- Hvis noen er i tvil - det som skjer nå, det er live. Akkurat som livet, sier Bjarne Brøndbo og åpner for ønskekonsert på Kvinne- barnklinikken ved St. Olavs hospital. Det har han gjort de siste 18 årene, uten å si et kløyva ord om det til noen, og slett ikke til media.

- Dette har vært en greie mellom barneavdelingen og oss, og vi har ikke hatt noe ønske om overskrifter av typen, «D.D.E. spiller for kreftsyke barn». Det var opprinnelig Knutsen & Ludvigsen som hadde disse konsertene, og som inviterte oss inn for snart 20 år siden. Da de fikk problemer med å stille, tok vi over, forteller Bjarne Brøndbo.

Travel innspurt til jula

Han og resten av bandet er midtveis i juleturneen på 12 konserter, som avsluttes i Olavshallen i Trondheim denne helga.

- Vi hadde konsert i Stjørdal torsdag, og i løpet av fredag og lørdag har vi fem konserter i Olavshallen. Det blir fort like mange mennesker som drar på Sverresborg-konsert en midtsommerkveld, mener han.

Konserten på sykehuset kommer på toppen av et stramt program, men D.D.E. prioriterer å presse det inn.

- Så trivelig med så mye folk... og bare lange benklær på sykepleierne, ser jeg. Hva vil dere høre?

Mannsterke fra Namsos

Bjarne kikker oppover i etasjene, får latter og smil tilbake. Han er i form, og publikum er med. Sykepleiere, leger, syke barn, friske barn, ungdommer og voksne - ikke en stol er ledig. De beste ståplassene i det åpne trappeløpet er også tatt.

- «Det fine vi hadd sammen», roper en dame fra andre etasje.

Og sånn blir det. Nært og fint, på ekte D.D.E.-vis. Og etter en liten tulle-medley, tar de oss med til «Vinsjan på kaia» og stadig flere synger med.

- Hva skal vi spille nå da? Lyspæra?! Nei, den er vi dårlige på. Men vi kan ta «Verdens finaste stjernegut», foreslår Bjarne og rykker et langt skritt nærmere jula, før han introduserer Namsos Sangforening.

- Sett brumlebassen bakerst, kommanderer han og så er de igang med «Shanty fra Sjømannskjerka».

Kjøpt gaver i 20 år

På en sofa ved siden av scenen sitter barn og voksne fra Gimsøy barnehage på Melhus. De er fast innslag og for juletradisjon å regne ved sykehuset.

- I 20 år har vi dramatisert eventyr, malt trolldeigfiguerer og bilder, bakt kaker og servert kaffe og hatt forestilling for søsken og familie i barnhagen. Alle har bidratt med penger, og i år fikk vi inn 5000 kroner. Vi har kjøpt gaver for alle pengene, og disse er pakket inn til barn som må være på sykehuset i jula. I dag har vi reist inn til byen for å levere dem, og nå ligger de under juletreet der borte, forteller Anja Terese Rian.

Hun vet ikke hvor mange gaver det ble til sammen, det er ikke så viktig, heller. Barna har bidratt i omtanke for andre barn som er syke, det er poenget. Akkurat som D.D.E. og mannskoret fra Namsos gjør. De gir av seg selv, og sørger for at julestemningen smyger seg inn i hjertene.

For hvem kan motstå «Hellige Natt» med et mannskor, eller «Deilig er jorden», der alle reiser seg i siste vers?

- Takk for at dere kom, jeg håper dere får det fint i lag alle sammen, avslutter Bjarne fra scenen, før han får julegrøt fra søstrene og forsvinner i en taxi til soundcheck i Olavshallen.

- Hva vil dere høre? Barn og voksne, leger og sykepleiere, frisk og syke. Ikke et sete eller trappetrinn var ledig da D.D.E. hadde julekonsert på St. Olavs fredag. I år møtte de mannsterke, med Namos Sangforening i ryggen. Foto: Håvard Jensen
Julestemning i hver tone: D.D.E. og Namsos sangforening sang seg inn i hjertene på alle som hørte konserten på Kvinne- barnklinikken på St. Olavs hospital fredag. Nå venter fem konserter i Olavshallen i helga, før de tar juleferie. Foto: Håvard Jensen
Barn har gitt gaver i 20 år: I 20 år har barn på Gimsøy barnehage på Melhus spilt skuespill, tegnet og malt, og samlet inn penger til gaver for barn på St. Olavs hospital. I år fikk de ekstra belønning og konsert med D.D.E. da de la pakkene under treet. Foto: Håvard Jensen