Rett over veien for den store siloen i Ila ligger det som tidligere var Trondhjems Dropsfabrikk AS der Erbe laget sjokolade, sukkertøy og kjeks fram til 1970. Nå består det rosa bygget av leiligheter og bedrifter, og i første etasje er et stort kunstgalleri i ferd med å ta form. Galleriet har fått navnet «Dropsfabrikken», er 250 kvadratmeter stort, og åpner i slutten 28. februar.

Den gamle dropsfabrikken i Ila skal huse et nytt kunstgalleri. Galleriet åpner i slutten av februar og har fått navnet Dropsfabrikken.

Her kan du oppleve kunst i Trondheim

Vil vise ny og annerledes kunst

- Dette skal bli et galleri for større verker, et utstillingsrom for samtidskunst der vi tenker å satse på kunstnere som ikke har vært vist så mye i Trondheim tidligere, forteller Sissel Giæver, gallerist og eier av lokalene i første etasje. Hun har lenge drømt om å etablere et visningsrom for kunst i denne delen av byen. Et galleri der det er høyt under taket, og rikelig med plass til store kunstverk.

I bygget der det tidligere ble laget drops og sjokolade blir det visningsrom for samtidskunst. Anniken Storhaug (t.v) er daglig leder og Sissel Giæver er galleristen for Dropsfabrikken.

Anniken Storhaug er ansatt som Dropsfabrikkens kunstneriske leder. Hun ønsker å fylle lokalene med norsk samtidskunst og vil vise frem kunst som vi ellers aldri ser i Trondheim.

Les også: Bilder av hundens innerste tanker

Selve håndverket er tilbake

- Gjennom utstillingene vil vi skape en ny møteplass for den visuelle kunsten i Trondheim, samt bygge opp under kunstnere vi mener er betydningsfulle i vår tid. Og det er så mange dyktige norske kunstnere å ta av som nesten ikke har blitt vist i Trondheim før, sier Storhaug.

Hun mener det er en forsterket interesse for håndverket og materialets betydning i norsk samtidskunst i dag. Man snakker om et veiskille som en reaksjon på den mer idebaserte kunsten vi har sett de siste 20 årene.

Tegning er i vinden

- Tegning er også en kunstform som har fått en ny vitalitet siden begynnelsen av 2000-tallet, og vi åpner med en tegneutstilling, sier Storhaug.

De ønsker å formidle kunst til både privatpersoner og bedrifter, og vil gjerne hjelpe folk med å samle på kunst. Folk har blitt mer og mer kvalitetsbevisste, men vet ikke helt hvor de skal begynne.

- Det å samle på kunst handler først og fremst om å følge hjerte og kjøpe noe du liker. Og tenker du på kunst som en investering må du ha et langt tidsperspektiv, sier kunstnerisk leder og trekker frem St. Olavs hospital som et eksempel på en institusjon med en spesielt fin samling av samtidskunst.

Les om Vibeke Tandberg: Hun stakk av med Europas største kunstpris

Kunst som berører

- Jeg hører mange som sier at de har vært på St. Olavs og sett flere flotte bilder som virkelig har gjort inntrykk. Det betyr mye for folk å ha kunst rundt seg, både på arbeidsplassen og i hjemmet sitt, sier Storhaug. Hun har jobbet seks år som formidler ved Trondheim kunstmuseum og har erfart hvor viktig det er å gi folk kunnskap om det de ser. Derfor vil kurs og seminarer vil også bli en del av Dropsfabrikkens virksomhet.

- Det å få være med å bygge opp unge kunstnere og se dem sammen med mer etablerte kunstnere, er noe av det vi kommer til å jobbe mye med, sier Sissel Giæver og Anniken Storhaug som åpner kunstgalleriet Dropsfabrikken i slutten av februar.

- Til våren skal vi blant annet ha et kurs i kunsten å samle på kunst. Vi skal fylle lokalene med forelesninger og konserter. Det handler om på gi folk inspirasjon, for de fleste vet slags kunst de liker, men de vet ikke alltid hvilke kunstnere som er døgnfluer og hvem det er verdt å satse på, sier Giæver.

Les om Jan Brockmann: - Vi blir dummere uten kunst

- Det handler om å se.

- Vi ser hvor verdifullt det er for folk å komme til et galleri eller et museum for å ta en prat. Håkon Bleken pleier å si at du kan ikke lese deg til kunst. Det er noe som må oppleves. Det er jo ikke noe fasitsvar i kunsten. Kunnskap om kunst handler om mengdetrening i å se, sier Storhaug.

- Vi håper å senke terskelen for kunstopplevelser, og minske avstanden mellom kunsten og publikum. At det skal være mulig å spørre hvis man lurer på noe. Og folk skal ikke måtte spørre heller, vi skal prøve å være på alerten så godt vi kan, tilføyer Giæver.

- Med Dropsfabrikken i Ila blir byens kunstløype utvidet, og jo flere visningssteder for kunst, dess bedre, tenker vi.