– Vi har vært avhengige av velvilje og har ikke kunnet planlegge på lengre sikt, sier kunstnerisk leder Randi Stene.

Hun har stått i spissen for Sommersang i åtte år og er enig med samarbeidspartnerne Ringve musikkmuseum og Trondheim Symfoniorkester om at nok er nok. Årets festival i slutten av juni var den siste. Den åttende Sommersang vil bli husket blant annet for «minioperaen» «Maria de Buenos Aires» med musikkk av tangomesteren Astor Piazolla.

– Det er ikke med veldig tungt hjerte vi avslutter. For det er en tid for alt, og vi har fått til det som var målsetningen, å presentere et litt ukjent repertoar. Derfor føler vi at vi har fullført noe, sier Stene.

Til andre prosjekter

Hun skal nå arbeide med andre prosjekter. Det er også en del av bakgrunnen for at Sommersang blir avsluttet.

Økonomien har vært viktig for avgjørelsen. Festivalen måtte søke om støtte fra år til år, og det gjorde langsiktig planlegging vanskelig.

– Vi har fått støtte fra Kulturrådet, men ikke hvert år, og vi kunne aldri være helt sikre. Dessuten måtte vi basere oss på velvilje fra flere samarbeidspartnere. Velviljen har vært stor, og jeg er glad for støtten vi har fått, men det blir vanskelig å arbeide på denne måten i mange år.

Ble for slitsomt

Peter Andreas Kjelsberg gikk av som direktør på Ringve musikkmuseum sist høst, men har i alle år vært sentral i Sommersang. Også han mener det er fornuftig å legge ned Sommersang nå.

– Sommersang var Randis initiativ, og jeg tok imot forslaget med entusiasme. Jeg er glad for alt vi har fått til. Det har vært oppimot 850 publikummere på tunet på Ringve under festivalen. Men det ble slitsomt etter hvert, og vi hadde for liten forutsigbarhet, siden vi måtte søke om støtte fra gang til gang. Ringves hovedoppgave er å drive museum, og det var begrenset hvor store ressurser vi kunne bruke på festivalen, sier Kjeldsberg.