– Kunstnerne har bygd seg opp en imponerende karriere og oppnådd stor internasjonal anerkjennelse, samtidig som de har tilknytning til Trondheim.

Det sier kunsthistorier Ulla Angkjær Jørgensen, førsteamanuensis ved Institutt for kunst- og medievitenskap ved NTNU. Det er kunsthistoriemiljøet ved instituttet som har nominert kunstnerne, som allerede har takket ja til æren. I nominasjonsteksten skriver Jørgensen:

«Kunstnerduoen rager så høyt i den internasjonale samtidskunsten at deres navn vil bli stående for ettertiden».

Institutt for billedkunst, Kunstakademiet i Trondheim, stiller seg også bak nominasjonen.

– Vi er veldig glade for at NTNU ser mot vårt fagområde. Vår tid behøver kritiske kreative krefter for de utfordringene vi står overfor. Kunst blir ofte sett på som underholdning. Elmgreen og Dragset viser med sine verk at de gjør en forskjell ved å utfordre publikum, sier professor Anne-Karin Furunes.

Kunst en type forskning

– Universitetet som institusjon er en av samfunnets støttepilarer, og derfor opplever vi denne utnevnelsen som en anerkjennelse som både rammer dypere og favner bredere enn mange andre priser og æresbevisninger, sier Ingar Dragset.

Han studerte selv drama/teater og bildemediekunnskap ved instituttet tidlig på 1990-tallet, før han flyttet til København for å studere ved Det Kgl. Danske Kunstakademi. Det var der han traff Michael Elmgreen.

Dragset sier duoen alltid har sett på sitt kunstneriske virke som en type forskning, men uten fastlagte formler, regler eller termer. –Æresdoktor-utnevnelsen ser vi på som en aksept av kunstens potensial for å bringe samfunnet videre.

– Forleden satt jeg til bords på Cambridge University i England med nobelprisvinneren John Gurdon og flere andre biologer og kjemikere. Det oppsto en interessant dialog, hvor vi fant flere paralleller mellom disse forskernes virke og kunsten. Det kanskje viktigste fellestrekket er at man ikke aner resultatet idet man går i gang med prosessen. Man prøver seg frem, ofte i flere år, før man opplever at man har nådd frem til noe, sier Dragset.

Smeltet medalje om til Rolex

Kunstnerne har mottatt en rekke priser og æresbevisninger gjennom sitt snart tjueårige samarbeid. Som Neue Nationalgaleries pris for unge kunstnere i Berlin (2002) og Arkens kunstpris i Danmark (2006).

– Og så ble vi overrakt det danske Akademiraads Eckersberg-medalje av Dronning Margrethe for et par år siden, men de medaljene smeltet vi om til et Rolex-ur. Det er jo det man vanligvis får etter mange års tro tjeneste, sier Dragset.

Elmgreen og Dragset jobber for tiden med to prosjekt i New York som begge åpner til våren. Deretter følger to større separatutstillinger i Seoul og Beijing. I Norge jobber de med et forslag til Ekeberg-parken i Oslo.

Bare fire fra før

Bare fire andre utøvende kunstnere er tidligere blitt utnevnt til æresdoktorer ved NTNU: Anne-Sophie Mutter, Liv Ullmann, Arve Tellefsen og Chick Corea. Dette er første gangen at billedkunstnere er blitt samme ære til del.

Doktorpromosjonen finner sted 13. november til neste år, og i den forbindelse skal duoen holde et foredrag for studenter og ansatte ved universitetet.