16. november gjennomføres den trolig største artistdugnaden noensinne i Trondheim. 23 solister skal skifte på hovedrollen, et fast husband holder orden på musikken.

Låtlisten er klar når trønderske musikere gjør et løft for gatemagasinet Sorgenfri. Det blir de samme låtene, i den samme rekkefølgen som på det legendariske konsertalbumet, «The Last Waltz», med The Band og gjesteartister.

De som gjestet på The Bands avskjedskonsert i San Francisco 26. november 1976 var blant andre Bob Dylan, Neil, Young, Emmylou Harris, Ringo Starr, Eric Clapton, Joni Mitchell og Van Morrison.

- Morsom prosess

Medlemmer av Sambandet, oppkalt etter nettopp The Band, er kjernen i husbandet når konserten blir gjenskapt i Trondheim. Skjalg Raaen (gitar), Morten Skaget (bass), Steinar Krokstad (trommer) og Terje Tranaas (orgel), sammen med en blåserrekke ledet av Kåre Kolve (sax). Flere musikere vil komme til, i hvert fall én på orgel.

Skjalg Raaen er den musikalske krumtappen i prosjektet. Han har gått gjennom låtene og ønsket seg vokalist for hver enkelt låt og opprettet kontakt med dem.

– Det har vært en morsom prosess. Alle de jeg har spurt har vært svært positive, både for saken og musikken. Bare tre-fire har måttet takke nei, alle på grunn av forpliktelser samme dag, sier Skjalg Raaen, som i dag kan røpe de fire første solistene.

Elg og Ulf blant solistene

– Øivind «Elg» Elgenes, Ulf Risnes, Charlotte Audestad og alle medlemmene i Difference skal alle synge, men vi røper ikke hvilken låt, sier Skjalg. De fleste av de i alt 23 solistene er nå bekreftet, men for spenningens skyld vil de bli annonsert fire og fire i perioden frem mot konserten.

Smiths idé ballet på seg

– De første fire navnene er ganske dekkende for hvordan vi tenker. Det blir både musikalsk bredde og en kombinasjon av veldig kjente navn og litt yngre fjes, sier Bård Smith.

Smith er initiativtaker til konserten. Smith vanket i byens musikkmiljø på 70- og 80-tallet, og spilte blant annet i bandet Nidaros. I de siste tiårene har fokuset vært andre steder, men nå er han tilbake i kulissene. Han ønsket å støtte arbeidet til Sorgenfri, og fikk ideen med å koble dette til «The Last Waltz».

– Jeg tenkte i adskillig mindre skala, men alle rundt meg tente på ideen. Da Morten Skaget og Skjalg Raaen ble involvert tok det helt av, sier Smith.

– Magasinet Sorgenfri er svært viktig både for rusmisbrukerne i Trondheim og for selve byen. Med konserten på Clarion hotel på Brattøra ønsker vi både å gi konkret pengestøtte og bidra for å sikre magasinet liv på lang sikt, og å gi bladet oppmerksomheten det fortjener, sier Smith.

Til konserten kan det i alt selges 2000 billetter til kr. 500 (pluss billettavgift). Medregnet sponsing og salg av effekter kan konserten innbringe over en million kroner.

Hvem filmer?

Legenden til «The Last Waltz» er mye basert på Martin Scorseses nærgående dokumentarfilm om begivenheten, som viser inspirert musisering men også ganske dekadent livsførsel bak scenen.

– Vi er mer inspirert av hva musikerne gjorde på scenen enn i garderoben. Men narkoromantikken den gang er jo et relevant apropos til det arbeidet Sorgenfri gjør, sier Raaen. De to avviser ikke tanken om at denne konserten også kan foreviges i både lyd og bilder, men det er noe som eventuelt får komme etter hvert.

– Først og fremst skal vi stelle i stand en bra konsert. Vi gleder oss vanvittig, sier Skjalg Raaen og Bård Smith.