Det er julekonsert i Trondheim fengsel på Tunga. 92 innsatte sitter på stolrekkene på gulvet fremfor scenen. Langs veggene står vaktene.

Den gamle Manfred Mann-sangen Quinn the Eskimo (Mighty Quinn) får det til å koke blant stolradene. De innsatte på Tunga setter stor pris på at den tidligere vokalisten i Manfred Mann, Chris Thompson, plutselig og helt uventet står på den lille scenen hos dem.

Som en julegave

Ole Dalen har tatt med seg et utvalg gjester fra sin egen julekonsert som går for fulle hus i Trondheim disse førjulsdagene. Før konserten er det meste hemmelig. Fengselet har naturlig nok fått nøyaktig navneliste, men ellers vil Dalen at konserten skal være som en gave som blir pakket opp.

–Det er hyggelig at fangene setter pris på det, og vaktene og fengselet, sier Ole Dalen. – Da gjør vi noe som gleder, og det er jo det som er julegave.

Får frem følelsene

– Fantastisk bra, sier Roy Aonenli. Han er en av de innsatte som får med seg konserten.

– Det mest spesielle er at den tøffe gjengen her blir blank i øynene av konserten. Her inne er ikke akkurat stedet der folk viser følelser, men nå blir folk blank i øynene, og kommer i stemning av musikken.

Han sier han nesten føler seg privilegert av å få en slik konsert.

–Det er stort med Chris Thompson, og avslutningen med Åge Aleksandersens «Lys og varme» setter ting i perspektiv når du sitter her inne. Jeg er veldig takknemlig for å oppleve dette.

Markerer inngangen på jula

Det er femte julekonsert på Tunga på rad.

–Konserten markerer inngangen på jula på Tunga, sier fengselsinspektør Nils Killingberg.

–Det er kjempepositivt.

Det er besøkstjenesten til Røde Kors med sine visitorer som står bak konserten. Visitor Åse dro det i gang i 2010, og er den som hvert år setter det i gang. Visitorene arrangerer hyggekvelder, vaffelsteking og besøker de innsatte en gang i uka. Men julekonserten er noe spesielt.

Lett å få med musikere

–Jeg tror de innsatte setter pris på det. Noen begynner å spørre om det allerede i juni, sier Åse. Selv syns hun det er veldig hyggelig å få dette i stand, og opplever at musikerne setter pris på å bli spurt.

Ole Dalen sier han kunne tatt med seg alle fra den store julekonserten til Tunga.

–Alle artistene blir gjerne med og spiller gratis, sier han. – Hadde det vært plass, kunne vi tatt med alle de 30–40 musikerene. Men det er litt mye på den lille fengselsscenen når konserten varer en snau time.

–Hvorfor gjør du dette?

–Jeg må jo prøve å være litt snill når det er jul.

Roy Aanoenli er en av de innsatte, og syns det er ekstra sterkt at den tøffe gjengen her inne blir blanke i øynene av konserten. Foto: KIM NYGÅRD
Øivind Elgenes, Ole Dalen og Chris Thompson side om side under avslutningssangen «Lys og varme» Foto: KIM NYGÅRD
Og betalingen for konserten er Røds Kors-visitorenes t-skjorte med påskriften: «Hvorfor sitte inne når alt håp er ute?» delt ut av Sissel visitor. Foto: KIM NYGÅRD
Ole Dalen har tatt med seg utvalgte gjester fra den store julekonserten til Tunga. Foto: KIM NYGÅRD