Smaker blindt: Servitør Torstein Høe bærer inn neste flight på fem øl til Adresseavisens juleøljury som testet alle variantene blindt. Fra venstre Bar Moskus-eier Magnus Lykkelig (nærmest), ølblogger Tommy Holen Helland, butikkansatt Lasse Pedersen og servitør og ølkelner Camilla Laiho Trondsen. Foto: VEGARD EGGEN

Les testen og se terningkastene til juleøl som selges i butikker her

Les testen og se terningkastene til juleøl som selges på Vinmonopolet her

Det er et klart skille mellom matøl og koseøl.

Så her gjelder det å velge riktig øl til riktig anledning. Er det kosen og julestemningen du er ute etter, så finnes det mye å velge mellom. Julestemningen kommer raskt når aromaer som minner om pepperkaker og diverse julekrydder, samt lakris, sjokolade og kaffe strømmer opp fra et nyskjenket ølglass. På Vinmonopolet finner du øl med alkoholstyrke helt opp til 19 prosent (Berentsens Stellinger Divum). Da trenger du verken mat eller akevitt til!

«Julete» på pallen

På den annen side er det mye friskt og godt matøl i dagligvarebutikkene. Store aktører som Borg, Ringnes og Tuborg får mer enn godkjent av Adresseavisens ekspertjury. «Balansert, fin bitterhet, frisk, lett humlepreg, et godt matøl,» mente juryen om Borg Juleøl som kom nærmest de mer «julete» ølene som inntok seierspallen blant klasse D-representantene.

– Det er kanskje lite jul og sjel her, men det er mange øl i klasse D som man kan ha en akevitt ved siden av. Dette er altså øl til mat, mente jurymedlemmene.

Øl er den nye vin?

Norge nærmest «drukner» i juleøl og annet spesialøl. Alle de nye mikrobryggeriene, eller håndverksbryggeriene som de liker å bli kalt, skal helst ha flere juleøl på markedet. Det har medført en formidabel utvidelse av tilbudet til ølentusiastene. For også makrobryggeriene (industribryggeriene) har tatt opp hansken. Noen av dem har til og med startet egne små mikrobryggerier for å møte konkurransen.

Les testen og se terningkastene til juleøl som selges i butikker her

Les testen og se terningkastene til juleøl som selges på Vinmonopolet her

– Øl er den nye vin, sier Roar Hildonen, medeier ved To Rom og Kjøkken som nå har fire ølkelnere blant sine servitører. Han begrunner utsagnet med det faktum at utvalget av øl nå er så godt og bredt at en godt kan putte en eller to øl inn i en drikkemeny til en femretters middag uten at gjestene reagerer. Det var utenkelig for noen år siden.

– En ølbrygger har mer å spille på enn en vinskaper. Bryggeren kan lage små batcher og tilpasse smaksuttrykket til spesielle retter. Men det morsomste med ølrevolusjonen er at ølet igjen har fått sin rettmessige plass i matkulturen. Det betyr at vi er tilbake til det opprinnelige. Hver bygd i Norge har jo sin egen tradisjon rundt ølbrygging, påpeker Hildonen.

Krydder=julekos

Juleøltester Camilla Laiho Trondsen er en av servitørene med ølkelner-eksamen ved To Rom og Kjøkken. Hun jakter på øl med friskhet og ikke for mye bitterhet når det er snakk om følge til julemat. Når det blir for mye julekrydder, og du tenker på nellik, kardemomme, gløgg, tørket frukt og rosiner så forbinder hun det straks med julekos.

Årets fyndord er «julete». Det har vært store diskusjoner i sosiale medier om juleøltester hvor mange av ølene har fått betegnelsen julete. Ølblogger og ølentusiast Tommy Holen Helland mener at «julete» mer må være en beskrivelse av stemningen, ikke smaken på et øl.

– Det er viktig å finne jule-stemningen. Jeg ser for meg dempet belysning, julemusikk på stereoen, småkaker og et godt fyldig, juleøl. Det er «julete»!

For mye krydder

Juryen var skuffet over de ølene hvor forventningene fra duften ikke ble fulgt opp når man skulle smake. Men likte at det tydeligvis var mer bitter humle å ane i år, for det gjør at ølet gjør seg bra til forskjellig julemat. Ikke minst pinnekjøttet krever et øl med litt pondus. Vinner i klasse D, Hod Julebrygg, fikk juryen til å tenke på juleskinke med sennep, lutefisk og kalkun.

– Det var mye spennende smaker her. Men det er mye rart også. Øl som spriker i alle retninger. Man har rett og slett brukt for mye krydder, og ikke helt fått til balansen. Jeg tror ikke den jevne nordmann ennå er vant til så mye krydder, mener Lasse Pedersen som jobber med øl i dagligvarebutikk.

Les testen og se terningkastene til juleøl som selges i butikker her

Les testen og se terningkastene til juleøl som selges på Vinmonopolet her

Haandbryggeriet Bestefar: Vinner i klassen sterkøl i Adresseavisen store juleøltest. Foto: VEGARD EGGEN
Ægir Hod Julebrygg: vinneren i klassen butikkøl i Adresseavisens store juleøltest Foto: VEGARD EGGEN