I år er det 31. gang han arrangerer Ole Dalens julekonsert, som har ballet på seg i rykk og napp i løpet av tiårene som er gått.

Det hele startet med én årlig konsert for noen hundre på Bajazzo. I år har han igjen utvidet kapasiteten dramatisk, i og med at han har skiftet lokaler fra Scandic Nidelven til Clarion Brattøra.

- Jeg har solgt 4500 billetter hittil, det er noen igjen noen dager, sier Ole Dalen, som i de siste årene på Scandic Nidelven solgte 2300 billetter. I fjor markerte han 30-årsjubileum med utsolgt ekstrakonsert i Olavshallen, som ga inspirasjon til å øke kapasiteten ytterligere i år.

Hemmelig program, men med faste poster

Programmet på julekonsertene er hemmelig, og Dalen oppfordrer de som er på de første konsertene sterkt om å ikke dele bilder og info på sosiale medier før siste konsert er ferdig. – Det blir morsomt om programmet er en overraskelse også på de siste konsertene, sier Dalen – som i de siste årene har hatt store nasjonale og til dels også internasjonale artister på gjestelisten.

Men musikerne er de samme fra år til år, hovedvekten på låtsiden er til å kjenne igjen, og publikum forventer nok å møte «O helga natt» med Tore Johansen, «Trondheimsnatt» med Åge og Line Sofie Aleksandersen og Dalen selv, «Vårres jul» med Bobby (og unntaksvis Hans Rotmo selv) og noen av de andre gjengangerne. Publikum er fra start av i festhumør, og stemningen når gjerne taket både på «dei faste å postane» og når overraskende gjesteartister byr på topphits fra 70- og 80-tallet.

Selv folk fra byen bor på hotell

Gjestelistene domineres av bedrifter som har kjøpt opp billetter til egne ansatte og forbindelse, men en av forestillingene er forbeholdt publikummere som kjøper hver for seg.

Selv om konserten igjen er blitt flyttet, tror Dalen publikum vil kjenne seg igjen. – Julekonserten er blitt en tradisjon som for del flestes del byr på langt mer enn selve konserten. Mange møtes gjerne allerede til lunsj, så er det middag og konsert, og stadig flere velger å overnatte på hotellet selv om de bor i byen. Om de bor et stykke unna, blir det ikke stor økonomisk differanse mellom taxi begge veier og et hotellrom med frokost, sier Dalen.

Han som startet det hele?

Nå er det blitt mange om beinet når det gjelder julekonserter, det må være rart for deg som vel var den som startet det hele?

- Ja, det vet jeg ikke om jeg kan si . Men jeg tror jeg kan si at jeg åpnet opp for den type musiker som hadde én svart bukse, én svart skjorte og aldri ble bedt på julebord. Nå har rockerne fått ganske mye mer å gjøre i førjulstiden, sier Ole Dalen.

- Dette var uvant beskjedent. Hadde det vært for tyve år siden ville du sagt at det var du som fant opp jula?

- Ja, jeg vet. Det er den retningen det går, om en vil eller ikke. Jeg blir stadig mer ydmyk, sier Ole Dalen og serverer sin fineste hestelatter.

Alle synger sammen-jul: Elg, Ida Jenshus, Arve Tellefsen, Åshild Mundal, Are Hembre, Ole Dalen og Tore Johansen var blant dem som sang sammen på julekonserten i 2015. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen