Først på fjerde forsøk finner han tid til å stikke innom Trondheim og la meg smake på porteføljen sin.

I bagasjen har han med seg nye årganger av sine kjente viner, men også en helt ny lansering på Vinmonopolet denne høsten, Calles Mittelheimer Edelmann Riesling Spätlese Trocken 2013.

Begrenset volum

Lansert kun i magnumutgave foreløpig, men med lovnad om at den også kommer på vanlig 0,75 cl-flaske i januar. Totalt volum av vinen er uansett svært begrenset.

Ikke overraskende kommer moldenseren Carl Birger Fegth med en ny vin som skriker etter mat, og som tross sin unge alder allerede nå fungerer utmerket med noe godt på tallerkenen. Til å være en spätlese er den supertørr (3 gr/l), mens en herlig syre gjør den tett og fast og binder sammen aromaer fra epler, søte sitroner, tropisk frukt og urter med en flott mineralitet.

Flere av Calle Fegths viner er nå inne både på Vinmonopolets basisliste og fem av de største butikkene til Systembolaget. Restauranter i Stockholm, København og Oslo har dem på vinkartet og som husets vin.

Globetrotter

Hans neste prosjekt blir en tysk rosé på druene pinot noir og dornfelder. Han har det hektisk. Dagene bare forsvinner i kjølvannet hans.

Etter Credo er Calle blitt den reneste globetrotter. Han har rukket å gifte seg med sin Anna «hjemme» i Åre, har senere feiret bryllupet med vin-, musiker- og kunstnervenner i tyske Rüdesheim, kjøpt seg vinmark i Rheingau og i tillegg engasjert seg i flere prosjekter på Gotland.

– Siden mai har jeg vel kun hatt ti netter i Åre, røper han.

Prosjektene på Gotland omfatter både vinbar og vinhotell. Han samarbeider med en svensk investor som har kjøpt et område med bl.a. en 1200 kvm stor bunker bygget under den kalde krigen på 50-60-tallet.

– Et fantastisk potensiale for å få til noe helt spesielt. Gotland er et helt utrolig sted, hvor det skjer mye. «Stockholmsbratsen» kommer dit noen uker hver sommer. Det er kanskje ikke de mest trivelige ukene i året. Men utover det er Gotland bare helt herlig. Mye filmfolk, musikere, kunstnere, arkitekter. Og på matsiden finner vi trøfler, asparges, jordskokk, urter, kreps, lam, bjørnebær og salonbær.

Guts på Credo

– Savner du ikke Credo?

– Nei, jeg var ferdig der etter fjorten år. Hadde heller ikke helse til å holde på lenger. Nå er det hyggelig å se den guts'en Heidi (Bjerkan) har: Credo er blitt veldig bra igjen!

– Hva med vinmarken du har kjøpt i Rheingau?

– Jeg har faktisk ikke hatt tid til å plante i den ennå. Vi måtte rydde opp og ordne murene, for den har ikke vært i bruk siden 1940. Den kalles Pferdkopf og er en del av berømte Berg Schlossberg. Den har aldri vært sprøytet, så her kan vi begynne fra scratch. Vi planter nytt til våren. Blir vel vin derfra til 70-årsdagen min, flirer Calle Fegth som nylig fylte 55 år.

Ny kone, ny vinmark, nye viner gjør at han vel kan sies å ha fått en ny vår...

Calle Fegth fotografert under årets innhøsting hos Bernhard Mehrlein, hvor han lager sin serie av Riesling-viner. Nå har han lansert 2013-årgangene. Foto: GEIR MOGEN
Moldenseren Carl Birger Fegth skuer utover sin tyske favoritt by Rüdesheim og de mange berømte vinmarkene som omkranser den lille landsbyen i Rheingau. Foto: ULF DALHEIM