo, hun vet sånn cirka hvem som skal i tilsvarende posisjon på Jossa. Karoline Kaspersen har lenge vært på plass i rollen som daglig leder.

- Dette må blir det desidert mest storslagne restauranthuset i Norge, utbryter vi.

- I hele Norden, forhåpentligvis, sier den vanligvis beskjedne Heidi Bjerkan.

Hun har et mulig unntak i Noma i København, som lenge var rangert som verden beste. Også den har vært stengt, og har også åpning i nye lokaler i februar. Heidi har vært på besøk der et par ganger i byggeprosessen, og er begeistret – men tror likevel at nye Credo restaurant blir hakket hvassere.

Graffiti beholdes: Den ene veggen på selve Credo restaurant domineres av en original graffiti, som Heidi Bjerkan synes markerer byggets historie på en fin måte. Foto: Richard Sagen
Eventyrlig bygg: Heidi Bjerkan klatrer opp på det øverste stillaset, som viser potensial til en fremtidig ekstra etasje i det luftige bygget. Foto: Richard Sagen, Adresseavisen
Fortsatt byggeplass: Mye skal på plass før åpning. Men nå begynner tydelig endringene å skje raskt, kan Heidi Bjerkan konstatere. Foto: Richard Sagen, Adresseavisen
Matauk: Før gedigne nye Credo åpner i februar, er alle oppgaver samlet på kjøkkenet til Finnes kafé. Her er det storproduksjon av leverpostei. Foto: Richard Sagen, Adresseavisen
Enkle forhold: Selv til kafé å være, er det enkle forhold på Finnes. Men Heidi Bjerkan har like høye krav til råvarer og tilberedning. Foto: Richard Sagen, Adresseavisen
Fortsatt byggeplass: Mye skal på plass før åpning. Men nå begynner tydelig endringene å skje raskt, kan Heidi Bjerkan konstatere. Foto: Richard Sagen, Adresseavisen