Å gjøre ny musikk av gammel, er en kunst. Gruppa Ljom har hentet fram gamle kauker fra hjembygda Snåsa, av frykt for at tradisjonen skal dø ut. Med kaukene som utgangspunkt, men ikke til hinder, plasserer Ljom tradisjonsmusikken inn i et moderne lydbilde preget av medlemmenes sans for gode arrangement og interessant musikk. Vokalist Kjersti Kveli imponerer med sitt vide spenn, ikke ulikt Gunnhild Sundli i Gåte, men kan trøkke på litt ekstra også utenom om kaukinga, for både musikken og stemmen hennes tåler det. Bassist Anne Marte Eggen, Sivert Skavlan på klarinett og cello, gitarist Nils Andersson og pianist Tor Morten Kjøsnes understreker tekst og melodi med fine mellomspill og detaljer.

«Skakkhuggu-Kjersti» er herlig nifs, mens «Inga og Litj-Ingrid» rocker skikkelig og «Langkaukhallingen» får oss til å lengte til seters.

«Seterkauk» er en utgivelse som vokser for hver gjennomlytting. Lydbildet er rikt med sitt jazzpreg og store rom for improvisasjon. Med denne bør kauketradisjonen i Snåsa være vekket fra forglemmelsen. Vi ser fram til fortsettelsen.

Høydepunkt: «Inga og Litj-Ingrid»