–Vi tenker i utgangspunktet ikke at det må være en rød tråd mellom forestillingene, for vi skal favne såpass bredt. Men det er mer eller mindre tilfeldig et trøndersk fokus på forestillingene i år, sier teatersjef Kristian Seltun ved Trøndelag Teater.

Vårens forestilling «Hundre hemmeligheter», ble laget i forbindelse med trondheimsteateret Cirka teaters jubileumsfeiring. «Puppan til pappa» er laget av Rasmus Rhode fra Trondheim, og har premiere i november. «Adrian Posepilt» er skrevet at Kristian Kristiansen, som av mange blir regnet som Trondheims-forfatteren fremfor noen.

Nydramatisering

Kristiansen har skrevet tre bøker om «Adrian Posepilt», som lever i 1600-tallets Trondheim. Nydramatiseringen på Trøndelag Teater tar utgangspunkt i den første boka, og handler om den unge, foreldreløse gutten Adrian, som vokser opp i det beryktede Verkshuset; et sted for prostituerte og kriminelle kvinner. Adrian tror moren er død, men etter hvert får han vite at hun er i live. Handlingen foregår i Trondheims gater.

Petter Rosenlund ble spurt av teatersjefen om å skrive nydramatiseringen. Han fikk frie tøyler, det eneste kravet var at det ikke skulle være noen sildetønner på scenen.

–Jeg ble veldig fort glad i stoffet. Det som fanget meg først var de levende beskrivelsene av vind, vær og miljø i Trondheim, sier Rosenlund.

Stavangermannen er både dramatiker og journalist. Han har skrevet 14 helaftens manus for teater, tv og film, og er oversatt til 9 språk og oppført på mer enn 20 scener i Europa. Han er vinner av Ibsenprisen, Amanda og Arks Barnebokpris.

–Håper folk kommer

Foreløpig har Rosenlund ikke sett den endelige forestillingen.

–Jeg så en gjennomgang av stykket før sommeren, og syntes det så kjempebra ut. Så fikk jeg høre at de har gjort store endringer i etterkant, ler han.

–Men det er noe med å tørre å stable om på ting og ikke gjøre det så kronologisk eller logisk bygget opp. Det å etterligne boka for mye kan fort bli en stor skuffelse for mange som har lest boka, fortsetter han.

–Jeg håper virkelig at folk kommer og ser forestillingen. Vi forsøker å børste støvet at Kristiansens bøker. I Bergen har vi Amalie Skram, som har skrevet sine litterære verk med byen som arena, men Trondheim har ikke mye litteratur som omhandler byen. Dette gjør Kristian Kristiansens bøker unike, legger teatersjef Seltun til.

Det er 31 år siden sist Trøndelag Teater laget en forestillingen om Adrian Posepilt, den gangen som musikal.

Trøndersk teater: Kristian Seltun håper folk tar turen til teateret for å se forestillingen Adrian Posepilt. Foto: ©RICHARD SAGEN;Adresseavisen, Foto: ©RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665