– Sånn e markedet, sier Sigrid høyt mens hun lener seg over en tallerken med grønnsakrisotto. På oppfordring har hun sklidd inn i rollen som eiendomsmegleren Mina Stordalen. Den vaskeekte meglerreplikken etterfølges av latter rundt bordet inne på Broker på Majorstua i Oslo.

Sigrid er full av liv og selvtillit, og fullstendig klar over at det første folk legger merke til ved henne er hennes 117 centimeter. Det er også det første hun håper folk glemmer når de ser henne på en scene, eller på tv. I motsetning til mange andre som får roller kun basert på utseendet, er Sigrid en dyktig og skolert skuespiller.

Velger de riktige rollene

– Vi lever i et samfunn der utseendet er veldig viktig, men jeg prøver å gjøre det jeg kan for å normalisere min høyde. Folk må bli vant til å se kortvokste på flere arenaer, og vi vil bli sett fordi vi kan noe, ikke fordi vi er lave. Derfor er det også viktig for meg å velge de riktige jobbene. Jeg sier ikke ja til en rolle som jeg blir tilbudt fordi jeg har en morsom kropp å se på. Jeg har blant annet blitt spurt om å stå i en heis og ta imot folk som kom på fest. Da sa jeg nei. Jeg sier ja til roller der jeg kan vise det jeg er flink til, sier hun, som hver onsdag kveld viser seerne det hun kan i NRKs nye dramaserie «Kampen for tilværelsen».

35-åringen både jobber og bor i Danmark. Dette er hennes første norske rolle. De yngste tv-seerne kjenner henne kanskje igjen som krigerprinsessen Tili i den danske barne-tv-serien «Barda», som ble vist på NRK Super i fjor. Men for dem som aldri har besøkt Bardas magiske verden er Sigrid Husjord et ukjent navn.

Ikke mange vet at hun har høstet både priser og nominasjoner internasjonalt for sine skuespillerprestasjoner i Danmark. Blant annet mottok hun Årets Reumert, hele Danmarks scenekunstpris, i 2012 for beste kvinnelige birolle i teateroppsetningen «Oliver med et twist».

– Jeg er bare litt liten

Sigrid vokste opp i en helt alminnelig skilsmissefamilie. Først i Harstad, deretter i Trondheim fra hun var seks år. Der bodde hun sammen med sin mor og storesøster, og etter hvert stefar.

– Jeg har aldri blitt behandlet annerledes av familien. De har hele veien sagt at jeg ikke er annerledes, bare litt liten. Folk har forskjellige utfordringer i livet, det at jeg er liten er min utfordring, sier Sigrid.

Hun vil ikke at noen skal synes synd på henne, og behandle henne deretter. Hun klarer seg fint selv.

På Steinerskolen i Trondheim fikk hun dyrket sine kunstneriske interesser. Fascinasjonen for teater vokste gjennom ungdomsskolen og videregående før hun ble lei, hoppet av teatersporet og startet Trondheim yogasenter. Hun drev senteret i over fire år før skuespillertrangen meldte seg igjen.

Fikk dreisen på det

– Jeg ville egentlig gå på Teaterhøgskolen i Oslo, men jeg var for feig til å dra på audition. Det virket så skremmende, og det føltes enklere å dra til Danmark. Der var ikke opptakskravene like store, sier Husjord, som i 2006 begynte å studere ved «The Commedia School» i København.

Deretter dro hun videre til New York og «Lee Strasberg Film & Theatre Institue». Siden har hun spilt og danset på mange store og små scener i Danmark.

– Da jeg først flyttet til Danmark, la jeg inn danske lyder i språket mitt for at folk skulle forstå meg. Jeg syntes iallfall at det hørtes dansk ut når jeg pratet. Etter hvert fikk jeg dreisen på det, ler hun.

«Headhuntet»

I fjor fikk Sigrid en invitasjon fra castingansvarlig i «Kampen for tilværelsen» om å komme til Oslo for en leseprøve. De trengte en kortvokst skuespiller til å spille eiendomsmegleren Mina Stordalen.

Tv-serien handler om den polske lingvisten Tomasz Novak som reiser fra Warszawa til Norge for å hente det han tror er raske penger fra en far han aldri har møtt. I et av Oslos bedre strøk kommer han i kontakt med en privilegert og velmenende gruppe borgere. De er tilsynelatende vellykkede og fornøyde, men bak fasaden er ikke ting som man tror.

