- Det er med skrekkblandet fryd, alt dette. Norwegian Made er et pilotprosjekt, og skal bane vei for en håndfull småprodusenter, med Innovasjon Norge i ryggen. Det er strenge krav til produksjon og metoder, og alt skal være av god, norsk kvalitet. Og her står jeg, i det lille huset i hagen, og ser ut på rådyr og oteren som sklir på rompa ned skråningen. Det er ikke til å tro, sier Yvonne Pedersen.

Og på toppen av det hele ringer Scan Magazine i London og vil skrive reportasje om såpe-eventyret hennes. Dansk-norsk som hun er, ville hun lage en nordisk variant.

- Jeg tenkte at dersom såpa mi skal ut å reise så må den være litt nordisk i uttrykket. Så jeg laget en frisk variant av fjordvann, som er pyntet med blåskjell og har et lett dryss av håndmalt, tørket tang på toppen. Tangen er tørket i tre år, forteller Yvonne.

Mormors skatter

Men altså. Historien starter når lille Yvonne finner små, pastellfargete skatter i mormors skuffer.

- Mormor hadde gjestesåper, som lå sammen med undertøyet. Det var sånn før i tida. Jeg ble veldig fascinert, og så på de rosa såpestykkene som små skatter. Siden har fascinasjonen fulgt meg.

Yvonne hadde en drøm om å bli konditor, og fikk lærlingeplass, men syntes det var for dårlig betalt. Så hun valgte kjøkkenveien.

- Jeg jobbet på Garnkafeen i mange år. Der fikk jeg vel inn det visuelle. Siden ble hun leder i Rentokil, med fokus på håndhygiene.

- Den første såpen jeg laget fikk mamma. Såpa virket - den skummet, siden ble det umulig å slutte.

Dette er 10-12 år siden, og Yvonne er tilbake ved grytene. Enten som kokk ved Charlottenlund SFO, eller i full sving i såpe-verkstedet på Høybakken.

Farge og duft må stemme

Såpekonditoren har alltid en notisblokk i veska, slik at hun kan tegne ned ideene før hun glemmer dem.

- Først tegner jeg ned hvordan de skal se ut, deretter velger jeg farge og duft. En lavendelsåpe kan ikke være rød, hvis du skjønner. Jeg har for eksempel to porselenssåper, en blå, den andre oransje. Ideen til disse fikk jeg da jeg syklet forbi Royal Copenhagen, den store, fine porselensbutikken på Strøget. Før jeg nådde Nyhavn hadde jeg tenkt ut at såpen måtte ha kaolinleire og silkefiber, og være ekstra fin og i god kvalitet. Massen er nokså tynn og fin, og den er håndrørt. En møysommelig prosess for en luksussåpe, forteller hun.

Hun begynte i det små, med 100 prosent naturlige, rene såper som var brune og beige, og ingen visuell nytelse. Etter hvert fikk hun spørsmål om flere farger og dufter, og dette satte såpekokeren i et dilemma.

- Jeg måtte gå noen runder med meg selv. Naturlige såper mister farge og duft, kunstige tilsettinger gir mer å leke med. Jeg landet på å gå for større variasjon og lengre holdbarhet. Men såpene er fortsatt ferskvare. De kan ikke stå til pynt i en evighet før de brukes.

Såpa er privat

Såpene lages i takt med etterspørselen, det finnes ikke noe lager.

- Er såpestykket hygiensk, i forhold til såpe på flaske?

- Altså, det er med såpestykket som med kaffekoppen, den deler vi ikke med noen. Det må få tørke innimellom, og da varer den i ca en måned. Og uansett om såpa er på flaske, så vil bakterier komme til, sier Yvonne og viser til «sneeze-effekten».

- Millioner av vannmolekyler med bakterier blir spredt ut i rommet når vi flusher toalettet. Mange har tannkostene på badehylla. Og hva gjør du forresten med tannkosten når noen i familien er influensa-syk?

Si det med såpe

Yvonne har både facebook-side og nettbutikk, og mener at man like gjerne kan si det med såpe, som med roser. Såpene hennes har ulik form og farge, noen ser ut som smykker, andre er elegante eller overdådige kakestykker i shabby chic.

- De har forskjellig uttrykk og for meg blir produksjonen veldig personlig. De er barna mine, og må pleies. Men jeg håper på sikt at vi kan flytte fra byen og ut til Høybakken, og leve av Såpe Conditoriet.

Å lage shabby rose er en lang og omstendelig prosess. Først lages et rent kakestykke, deretter roser og blader, som i tredje runde monteres - med såpe, selvfølgelig. Foto: Privat
Her har såpekonditoren malt økologisk havre, som gir lett skrubbeffekt. Foto: Privat
Noir. Den elegante såpen får fargen av bambus kull, er rensende og inneholder mineraler. Foto: Privat
Frisk dusjsåpe med sitrongress. Foto: Privat
Dette er kakaosmør, som smeltes over vannbad og brukes i ulike såper. Yvonne Pedersen bruker vegetabilske oljer og tilsetter ikke konserveringsmidler i såpene sine. Foto: Privat
Vintage rose, en romantisk såpe der farge og duft er som hånd i hanske. Foto: Privat