- Tante Victoria klarte å få alle oss barna til å føle at vi var spesielle. Hun kjøpte morsomme gaver, som hun knyttet spennende historier til, og var en veldig snill og kjærlig person, forteller Jorunn Dugstad.

Jorunn er født i 1959, samme år som Victoria Bachke gifter seg for andre gang, med Jorunns bestefar Ivar Skjånes – for øvrig Aps første ordfører på 30-tallets Trondheim.

- Victoria bar meg til dåpen, og «adopterte» både meg og mine to søstre som sine barnebarn da hun kom inn i familien vår, fortsetter hun.

Barnekjær og barnløs

Victoria fikk aldri egne barn, dette var det nærmeste hun kom.

- Sammen med barn og barnebarn etter Rostin-Svendsen var vi nok det. Dessverre døde Victoria da jeg var fire år gammel, og jeg husker henne bare i små «filmklipp».

Men etter flere år som guide på Ringve, opplevde Dugstad at kunnskapen økte og at nysgjerrigheten på Victoria ble sterkere.

- Jeg var guide på Ringve fra jeg var 18, og jobbet der i mange år. I løpet av disse årene ble jeg veldig glad i museet, men opplevde samtidig at det var en motsetning mellom min barndoms Victoria og det Victoriabildet jeg fikk på Ringve, forteller Dugstad.

Dramatisk livshistorie

- Gjennom alle de blomstrende historiene fikk en nesten følelsen av at Victoria sjarmerte fram et museum på Ringve, sier Dugstad. I virkeligheten var det beinhardt arbeid, og hun hadde mye motstand i omgivelsene. I et mannsdominert landskap måtte hun bruke alle sine kunnskaper og egenskaper for å lykkes, også de kvinnelige. Hun kalte det «kvinnepolitikken».

- Jeg ville bak de glitrende historiene for å finne ut mer om hvordan livet hennes egentlig var, forteller biografen. Det er en dramatisk livshistorie som i stor grad blir preget av Europas opprivende og blodige historie.

Victoria Bachke bygde opp, delvis sammen med sin første mann Christian Bachke, Norges største samling av historiske musikkinstrumenter, som vi i dag finner på Ringve Musikkmuseum i Trondheim.

En av ni søsken

Victoria ble født i Moskva, som det sjuende barnet av i alt ni søsken. Foreldrene, Michail og Sophia Rostin, tilhørte den nye middelklassen som vokste fram i Russland fra midten av 1800-tallet.

Familien hørte til de urbane, velutdannede som bodde i byene.

Med en mor som spilte klaver, og en far som spilte fiolin, vokste Victoria og de åtte søsknene hennes opp i en musikalsk familie. I Russland hadde borgerskapet fransk som innespråk, og russisk som utespråk. Rostin-barna snakket også tysk, og lille Victoria hadde dessuten tysk amme.

Oppvekst med disiplin

Michail Rostin, Victorias far var bygningsingeniør, veldig streng og nærmest militant i sin oppdragelse av barna. De måtte starte dagen med en kalddusj klokken seks, for å herdes, og de deltok i daglige gjøremål, side om side med tjenerskapet. Den musikalske dannelsesreisen begynte tidlig, og tre av Victorias søsken ble profesjonelle musikere; Valentine (sang), Serafima (harpe) og Elisabeth (cello).

Valentine bidro sterkt til at Victoria endte opp i Trondheim og giftet seg med Christian Bachke.

- Jeg har funnet store brevsamlinger, som har vært viktige kilder i biografien. Disse viser at familien har en sterk nærhet og beskriver også de dramatiske hendelsene de blir offer for. Familien Rostin blir veldig preget av verdenssituasjonen de lever i, med to verdenskriger, revolusjonen og en langvarig borgerkrig som gjør at flere av dem må flykte fra Russland.

24 år eldre mann

Når Victoria ender opp i Trondheim, er dette en direkte konsekvens av at storesøster Valentine får et engasjement ved Trondhjems Teater. Ved teatret møter Valentine kapellmester Morten Svendsen, de to gifter seg og blir etter hvert en del av konsul Christian Bachkes omgangskrets. Valentine sørger for å framsnakke lillesøsteren for Bachke, og lykkes i å være deres Kirsten Giftekniv.

- Det har vært veldig spennende å se hvordan Victoria finner sin plass i overklassen i Trondheim, og i Bachke-familien. 22 år gammel blir hun gift med den 24 år eldre Christian Bache som bor på Ringve gård. Når han dør i 1946, bestemmer Victoria seg for å realisere sin manns plan om et museum på Ringve, og skaper musikkhistorisk museum.

Fortjenstmedalje i gull

Veien fram er fascinerende, Victoria Bachke møter motstand fra mange hold, men jobber utrettelig for å fullføre. Hun hadde et betydelig kontaktnett over hele Europa, og reiste i årevis for å samle gjenstander til museet. Hun ville skape et annerledes museum der musikken sto i sentrum. I løpet av siste femten årene av sitt liv planla, organiserte og markedsførte Victoria Bachke sitt nyskapende museumskonsept, og gjennomførte en omfattende innsamling av instrumenter både i Norge og Europa. Ringve museum ble en stor suksess både nasjonalt og internasjonalt, og er i dag Norges nasjonalmuseum for musikk og musikkinstrumenter. Med museet på Ringve fanget Victoria Bachke det store publikum, og drev folkeopplysning i musikkens tjeneste, samtidig som arbeidet hennes virket som en vitamininnsprøytning på kulturlivet.

I 1962 ble Victoria Bachke hedret med Kongens fortjenstmedalje i gull. Hun døde høsten 1963, 66 år gammel. Tidligere samme år hadde hun, som den sovjetiske regjerings offisielle gjest, besøkt sitt fødeland for første gang siden 1914.

Fikk du med deg historien om skuespiller Karl-Vidar Lende som ble bedt om å kle av seg alt i tollen på Værnes?

Eller hva med Adresseavisens store test av juleøl?

Få også med deg siste nytt fra Nora Mørk som sverger på at hun skal ta tilbake livet sitt etter en tøff høst.

Biografi om gudmor Victoria Bachke: - Jeg måtte formidle hvem hun var og se bak de glitrende historiene om Victoria, sier Jorunn Dugstad, som er barnebarn av Victoria Baches andre mann, Ivar Skjånes. Foto: Anne Berit Fagernes
Mørke krøller: Her er lille Victoria hos fotografen i Moskva. Foto: Utlånt av Ringve musikkmuseum
Christian og Victoria Bachke går til fotografen i Stockholm etter bryllupet i januar 1920, for å få et bilde til slekt og venner. Foto: Utlånt av Ringve musikkmuseum
Fra «sigøynerfest» på Ringve: Damene har beholdt hodetørklærne og smykkene, men har kommet seg i badetøyet. Victoria ved årene. Foto: Utlånt av Ringve musikkmuseum
Biografi: Victoria, med vilje og kjærlighet kommer ut denne uka. Foto: Bildet er utlånt av Ringve musikkmuesum.