Ida Jenshus vant Spellemannpris for alle sine tre første album. Det var tangering av DumDum Boys gamle rekord. Under Spellemannshowet 2014 på nyåret kan hun bli den første som får pris for alle sine fire første utgivelser - og det til tross for at hennes fjerde album utgis først neste år.

Årets utgivelse fra Jenshus er nemlig definert som en ep, og før regelendringen i Spellemannprisen tidligere i år ville den vært utelukket for nominasjon til Spellemannpris.

Grunnen til regelendringen er at platebransjen er i endring, grensene mellom forskjellige typer utgivelser er ikke så tydelig som før. Idas ep «Let It Go» har da også lengre spilletid en de fleste album hun konkurrerer med. Om Ida Jenshus vinner Spellemann i klassen årets popsolist, vil hun være den første som vinner Spellemannprisen med noe som ikke er en offisiell albumutgivelse.

Et historisk høydepunkt står også jazzlinja ved Musikkonservatoriet i Trondheim for. At tidligere eller nåværende studenter der har høy prosentvis sjanse for å vinne Spellemannpris i jazz-kategorien, er ikke noe nytt. Heller ikke at de pleier gjøre seg bemerket i Åpen klasse. Siden Kenneth Kapstad ble trommeslager i Motorpsycho (og nå Spidergawd), har de også grep om rock-kategorien, og de har hatt slengere i andre kategorier.

Men aldri har de hatt i nærheten så mange nominasjoner over et så bredt spekter, som i år. Det er særlig årets store norske popnavn, Highasakite, som drar opp snittet, med tre nominasjoner. Men både Emilie Nicolas og Ola Kvernberg (en med Gammalgras) har to nominasjoner. Bendik, Trondheim jazzorkester, Erlend Skomsvoll, Arve Henriksen og Spidergawd har hver sin nominasjon. Slår alt til, vil ex-studenter fra jazzlinja vinne ti Spellemannpriser: jazz, åpen klasse, klassisk, indie, rock, popsolist, popgruppe, komponist, tekstforfatter og årets nykommer!

Etter noen bleike år, har trønderske artister også generelt tatt grepet om nominasjonene i år. Spesielt morsomt er det selvsagt at Trondheim har halvparten av nominasjonene i rock-kategorien, med Spidergawd og Johndoe.

I tillegg til de som allerede er nevnt, har også Kim Hiorthøy, Hans Bollandsås, Bror Magnus Tødenes, Gjermund Larsen, Frode Haltli og Solveig Slettahjell sjanse til å vinne pris når Spellemannprisen 2014 blir delt ut i januar.