Røros: Det sier Aage Aas i Fjellheimen Forlag, dikteren Johan Falkbergets «eget» forlag, når de denne uken lanserer en ny og utvidet bibliografi over dikteren.

– Den kommer i form av et 500-siders praktverk som inneholder «alt» som er skrevet av og om Johan Falkberget i Norge mellom 1879 og 2014, sier Aas.

115 år med Falkberget

Han forteller at bibliografien er ført i pennen av Falkberget-kjenneren fremfor noen her i landet; Hans Svenne, som gjennom 35 år har samlet alt som er verdt å vite om fjellets dikter.

– Bibliografien følger forfatteren fra hans første fortelling «Hytten ved Vesle-Klætten», som ble trykket i rørosavisa Fjell-Ljom i 1899 og frem til 2014, sier Aas.

Samlet utgjør det en oversikt over 115 år med Falkberget og hans bøker, når de ble utgitt, oversettelser til 23 språk, og hans bidrag i hefter, blad og publikasjoner, anmeldelser, brev, hilsninger og mye, mye mer.

Et «must» for kjennere

– Boka gir en glimrende oversikt over hvem Johan Falkberget hadde kontakt med og hvem som har skrevet artikler om ham hvor og når, og en lang rekke andre ting. For alle Falkberget-kjennere håper og tror vi denne boken vil være et «must», sier han.

Aage Aas sier at forlaget satser ca. 100 000 kroner på denne utgivelsen, og bibliografien utgis som et praktverk i et opplag på 300 eksemplarer.

– I tråd med forlagets ånd

– Vi regner ikke med å tjene penger på dette. Men utgivelsen er i tråd med ideen bak Fjellheimen Forlag, som Johan Falkberget selv stiftet sammen med Lars Aas og Sigmund Stafne i 1949, sier Aas.

Han viser til dikterens ønske, om at forlaget skulle hjelpe frem unge, lovende skribenter i fjellregionen, enten i form av bidrag til heftet Jul i Fjellheimen, eller til å få utgitt egne bøker.

Litteraturfest på Røros

– Hans Svenne har jobbet i en lang årrekke med stoffet, og vi ville gjerne bidra til at han kunne få utgitt dette enestående materialet i en flott innbundet bok av høy teknisk kvalitet, sier Aage Aas.

Timingen av lanseringen er ikke tilfeldig, siden den kommer midt i årets utgave av Litteraturfest på Røros, som starter onsdag denne uken. Fredag blir bibliografien gjenstand for ekstra oppmerksomhet, i form av et bokbad der Hans Svenne er til stede.