På restaurant Troll på Fosenkaia blir det jazz hver lørdag formiddag fremover. Bjørn Krokfoss har funnet en alliansepartner i Sveinung Sundli.

- Jeg var langt nede etter at Olavs pub og spiseri ble lagt ned og vi mistet hjemmet vårt. Jeg tenkte at nå var det kanskje bare å legge ned hele jazzkafeen, sier Bjørn Krokfoss (73). Men så ringte telefonen og Krokfoss fikk beskjed om at en felespiller ville snakke med han. Hva er det Arve Tellefsen vil meg nå da, tenkte Krokfoss. Så var det altså en annen.

Det er for så vidt nok styr allerede inne på Troll restaurant, med innehaver Sveinung Sundli og kjøkkensjef Lars Laurentius Paulsen i fri dressur. Det blir ikke mindre energi når den levende jazzlegende Bjørn Krokfoss inntar lokalet med sin jazzkule buldrestemme og friske karakteristikker.

Det er mye som skal planlegges og diskuteres. Pianoet på Troll var for dårlig, Midtnorsk jazzsenter var velvillig med utlån. Hvor skal scenen være. Og hva skal gjestene serveres?

Gratis adgang, ikke mat

- Jeg synes ikke folk skal spise når de hører musikk. Da skal de lytte til musikken, kanskje ta en øl eller dele en flaske vin. Litt morsom snacks må vi kunne tilby, sier Lars. Så åpner de for matservering etter konsertene er ferdig.

Konseptet fra Olavspuben er enkelt og greit: Gratis adgang, åpning klokken 12.00, konsertstart klokken 14.00, avslutning klokken 16.00.

Gjennomsnittlig antall publikummere på Olavspuben var mellom 130 og 150. På Troll er det plass til 100, så de forventer at enda flere enn før vil være på plass tidlig for å sikre seg plasser.

- Det bør ikke være for mange på scenen heller da, kanskje?

Ballroom og Feetwarmers

- Taket på antall musikere det er plass til blir presset hardt allerede ved første arrangement, ler Sveinung. 16. desember er det nemlig julejazz med Trondheim Ballroomensemble med 17 musikere på scenen. Neste jazzkafé blir 14. januar med trommis Kroks eget band Feetwarmers. Fra da av blir det ukentlige arrangementer frem til juni. Det er et halvt års prøveperiode over.

Avantgarde ikke en prioritet

- Det blir en variert meny, mange stilarter, mange årsklasser, masse fine lokale folk, sier Krokfoss.

– Men vi er for så vidt blitt enige om at avantgardejazz fra konservatoriet ikke kommer til å bli hovedprioritet, utfyller Sundli.

Klar med selvbiografi

Bjørn Krokfoss har et langt liv i musikken bak seg. Først og fremst som musiker, men også som arrangør; helt tilbake til Jazzmazz, de første store jazzfestivalene i byen på tidlig 80-tall. Han har også jobbet i platebransjen i Oslo. Han har nettopp sendt sin selvbiografi til trykking, for utgivelse på nyåret.

To slag, fire hjerteinfarkt og ett lårhalsbrudd de siste to årene, og nå et nytt, alvorlig slag lørdag. I dag jazzåpner Bjørn Krokfoss Olavsfestdagene.

Sundli og Krokfoss har en historie sammen. Det var Krokfoss som tipset sin kollega Terje Pedersen om å sjekke opp et trondheimsband på konsert i Oslo. Det gjorde Pedersen, som signet Sveinungs band Gåte til Warner music. Suksessen uteble ikke, og når Gåte nå er gjenoppstått er det med Pedersen som manager.

Tipset plateselskap om Gåte

- En bitte liten bit av æren for Gåtes gjennombrudd tar jeg gjerne, sier Krokfoss. Som skal ta adskillig større del av æren for suksessen til Kroks jazzkafé. Kafeen er blitt kalt en kulturinstitusjon i Trondheim av Bjørn Alterhaug, og var en av hovedgrunnene til at Krokfoss fikk Trondheims kulturpris i 2012.

- Jeg har fått mange spørsmål i det siste om fremtiden til jazzkafeen. Hvor skal du flytte hen, du må komme i gang igjen, roper folk til meg på gata. Det er klart det er inspirerende. Jazzkafeen har 800 venner på Facebook. I alle årsklasser, men mange voksne.

Enkemenn på sjekker'n

- Noen kommer kun for å lytte til musikk, for andre er det sosiale vel så viktig. Det er en del sjekking her, en del enker og enkemenn på jakt etter selskap. Det er morsomt å følge med på fra scenen, sier Krokfoss. Det er lov til å prate på jazzkafé, men med innestemme. På Troll er det et hjørne bak baren som egner seg godt for dem som er mest pratesjuke.

- Det er gratis for publikum her, men ikke for oss. Det er kanskje et økonomisk sjansespill. Vi kommer i hvert fall ikke til å tjene penger på dette, sier Sveinung Sundli.

– Men vi kommer til å få det utrolig trivelig, og så får vi sjansen til å vise frem restauranten til et nytt publikum.

To fine troll: Svartskjegg og kvitskjegg, alias Sveinung Sundli og Bjørn Krokfoss har funnet sammen. Nå blir det jazzkafé ukentilig på restaurant Troll. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen
Her blir det jazz: Bjørn Krokfoss flytter Kroks jazzcafé inn hos Sveinung Sundli og Troll. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen