Pers band Spidergawd gir ut sitt andre album fredag, samme kveld spiller de for europeisk musikkbransje i Nederland. De rekker innom utdeling av Spellemannpris i Stavanger lørdag kveld på tilbaketuren.

Samtidig skal Sørgården studio stå ferdig til å ta imot bandet Dog & Sky om snaue to uker.

Som bildet skulle vise, er ikke studioet helt ferdig til bruk. Per, som er mye på reisefot fremover, gjør mesteparten av byggearbeidet selv. Men han garanterer at studioet blir ferdig til bandet går i studio.

Ikke siden oppveksten har Per tilbrakt så mye tid på Ler. Og mer skal det bli. Han eier og skal drive Sørgården studio sammen med Håvard Soknes, og vil ha lange arbeidsdager for band og artister som velger å legge innspillingsøkter her. Foruten et hovedstudio større enn både Nidaros og Øra, får anlegget flere andre studiorom, kjøkken, bad og fire soverom. Sørgården studio blir et tilbud for musikere som ønsker å komme seg unna daglige forpliktelser og fokusere helt og holdent på musikken.

Ikke mye som distraherer

På Ler er det ikke mye som distraherer. Tettstedet med kanskje 500 innbyggere har imidlertid har oppsiktsvekkende mange utøvende musikere. Kirsti Huke, Hans Bollandsås, Too Far Gone-gjengen og Geir Rune Engan, for å nevne noen.

– Får vi akutt behov for musikalske pålegg, kan vi bare ringe og en dyktig musiker er på plass i løpet av minutter. Ikke dårlig for et veikryss ved E6.

– Men er det bryet verdt å bygge enda et stort studio i 2015?

– Selv om enhver nå kan ha portabelt studio «i lomma», er det en misforståelse å tro at det ikke er behov for større og bedre utstyrte enheter. Lyd og lydkvalitet har aldri være så viktig som nå. De største internasjonale artistene spiller inn i store forhold. Om norske artister skal hevde seg, trenger vi konkurransedyktige studioer, sier Per Borten.

Oslo-suksess

Før utbyggingen av kårstua på hjemgården, ble Spidergawds andre album spilt inn her. Bandets debut i fjor fikk bra respons.

– De to konsertene i Oslo i 2014 var overveldende opplevelser og høydepunktene for Spidergawd så langt, sier Per, som til tross for bra suksess med sine tidligere band Cadillac, Violators og Moving Oos ikke har hatt taket på Oslo.

Gitarist og bandleder Per har gjort mange internasjonale intervjuer allerede i forbindelse med lanseringen av bandets andre album. Drypp fra anmeldelser har også nådd Spidergawd-leiren.

– Spesielt anmeldelsen i det italienske rockemagasinet Rumore er overveldende, sier Per.

Kontroll på kontinentet?

For interessen er det ingen ulempe at to av medlemmene i Spidergawd også spiller i Motorpsycho. I Norge er Spidergawd definert som Pers band, i resten av Europa kanskje oppfattes som et nytt bandet fra Bent Sæther. Det er greit for Per, så lenge det får flere til å sjekke dem opp.

Mange europeiske festivaler er på plass når Spidergawd spiller sin hittil viktigste spillejobb på den største europeiske bransjefestivalen Eurosonic fredag kveld. Spidergawd har kontaktnettet i orden, bandets manager Eivind Brydøy bygget opp karrieren til Kaizers Orchestra, et av de norske bandene med best kontroll på kontinentet.

Turneliv og pappadebut

Etter at Spidergawds turné Norge i februar, blant annet med konsert i Studentersamfundet, blir det en Europaturne i mars, til Tyskland, Sveits, Østerrike og Italia, med Soup som support. Så blir det nye konserter i mai, og festivaljobber i Norge og utlandet i sommer.

De kunne turnert langt mer, om ikke bandmedlemmene hadde hatt så mye annet på gang. Trommeslager Kenneth Kapstad er den desiderte travleste, og det er utenkelig for Per å gjøre konserter uten ham, som det er utenkelig uten Rolf Martin og Bent. I tillegg ble all turnering i april avlyst på grunn av en stor personlig begivenhet: Per Borten skal bli far.

Per (13) ville blitt stolt

En mindre begivenhet er Spellemannprisen lørdag kveld. Per tror alle fire nominerte kan ha sjanse til å vinne rockekategorien, konkurrenter er Johndoe, Sivert Høyem og The Cheaters. Per sier han ikke egentlig er så personlig engasjert i musikkpriser, men det er noe spesielt med Spellemannprisen.

– Det var spesielt å sitte med mammas pizza og nesten sprekke av stolthet over å være trøndersk når DumDum Boys vant på 80- og 90-tallet. Den 13 år gamle Per Borten ville nok også blitt veldig stolt om vi vinner nå på lørdag!

Hjemme: Per Borten bygger opp sitt lydstudio i hjemgården på Ler. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
- Om norske artister skal hevde seg, trenger vi konkurransedyktige studioer, sier Per Borten. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen