– Jeg forventer ikke at folk går bananas når jeg spiller låtene fra det nye albumet på konserten. Folk må få tid til å få musikken under huden, sier Sivert Høyem om forventningene til konserten.

– Det tar alltid en stund før folk lærer seg de nye sangene og ønsker å høre nytt materiale på konsert. Det skjønner jeg. Jeg er slik selv, fortsetter han. For å forsikre fansen om at det likevel blir muligheter for allsang i Borggården lørdag kveld, lover han å toppe spillelista med de mest kjente låtene sine, og Madrugadas.

– Jeg gir det jeg kan fra scenen, og så får publikum respondere. Det er ikke et krav at de skal synge med, men folk må ha lyst til å være der og gi noe av seg selv. Det gjør meg bedre også, sier mannen med den karakteristiske mørke stemmen.

Spiller på hjemmebane

I vår ga Høyem ut sitt sjette soloalbum, «Endless love», som ble godt mottatt av kritikerne. Adresseavisens anmelder rullet fem på terningen og konkluderte med at den sterkeste stemmen i norsk rock har funnet tilbake til seg selv. Med vokalen i fokus er han på hjemmebane.

Han er så å si på hjemmebane i Borggården også. Han vokste opp i Sortland, men hans far kommer fra Trondheim. Byen er også en av dem som tok hjerteligst imot Madrugada i sin tid.

– Vi hadde mange kule kvelder på Veita scene da den fantes. Som halvt trønder, kan jeg ikke si annet enn at jeg liker å være i Trondheim, ler Høyem, som nå besøker byen stort sett bare i forbindelse med konserter.

Da Madrugada ble oppløst i 2008, tok fansen følge med vokalisten.

– Jeg føler at folk har fulgt med meg etter jeg ble soloartist. Jeg blir godt mottatt overalt.

«For en stemme»

Helgas opptreden er ikke hans første i Borggården. Han har spilt på denne scenen to ganger tidligere sammen med Madrugada. Men lørdag ser han ut over Erkebispegården for første gang som solist.

– Jeg er historieinteressert, og siden jeg var guttunge likte jeg å se meg rundt på Erkebispegården og i Nidarosdomen. Det er historisk grunn og en flott konsertarena, sier Høyem.

Samme kveld skal også Kari Bremnes spille i Borggården. En kombinasjon som ikke er tatt helt ut av det blå. I fjor gjestet Bremnes Høyems konsert i Operaen i Oslo. «Milde himmel for en stemme. Det burde vært aldersgrense på den», skrev Bremnes på nettsiden sin etter opptredenen.

– Jeg vokste opp med foreldre som hørte på musikken hennes. Hun er en artist jeg har stor respekt for, sier Høyem.

Kommer dere til å gjøre noe sammen?

– Det får vi se på. Det kan hende det blir noen overraskelser, sier han uten å ville avsløre mer.

Blir pappa igjen

Høyem avslører heller ikke mye om privatlivet sitt. Han liker ikke å eksponere seg selv utenfor scenen. I vår gjorde kona Helena Brodtkorb eksponeringen for ham, gjennom boka «Mammasjokket». Hun forteller om fødselsdepresjonen og den vanskelig tiden familien gikk gjennom etter å ha fått sitt første barn. Men boka er konas prosjekt, ikke ektemannens.

– Jeg tror jeg skal la den boka få være i fred. Det er hun som har skrevet bok, sier Høyem, som ikke ønsker å kommentere bokutgivelsen nærmere.

Om ikke lenge blir han tvillingpappa. Før den tid skal Høyem turnere både i Nederland, Tyskland og Hellas, men så må han rydde timeplanen.

– Vi blir foreldre igjen, og da tar jeg en pause fram til neste sommer. Da skal jeg holde på med helt andre ting enn musikk.