Team Toten: Torbjørn Sunde, Jens Petter Antonsen, Viggo Sandvik, Inger Lise Rypdal, Anders Baasmo Christiansen og Morten Huuse sang «Du ska få en dag i morra». Foto: Kim Nygård

– Jeg tror jeg er på vei til å sette verdensrekord i julekonsert, sa Ole Dalen midt under den 28. årlige konserten med sine musikalske venner.

Det er mulig han tok munnen for full. Men det er noe av stilen på konsertene. Publikum forventer at verten tar munnen for full, og finner den riktige balansen mellom høytid og uvørenhet. I år slo han til.

Ole Dalens julekonsert er full av tradisjoner. Tore Johansens «O helga natt», Dalen selv med Åge og Line Sofie Aleksandersens «Trondheimsnatt», Torstein Flaknes «Something About X-Mas Time», Ganges og Christin Hoffs «Fairytale of New York», Viggo Sandvik med «Hemat te jul», Bobby med «Vårres jul» og Elg med «Long December Nights».

I årets utgave var det også mye fornyelse. Moddi med hans nydelige versjon av «Nordnorsk julesalme» var som forventet et tidlig høydepunkt og Anders Baasmo Christiansen viste de som ikke allerede visste det at han er en utmerket crooner.

Baasmo Christiansen og Viggo Sandvik var bare to eksempler på sjelden høy representasjon fra mjøsregionen i år. Ole Dalen benyttet anledningen til å markere Prøysen-jubileet, og når Inger Lise Rypdal med «Julekveldsvisa» kommer som låt seks av 24, og Åge Aleksandersen allerede hadde gjort ferdig sin periode på scenen i låt tre, ja da skjønner en at programverten har noen ess i ermet utover konserten.

Virkelig fart i publikum ble det først da vi fikk møte «Fru Johnsen». Inger Lise Rypdal sang en medley av egne hits fra 60- og 70-tallet for en hengiven forsamling. Bak scenen snublet vi over Øivind Elgenes, med et salig blikk – dels rettet mot scenen, dels tilbake i oppvekstriket.

– Du drømte om Inger-Lise du også?

– Gjorde vi ikke alle?

Ikke lenge etter sto Inger Lise Rypdal og Elg sammen i sceneinngangen og allsanggaulet på «Mighty Quinn» i tett klynge med Bobby, Anders Baasmo Christiansen, Morten Huuse, Viggo Sandvik, Tore Johansen, Ganges Nordahl, Siri Gjære, Christin Hoff, Kåre Kolve. Og for den del, Per Axel Koch.

Det var avslutningen på en medley av hits fra Chris Thompson som ellers inneholdt «Questions», «Blinded By The Light», «Davy's On The Road Again» og «You're The Voice» (sangen Thompson er medkomponist på og som ble en kjempehit for John Farnham).

Det var som om publikum fikk ungdommen sin rett i fleisen under Thompsons avdeling. Manfred Manns Earth Band med Thompson som vokalist var blant de største bandene i en periode på 70-tallet, og dette er en periode i livet dette publikummet ikke glemmer med det første. Salen var et kok og Chris Thompson et stort glis da han forlot scenen. Han turnerer jevnt og trutt rundt i verden fra sin nye base i Belgia, men dette er første gang han presenterer en greatest hits-medley som dette. Det er nok heller ikke siste gang han blir invitert på Ole Dalens julekonsert.

Det ble Elg sin oppgave å synge etter Thompson, og det gjorde han med glans. Nå var det Thompsons tur til å stå ved sceneinngangen og synge med. Han kunne hvert eneste ord på «Everybody Needs A Friend Sometimes».

– Du har lærte deg låten allerede?

– Å, ja. Og Elg er en fantastisk artist. The man should be a legend!

Chris Thompson er en legende selv, en spretten 65-åring og en trivelig kar som har fått mange nye venner i løpet av den lille uka i Trondheim. Elg er engasjert som gjesteartist på utvalgte konserter, og Chris Thompson kan glede seg til neste besøk i Trondheim. Da er han og kona bedt på verdens beste vegetargryte på Lade.

– Er du sikker på at stemmen holder, ropte Are Hembre muntert til Tore Johansen da konserten skulle roes ned mot sin konklusjon og Tore skulle sette publikum i alvorlig julestemning med sin «O helga natt». Aner vi uro i leiren, rivalisering blant Trøndelags etablerte O helga natt-sjef og den friske ungdommelige utfordreren?

– Nei, på ingen måte. Vi er gode kompiser vi, søndag kveld skal vi synge «O helga natt» sammen, røper Are Hembre.

Søndag inviterer nemlig Are til Christmas In Hell, og på hans faste julekonsert på Scandic Hell bidrar altså Johansen i år på signaturlåten.

– Beste julekonserten på mange år, var det gjengse omkvedet blant publikum på vei ut.

Da var artistene på vei til baren etter å ha gjennomført fire konserter i bankettsalen på Scandic Nidelven. Backstageavdelingen på hotellet har vært et lite minisamfunn i disse dagene, med kaffe, pepperkaker og klementiner, rikelig med annen drikke og oppslag på veggene om ymse aktiviteter og lunsjinvitasjoner i dager som kan bli vel lange før kvelder som kan bli vel hektiske. Det var en sammensveiset gjeng som markerte at nå er det over for denne gang.

Som alltid var det var morsomt så lenge det varte, men nå er det Hemmat te jul.

Chris Thompson mener Øyvind «Elg» Elgenes fortjener legendestatus. Foto: Kim Nygård