Rundt 600 av maksimalt 800 billetter er foreløpig solgt til Gordon Ramsays gjesteopptreden på Scandic Lerkendal. Nå er råvarene valgt ut:

– Detaljene i den helt konkrete menyen til den fireretters gallamiddagen skal vi ikke røpe, og ikke er alt hundre prosent klart ennå heller, men de store linjene er på plass, sier hotelldirektør Bjørgvin Thorsteinsson, som sammen med konsulent Roar Hildonen besøkte Ramsay i London med utvalgte smaksprøver på trønderske råvarer.

Det ble et hjertelig møte med et engasjert matmenneske, som nå har foretatt sine valg i samarbeid med noen av sine nærmeste medarbeidere.

Kamskjell fra Frøya, lam fra Hitra

Forretten får sterkt preg av Frøya – med laks fra Salmar og kamskjell fra Seashell.

Hovedretten er en annen av regionenes stoltheter, nemlig lammekjøtt – og valget falt på steinaldersau fra Hitra, levert av Dalpro.

Desserten blir ikke typisk regional, det blir en britisk kreasjon med salt og søtt, is og karamell – men med to hovedingrediens levert fra Trøndelag, nemlig is fra Cielo og jordskokk (!) fra hittil ubestemt leverandør.

I god tradisjon serveres ost til slutt, og her blir det to trønderske og en nordmørsk spesialitet på tallerkenen. Høvding Sverre fra Orkladal, Kraftkar fra Tingvoll og Munkebyosten fra Levanger.

Begivenhet for hele regionen

Dette blir en ilddåp for Scandic Lerkendal, og en ærefull utfordring for kjøkkenet og resten av hotellet. Men Thorsteinsson er opptatt av at dette skal være en begivenhet for hele bransjen og hele regionen.

– Nå skal vi vise frem Trøndelag og trønderske råvarer. Da er det ikke viktig hvilke bokstaver som står på bygningen, sier Torsteinsson.

Gordon Ramsay kommer til Trondheim på selve arrangementsdagen. Men tre av hans medarbeidere, med soussjef ben Waugh på Maze grill i spissen, kommer til byen og starter arbeidet med menyen neste uke.

Kaffe fra Dromedar

Det blir mat og trønderske aktører hele dagen på hotellet 21. oktober. Det som begynte som en ren gallamiddag, ender som en matfestival.

Cirka 15 trønderske produsenter og matvareaktører, utvalgt fra Oi! trøndersk mat og drikke vil ha en stands i kongressens vrimleareal når gjestene kommer.

Ramsay vil også gå rundt og sjekke utvalget. preben Oosterhof fra Dromedar serverer sin beste kaffe. Når dørene åpnes til kongressalen bys gjestene på et cocktail spesialkomponert av Roar Hildonen, og på langbordene står utvalgte produkter fra Rørosmat, som fungerer som snacks under Gordon Ramsays foredrag. Etter det følger selve bankettmiddagen. Mona Grudt er kveldens konferansier.

– Både firmaer og privatpersoner har kjøpt billetter. Vi har solgt til ektepar og matinteresserte vennegjenger, og firma kjøper flere bord til sine ansatte og forbindelser. En fin miks, sier en forventningsfull hotellsjef.

Gordon Ramsay hadde mange gode alterativer til sin gallamiddag i Trondheim, og mange lokale råvarer inngår i middagen. Foto: Joel Ryan/Invision/AP
Ost fra Levanger: Munkeby-osten er en naturlig ingrediens på ostefatet. Foto: VEGARD EGGEN
Kamskjell fra Frøya. Seashell leverer en av hovedingrediensene til forretten. Foto: Mari Vold