- Veldig mange har opplevd ting de gjerne skulle ha sluppet, det er blitt et ekstremt trykk. Det er viktig å få satt søkelys på det slik at man kan forandre ukulturen, sier Eldbjørg Raknes.

Forrige uke skrev over 500 kvinnelige skuespillere et opprop mot seksull trakassering i teater-, film- og tv-bransjen. I Sverige har flere bransjer kastet seg på. 1993 svenske artister har fortalt om situasjonen i den svenske musikkbransjen, og 1300 kvinnelige politikere har signert et opprop, skriver Aftenposten.

Nå følger norsk musikkbransje og sangere i det klassiske musikkmiljøet etter. Til sammen har 1001 norske musikere signert. Blant dem Raknes.

- Gjennomgangstonen er at mange har holdt kjeft, og ikke har varslet eller konfrontert. Når det er så mange som forteller, blir ingen stående igjen som den som ikke blir trodd, sier hun.

- Nå er det nok!

I tillegg til å være musiker er Raknes ansatt på NTNU. Hun sier hun vil kreve at ledelsen setter fokus på å ha klare retningslinjer når det kommer til overtramp.

- Jeg sier ikke at det ikke finnes i dag, men det er et fokus også musikkutdanningen trenger. La flomlyset belyse temaet slik at alle vet hva man skal gjøre hvis man opplever noe ubehagelig, at ingenting blir skyflet under teppet. Man skal ikke trenge å være redd, sier Raknes.

Jazzmusiker Heidi Skjerve sier hun ble sjokkert over å lese historiene.

- Det bekrefter det man har gått og kjent på, at det eksisterer en skjevhet og en ukultur. Alt fra små subtile hint der man føler seg nedgradert som musiker, til små, humoristiske episoder med seksuelle undertoner, sier hun.

Hun tror mange musikere er særlig sårbare ettersom de opererer som frilansere. Det gjør at de «finner seg i» både diskriminerende uttalelser og seksuelle tilnærmelser, av frykt for å miste jobben.

Historier fra undervisningsmiljøet

- Det er også sjokkerende å høre historiene fra undervisningsmiljøer. Der er det maktubalansen som er problematisk. Når man som ung student blir utsatt for upassende kommentarer, diskriminerende humor, eller direkte antasting av eldre og høyt respekterte lærere, skal det mye til for å si ifra. Men nå er det nok!

- NTNU er absolutt moden for å ta opp problemet med seksuell trakassering. Det er noe jeg sterkt oppfordrer til, sier rektor Gunnar Bovim.

Gunnhild Sundli skriver i en sms til Adresseavisen at hun ikke har noen kommentar utover at hun støtter oppropet.

- Jeg og de som har skrevet under krever nulltoleranse for seksuelle overgrep, trakassering og vold. Vi ønsker å plassere skammen der den hører hjemme, hos overgripere og de som beskytter dem, skriver hun.

Kaja Gunnufsen, Bertine Zetlitz og Margaret Berger er blant 706 kvinnelige musikere og 295 klassiske sangere som har signert to opprop mot seksuell trakassering. Oppropene har de henholdsvis kalt #nårmusikkenstilner og #visyngerut.

KOMMENTAR: «Mye tyder på at kulturbransjen er en versting i seksuell trakassering»

Trakassering og maktmisbruk

- Trakassering er et utstrakt samfunnsproblem, og problemet er definitivt omfattende i musikkbransjen også, sier Christine Thomassen, nestleder i Musikernes fellesorganisasjon (MFO).

Thomassen er ikke selv en del av oppropene, men snakker på vegne av MFO. Få musikere har hittil fortalt om trakassering, sier Christine Thomassen.

- Det er ikke tradisjon for musikere å snakke åpent om dette. Det er viktig at alle som har opplevd trakassering nå står frem slik at vi får et reelt bilde av omfanget på dette samfunnsproblemet, sier hun.

Eksemplene på trakassering i musikkbransjens opprop er mange:

«Jeg prøvde å si at jeg hadde kjæreste og ikke ville gjøre dette, og vri meg vekk. Men plutselig stakk han to fingre inn i meg under skjørtet mitt, og da gikk alt helt i svart. Jeg strittet halvhjertet imot mens den kalde, gamle tungen hans var i munnen min og mange andre steder på kroppen min».

