Rolf Teigen er daglig leder for eventbyrået Evento i Trondheim. De har arrangert fester, jubileer og julebord for ulike bedrifter i 10 år. Slikt blir det ville historier av.

#NotOnTheMenu: FHO Reiseliv og Fellesforbundet starter kampanje mot seksuell trakassering

Ukultur innad i firmaer

- På de fleste julebordene vi arrangerer oppfører folk seg bra. Det er god stemning med allsang og god mat, sier Teigen. Likevel er det ikke alltid jobbarrangementer går smertefritt for seg.

- Vi har tidligere stoppet samarbeid med store kunder fordi de er for vanskelige å jobbe med. Da går det gjerne på en ukultur innad i firmaet, forteller han.

- Vi har tidligere stoppet samarbeid med store kunder fordi de er for vanskelige å jobbe med, sier Rolf Teigen, daglig leder for eventbyrået Evento. Foto: Ingrid Emilie Waaler

Nedenfor kan du lese om noe av det som har skjedd når kolleger møtes til en siste feiring før jul. Adresseavisen har valgt å anonymisere julebordshistoriene fra eventbyrået.

Den akevittløse direktøren

- Under et julebord for et stort firma fra Trøndelag ble det problemer med konserndirektøren. Han mente han hadde rett på ubegrensede mengder alkohol, og at det ikke ble sendt nok akevitt til bordet hvor han satt. Hele festen holdt på å bli avblåst da direktøren ble fysisk truende, og sikkerhetsvaktene ville legge han i bakken og få på han håndjern. Firmaet beklaget hendelsen i etterkant.

- Ved flere anledninger har folk forsvunnet fra festen. I de aller fleste tilfellene har de lagt seg for å sove et sted, gjerne bak i en garderobe eller inne i et kott, hvor det ikke er så mye bråk. Det er også typisk at folk sovner inne på toaletter, der er det både lunt og varmt.

Foto: Illustrasjon: Britt Eirin Johansen

«Slik oppfører vi oss ikke»

- For en tid tilbake hadde et landsdekkende håndverkerfirma julebord. Plutselig stoppet serveringen opp. Hovmesteren kom bort til arrangøren og fortalte at servitørene nektet å servere mer, fordi de ble tafset på av gjestene. Da måtte direktøren opp på scenen for å fortelle sine ansatte at «Slik oppfører vi oss ikke, og festen fortsetter ikke med mindre alle skjerper seg».

- Tidligere har festkomité-medlemmer forlatt julebordet de har arrangert, fordi andre deltagere ga dem pepper for valg av dansemusikk. Festplanleggerne har blitt truet med juling og funnet det best å forlate egen fest.

Dørvaktene stoppet sjalu kjæreste

- En sjalu kjæreste kjørte flere mil for å oppsøke julebordet hvor hans bedre halvdel deltok, for å sjekke hva hun foretok seg i festlige lag. Han ble stoppet av dørvaktene.

- Etter en julebordskonsert hadde en godt kjent, mannlig artist i 60-årene bestemt seg for at han ville slåss med arrangøren i en hotellresepsjon. Artisten ville røyke og gjøre som han selv ville i hotellets offentlige rom, og ble fysisk utagerende da han ikke fikk lov. Eventbyrået har flere ganger håndtert artister, proppfulle av adrenalin, som tyller i seg drikkevarer og får ymse uønskede fakter.

Foto: Illustrasjon: Britt Eirin Johansen

Damer på sjekker'n

- Menn som har drukket for mye alkohol oppfører seg i større grad dårlig på julebord enn det kvinner gjør, men eventbyrået blir stadig overrasket over hvordan kvinner også ter seg på julebord. Det er særlig kvinner som vil backstage for å treffe artister i etterkant av konserter, og ofte spør de ikke bare pent.

- Berusede juleborddeltakere har klatret opp på taket, vekket svært mange hotellgjester, for så å bli geleidet ned av politi- og ambulansepersonell.

«Time out» fra sosiale normer og regler

En studie fra Folkehelseinstituttet viser at julebordsesongen bidrar til at flere behandles for akutte skader som følge av alkoholinntak.

Seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, Ingeborg Rossow, sier til Adresseavisen at for enkelte kan julebord fungere som en «time out» fra sosiale normer og regler.

- Alkoholpåvirkning endrer som kjent vår vurderingsevne, vi blir mer impulsive og gjør ting vi ikke ville gjort i edru tilstand. Alkoholberuselsen kan bli en unnskyldning for klanderverdig oppførsel, som «fylla har skylda», sier Rossow.

Foto: Illustrasjon: Britt Eirin Johansen

Forventningene kan avgjøre

Professor ved institutt for psykologi ved NTNU, Leif Edward Ottesen Kennair, påpeker at selv om mangel på folkeskikk i alkoholpåvirket tilstand ikke er nytt, så er det viktig å huske på at norsk lov fortsatt gjelder.

- Man kan faktisk forvente at arrangører tilkaller politi eller anmelder forhold, sier Kennair.

Leif Edward Ottesen Kennair minner om at norsk lov fortsatt gjelder på julebord, og at man kan bli anmeldt om man gjør noe ulovlig. Foto: Nils Heldal

Han tror noe av forklaringen kan ligge i forventningene til julebordet.

- Om forventningene er rotbløyte, slagsmål og sex, så blir det slik. Dersom man skaper en forutsetning om at julebordet skal være artig, men at man fortsatt kan komme på jobb på mandag, så blir det mindre uakseptabel oppførsel.

Foto: Illustrasjon: Britt Eirin Johansen

Folk har roet seg

Teigen i eventbyrået Evento mener riktignok at folk har blitt flinkere til å oppføre seg nå enn tidligere.

- Før var det mer fri flyt av alkohol. Nå er det flere firmaer som holder seg til to-tre bonger til hver person, og det synes vi er helt riktig, sier han. Det signaliseres også mer i innbydelser at det skal være et fint arrangement, og da innordner folk seg gjerne etter det.

Foto: Illustrasjon: Britt Eirin Johansen