– Å få gangstergutta ut fra sitt vante element i Oslo, og se hvordan de fungerte i resten av samfunnet, var noe av grunnen til at vi dro til Trondheim. Men vi fant fort ut at det ikke passet å være gangster på Nordre, sier regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen.

Det norsk-pakistanske miljøet i Oslo er langt større enn det man finner lenger nord. Likevel valgte regissøren, som er kvart trønder, å spille inn noen scener i Trondheim.

– Hele min bestemors familie er fra Trondheim, så jeg kjenner byen. I tillegg skulle den ene karakteren i filmen være briljant på skolen, og da passet det bra at hun gikk på NTNU, sier Rolfsen.

«Arrangert voldtekt»

«Haram» bygger videre på gangsteruniverset i Rolfsens debutfilm «Izzat» fra 2005. Historien kverner rundt Omar, som er en gangster i «mellomsjiktet» i Oslo. Da hans søster plutselig dukker opp, blir en familiehemmelighet avslørt. Alle tror at hun har blitt drept i et æresdrap fordi hun rømte fra et sitt eget bryllup i Pakistan. Omar blir beordret av familien til å finne henne.

– Tanken på de pakistanske jentene som forsvinner fra tvangsekteskap og blir uglesett av sine familier ga meg ideen til filmen. Og jeg lurte på hva som ville ha skjedd om jentas bror var gangster, sier regissøren. I en årrekke har han tatt opp betente kulturkonflikter i det norsk-pakistanske miljøet, blant annet gjennom «Izzat» og tv-serien«Taxi».

Han har også uttalt at arrangert ekteskap er arrangert voldtekt. Et utsagn som har skapt sterke reaksjoner og beskyldninger om å skape rasisme.

– Det er mange reaksjonære krefter som vil at samfunnet skal være slik det er i dag. Sier man noe som er ubehagelig for en folkegruppe, så kaller de det rasisme. Det kortet er altfor lett å dra.

Nevøen i hovedrollen

Flere unge skuespillere debuterer i «Haram». Blant andre Rolfsens nevø, Elias Ali, som spiller hovedrollen.

– Jeg var aldri i tvil om Elias kunne spille, men han var enda bedre enn jeg trodde, konstaterer onkel Rolfsen.

Også Sohail Anwer og Katharina Lindstrøm Gjesdal debuterer på det store lerretet.

– Vi var litt stressa før vi så filmen for første gang. Da satt vi på rekke og rad og svettet, men det ble en kjempepositiv opplevelse. Jeg synes det er en god film som jeg er stolt av å være en del av, sier Lindstrøm Gjesdal.

Skuespiller Abubakar Hussein har blitt en gjenganger i Rolfsens filmer, og er også kjent for talkshowet «Tabu med Abu» på NRK Nett-TV. Tidligere i år vant han komiprisen 2014 i kategorien «Årets gjennombrudd».

– Jeg vil alltid være med i alle filmene hans, men han har gitt meg litt for mange pyseroller. I «Izzat» hadde jeg en pyserolle, og i «Taxi» ble jeg drept. Men denne gangen fikk jeg være skikkelig gangster. Jeg fikk til og med skyte litt, sier Hussein.

«Club Haram»

Besøket i Trondheim er en del av en ti dager lang turné, der de i hver by også arrangerer festkvelden «Club Haram».

– Da gjør vi «Haram»-ting. Vi gjør alt som er syndig, drikker alkohol og snakker med jenter, sier Hussein, som også er dj under festene.

– Ideen til turneen kommer fra Haugesund. Da måtte vi feste for å få oppmerksomhet, og så oppdaget vi at dette var vi flinke til. Både å feste og møte folk. Det å møte publikum på denne måten, gir oss en annen opplevelse enn det å sitte inne i en kinosal og prate om filmen, sier Rolfsen.