Produksjonen er den første fra NRK Drama som er forfatterstyrt,og det er forfatterne Erlend Loe, Per Schreiner og Bjørn Olaf Johannessen som har skrevet manuset. Husjord har en sentral birolle gjennom hele serien.

– Jeg aner ikke hvordan de fikk vite om meg, men det var utrolig kult å bli spurt, sier Sigrid, som dro på prøven og fikk deretter jobben. For å forberede seg til rollen fotfulgte hun en dansk eiendomsmegler på jobb for å få et innblikk i meglerbransjen. Det ble en del visninger, og det ene førte til det andre.

Vil gjøre mer

– Plutselig hadde jeg kjøpt min første leilighet, sier 35-åringen, som ikke kommer til å dra fra verken nyleiligheten eller kjæresten og flytte hjem til fedrelandet med det første.

Selv om hun savner familien, fjell og midnattssola, og ønsker å jobbe mer i Norge.

– Jeg håper at rollen i «Kampen for tilværelsen» kan være en slags inngang til den norske teater- og filmbransjen. Jeg har lyst til å gjøre mer her, og det er jo lettere å spille en rolle der jeg kan snakke norsk.

Når vi rusler rundt i hovedstaden for å finne et egnet sted å ta bilder, møter hun uredd blikkene fra forbipasserende. Hun ser aldri bort. Ser heller en ekstra gang, går litt nærmere, tar kontakt.

Slik hun gjorde da den danske regissøren Tue Biering ba om et møte i forbindelse med forestillingen «Guldfeber» i 2010. Han spurte om hun noen gang hadde drømt om å være en superhelt.

Superhelt og sexbombe

– Jeg lente jeg meg over bordet mot ham og sa: Jeg er faktisk en superhelt. Han brøt ut i latter, og tenkte sikkert at jeg var så «crazy» at jeg måtte få være med i forestillingen, ler Sigrid.

– Jeg har troen på meg selv i hvert fall, legger hun til.

«Guldfeber» var et kontroversielt prosjekt der representanter fra samfunnets mest sosialt utstøtte grupper var på scenen. Sigrid fikk ikke bare spille superhelt med lange, lilla støvletter. Hun spilte også sexsymbolet Marilyn Monroe.

– Det var veldig gøy å spille sexy og flørtende, sier hun og kaster på det lange, blonde håret.

– Det stykket gjør jeg gjerne igjen.

Hun vet det er roller hun aldri kan få, men det er tydeligvis ikke mange.

Et forbilde

Denne uka gjennomførte Sigrid sin siste innspilling i forbindelse med «Kampen for tilværelsen». Pendlerlivet er dermed over for denne gang. Mandag starter arbeidet med forestillingen «Alice i eventyrland» ved Aalborg teater. 35-åringen er full av pågangsmot, trygg på seg selv og gjør suksess på teaterscenen, og nå på tv.

Hun snakker ikke høyt om kortvokste sine rettigheter, men gjør likevel mye gjennom sine uredde karrierevalg.

– Jeg var på et treff for kortvokste i Danmark, og der møtte jeg en gutt som nettopp hadde begynt på skolen. Mammaen hans hadde vært med på skolen for å forklare overfor klassen hva det betydde å være kortvokst. Klassen reagerte ved å si: Du er slik som krigerprinsessen Tili fra Barda. De syntes han var kjempekul. Da følte jeg at jeg hadde gjort noe riktig, sier hun.

– Jeg er tross alt en superhelt.

Syv spørsmål til Sigrid Husjord

1. Hvilken bok har inspirert deg mest?

Alkymisten av Paulo Coelho. Fordi den har troen på at universet legger seg til rette for deg om du følger hjertet.

2. Hvilken film har du sett mer enn to ganger?

Natural Born Killers. Den er genial. Voldsom og brutal, men sier mye om hvordan ting «hypes» opp i media.

3. Hvilken musikk kobler du best av med?

Nina Simone og Madredeus.

4. Hvilken kulturbegivenhet vil du helst glemme?

Melodi Grand Prix. Jeg blir like oppgitt over det showet hvert år.

5. Hvilken kulturbegivenhet vil du gjerne oppleve?

Filmfestivalen i Cannes.

6. Hvem ville du helst invitere på middag for to, og hva vil du servere?

Johnny Depp. Vi skulle ha spist hummer. Det hadde blitt masse søl og veldig moro.

7. Kulturminister for én dag. Hva ville du gjort?

Jeg hadde laget karneval over hele landet. En stor gatefest.