Historiene i oppropet er et lite utvalg av de over 150 som er blitt delt og diskutert på oppropets interne Facebook-gruppe.

«Mistet en jobb som korist på en plate fordi jeg ikke ville «gå ned på kne og jobbe for det». Produsenten krevde at jeg skulle suge ham! Da jeg ble sinna, sa han at han skulle ødelegge navnet mitt i bransjen».

- Krever vedvarende arbeid

- Vi i MFO og våre samarbeidspartnere kommer til å ta ordentlig tak i dette. Dette problemet er ikke noe en emneknagg kan løse, det krever vedvarende arbeid over tid, sier Thomassen.

I det klassiske musikkmiljøet er det ikke bedre. Blant historiene som nå kommer frem, er flere aldri fortalt tidligere:

«Som ung student ble jeg presset mot innsiden av en låst dør og kysset mot min vilje av en viktig professor for 20 år siden. Jeg følte at jeg burde være takknemlig mot ham siden han hadde hjulpet meg. Resten av dagen snakket han om at vi i stedet for å bare «sitte her», burde ha sex med hverandre i flere dager. Hendene hans var overalt».

- I likhet med skuespillerne, er det også mange unge og nyutdannede sangere som har opplevd trakassering. Det er mange hierarkiske forhold og menn med makt å forholde seg til, sier Hildegunn Hovde, talsperson for sangerne i det klassiske miljøet og et av hodene bak oppropet #visyngerut.

Ingen heksejakt

De klassiske sangerne er ikke ute etter å henge ut enkeltpersoner.

- Dette har skjedd og vi har opplevd det. Vi lar det ligge der og ser fremover, sier Hildegunn Hovde, som er talsperson for sangerne i det klassiske miljøet.

Sangernes opprop har konkrete krav til utdanningsinstitusjonene innen klassisk musikk, distriktsoperaene og Den Norske Opera & Ballett. Sistnevnte nevnes eksplisitt i oppropet fordi det er sangernes største arbeidsgiver, ifølge Hovde.

Blant annet krever sangerne at det skal bli enklere å si ifra om trakassering og at arbeidsgiver informerer om regler som verner ansatte fra trakassering fra dag én.

- Vi er optimistiske. Nå snakker vi med én stemme, og jeg vet med meg selv at jeg kommer til å si ifra neste gang jeg ser noe som ikke er greit, sier Hovde.

Skuespilleren og regissøren Mads Bones håper teateroppropet fører til større bevissthet.

Operadirektøren: - Gjør meg, trist, sinna og forferdet

Geir Bergkastet, administrerende direktør i Den Norske Opera & Ballett siden august, synes historiene som nå kommer frem er forstemmende.

- Det gjør meg trist, sinna og forferdet. Samtidig er jeg takknemlig for at kvinnene som har opplevd slikt nå står frem, slik at det blir et fokus på dette i arbeidslivet og i arbeidet vårt, sier han.

Bergkastet har ikke hørt om eller vært vitne til seksuell trakassering blant sangere ved Operaen.

- Det bekymrer meg som arbeidsgiver at jeg ikke har hatt kjennskap til det. Vi får ikke tatt tak i problemene dersom vi ikke varsles om saker. Om det skyldes mangel av trygghet blant de ansatte, så er det noe vi er nødt å ta tak i med stort alvor. Det er helt uakseptabelt, sier han.

Han lover at Operaen, sammen med arbeidsgiverforeninger og arbeidstagerorganisasjoner, skal gjennomgå rutinene sine for varsling.

- Vi som er en stor institusjon må naturlig nok ta et stort ansvar for å få tilstrekkelig fokus på dette, sier Bergkastet.

Eldbjørg Raknes har en datter som snart er 18 år. Hun synes oppropet er særlig viktig med tanke på den oppvoksende generasjonen.

- I alle miljø og bransjer finnes det en maktubalanse. At vi bevisstgjør det faktum at alle har rett til å bestemme over sin egen kropp, og at ingen i posisjon kan gå over streken, er viktig. Kanskje kan vi bidra til å forandre noe for dem som er ung i dag.